UTILE

Kit de supraviețuire la cutremur: ce trebuie să conțină și ce obiecte din casă îți sunt de folos

    Recent, un cutremur cu magnitudinea de 5,4 pe scara Richter s-a produs în zona seismică a Vrancei. Evenimentul readuce în discuție necesitatea unui kit de supraviețuire în caz de cutremur și de o informare corectă cu privire la ce e bine și ce nu e bine să faci într-un astfel de scenariu. Ca să fii pregătit, îți detaliem ce trebuie să conțină kitul de supraviețuire și ce lucruri din casă ți-ar putea fi utile.

    Cutremurul rămâne, alături de incendiu, unul dintre cele mai mari riscuri percepute de români. Un sondaj realizat de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR) împreună cu IRES arată că incendiul se situează pe primul loc în topul temerilor românilor (55% dintre respondenți), urmat de cutremur (50%), furtună/vijelie (35%), explozie (27%), inundații (24%), furt din locuințe (20%) și alunecări de teren (14%).

    Scurtă istorie a cutremurelor în România

    Datele istorice consultate de Hotnews dovedesc că în România se produc cutremure cu magnitudinea 7 grade Richter la fiecare 33 de ani, iar cutremure cu magnitudinea de 7,5 și mai mari se produc la fiecare 80 de ani.

    Pe de altă parte, cel mai vechi dintre cutremurele cu dată certa este cel din 29 august 1471, arată aceeași sursă. Au mai avut loc cutremure cu magnitudine de peste 7 în anii 1516, 1605, 1738, 1802, 1838 și 1901.

    În curând se împlinesc 82 de ani de la cel mai puternic cutremur, ca energie eliberată, produs în România. A avut loc pe 10 noiembrie 1940 și a avut magnitudinea de 7,7 grade pe scara Richter. Cutremurul din 1940 a provocat peste 1.000 de victime. Orașul Panciu a fost distrus aproape în întregime, iar Focșani, Mărășești, Tecuci, Galați și Iași au fost grav afectate. Iar în București, celebrul Bloc Charlton, considerat o minune inginerească a epocii, s-a prăbușit și a dus la decesul a 140 de oameni.

    Cutremurul din 4 martie 1977 este cel mai mediatizat dintre toate. A fost cel mai distructiv cutremur de pe teritoriul România. S-a produs la ora 21:21, la o adâncime de 94 kilometri, iar magnitudinea a fost 7,4 grade pe scara Richter. Atunci au murit 1.500 de oameni și alți 1.100 au fost răniți. În București s-au prăbușit 20 de clădiri, inclusiv blocul Scala, iar două treimi dintre clădiri, cele construite înainte de cutremurul din 1940, au fost puternic afectate.

    În istoria recentă, în România au mai avut loc cutremure în 1986 și în 1990. Iar discuțiile se concentrează tot mai mult pe ideea că un cutremur cu magnitudine mare urmează să aibă loc. De altfel, specialiștii de la Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) spun că România este o ţară cu potenţial seismic ridicat și că, „practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în zona seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 kilometri”.

    Kit de supraviețuire cutremur: ce lucruri trebuie să conțină

    În condițiile date e important să știi cum să te protejezi în cazul unui eventual cutremur. Un kit supraviețuire devine o unealtă esențială pentru tine, cei apropiați ție și chiar animalelor tale de companie.

    Ține minte că primele 72 de ore de la producerea cutremurului sunt critice, când autoritățile vor fi depășite de amploarea evenimentului. De asemenea, conținutul kitului de supraviețuire în caz de cutremur îți va fi de folos în orele critice în care rețelele de telefonie, gaze, apă sau electricitate nu vor fi funcționale 100%.

    Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) informează că ar fi bine să existe un kit de supraviețuire pentru acasă, unul pentru la serviciu și unul pentru mașină. Conținutul kitului trebuie schimbat cel puțin o dată pe an, iar stocul de apă și alimentele trebuie înlocuite. Totodată, trusa trebuie ținută cât mai aproape de ieșire.

    Iată ce trebuie să conțină kitul de supraviețuire în caz de cutremur:

    1.Apă și alimente:

    • IGSU recomandă cinci litri de apă, de persoană. Însă, e important să îți cunoști obiceiul de a bea apă și să îți asiguri o resursă de minim doi litri
    • conserve sau alimente neperisabile, dar și un deschizător de conserve
    • alimente pentru copii, dacă este cazul
    • mâncare pentru animalul de companie, dacă e cazul

    2.Medicamente și materiale de uz medical

    • medicamentele necesare dacă suferi de boli cronice: astm, diabet zaharat, hipertensiune arterială;
    • analgezice, antiseptice
    • dezinfectant și bandaje
    • mănuși și mască sterilă

    3.Produse de igienă

    • gel anti-bacterian
    • batiste, șervețele umede, prosoape de hârtie, hârtie igienică, scutece, tampoane
    • haine de schimb

    4.Materiale de primă necesitate

    • pătură sau sac de dormit
    • fluier
    • briceag
    • dubluri după cheile locuinței și după cheile de la mașină
    • lanternă cu baterii
    • baterie externă
    • radio cu baterii
    • chibrituri (păstrate în recipiente închise ermetic)
    • încălțăminte rezistentă

    5.Acte și bani

    • copii ale actelor importante: carte de identitate, contractul casei, asigurări, contracte, analize medicale etc (păstrate în pungi de plastic închise ermetic)
    • bani cash

    IGSU mai recomandă să păstrezi un stoc mic de provizii la locul de muncă în cazul în care nu vei putea ajunge acasă, în eventualitatea producerii unui cutremur.

    De asemenea, păstrează un pachet minim cu provizii și în mașină.

    Nu uita că transportul public ar putea fi întrerupt temporar și astfel cei avea dificultăți să te deplasezi către un anumit loc.

    Fiecare loc de muncă ar trebui să aibă desemnat un responsabil pentru păstrarea și menținerea echipamentelor și proviziilor necesare în caz de cutremur.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Kit de supraviețuire la cutremur: ce trebuie să conțină și ce obiecte din c...