UTILE

Cărămidă sau BCA: care material asigură rezistență mare în caz de cutremur și te scutește de cheltuieli mari pe termen lung

  BCA sau cărămidă? Pentru că în ultimii ani paleții de BCA au înlocuit aproape în totalitatea cărămida tradițională, este firesc să îți pui această întrebare atunci când începi să lucrezi la planul de construire al casei. Cărămida este un material tradițional, folosit de oameni parcă dintotdeauna, iar BCA-ul este un material nou, prin comparație.

  BCA-ul (beton celular autoclavizat) este un materiale popular în construcții în zilele noastre, fiind folosit peste tot în lume. Acesta este un material de construcție ecologic certificat pentru toate condițiile meteorologice, proiectat pentru a oferi calitate și durabilitate superioare.

  BCA vs Cărămidă: ce trebuie să știi despre BCA

  palet bca
  Paleții de BCA asigură o bună izolare termică, o structură solidă și sunt ușor de manipulat.

  Paleții de BCA sunt, de obicei, de opt, până la nouă ori mai mari decât o cărămidă tradițională din lut roșu și oferă o rezistență mai bună la compresare. Aceștia au apărut în 1920, dezvoltați de arhitectul suedez Dr. Johan Axel Eriksson, care căuta o opțiune alternativă de material de construcție cu proprietăți similare lemnului – să ofere o bună izolare termică, o structură solidă și fie ușor manipulat, fără dezavantaje de combustibilitate, degradare și deteriorare din cauza termitelor.

  Betonul celular autoclavizat (BCA), cunoscut și sub numele de beton aerat autoclavat (BAA) și oferă simultan o structură izolată fonic, termic și rezistență la foc și mucegai.

  Paleții BCA sunt compuși din diferite materii prime, cum ar fi nisipul de cuarț, gipsul calcinat, varul, cimentul, apa și pulberea de aluminiu. Din amestecul acestor elemente se produc blocuri BCA, materiale de construcție din beton spumos, prefabricate.

  BCA vs cărămidă: blocurile BCA sunt sau nu ecologice?

  Cărămida este făcută argilă și șist, care sunt materiale ecologice. Iar cărămida nefolosită sau deteriorată poate fi reutilizată în numeroase moduri. De exemplu, poate fi tăiată în bucăți mici pentru a fi folosită ca mulci permanent, care are calități estetice, dar și practice – pus pe suprafața solului, într-un strat generos, mulciul de cărămidă împiedică creșterea buruienilor, noroiul rezultat în urma ploilor etc.

  Cu toate astea, cărămida nu este ecologică, căci în procesul de fabricare sunt folosiți poluanți de la suprafața solului, din stratul superior și sunt eliberate gaze nocive, poluante.

  caramida sau bca caramida rosie
  Procesul de fabricare în masă al cărămizii este dăunător mediului.

  BCA-ul este un material de construcție ecologic și certificat, proiectat pentru a rezista în condiții extreme de vreme și pentru a îndeplini alte cerințe importante în construcția unei case.

  Conductivitate termică BCA vs cărămidă

  Paleții de beton celular autoclavizat asigură izolație termică ridicată, fiind recomandat atât pentru construcții interioare, cât și exterioare pentru că are rezistență la greutate și este mai rezistent decât cărămida într-un context seismic.

  BCA-ul este eficient energetic și superior din punct de vedere economic și ecologic, altor materiale de construcție structurale tradiționale, cum ar fi cărămida, lemnul, piatra și betonul.

  BCA sau cărămidă: tencuiala este opțională peste BCA

  bca constructie casa
  Tencuiala nu este neapărat necesară în cazul construcției cu BCA, blocurile de BCA, spre deosebire de cărămizi, având o suprafață netedă și uniformă.

  Diferența dintre BCA și cărămidă este că blocurile de BCA au forme și dimensiuni uniforme, astfel că sunt mai ușor și rapid de instalat și cu costuri de construcție mai mici, per total.

  Pe lângă costurile de construcție reduse, forma și dimensiunile uniforme ale paleților de BCA ajută la obținerea unui finisaj mai neted, care nu trebuie neapărat tencuit ori care se tencuiește mult mai ușor decât cărămida. Stratul de tencuială aplicat, în acest caz, este subțire.

  BCA vs cărămidă: de ce blocurile BCA au fisuri?

  Toate blocurile de beton sunt predispuse la fisuri din cauza defectelor de instalare, dar această problemă poate fi evitată cu câteva măsuri de precauție. Cauzele fisurilor pot fi: deformarea grinzilor, amplasarea neuniformă a blocurilor BCA sau mișcări structurală cauzată de dilatarea termică sau modificarea conținutul de umiditate.

  O modalitate de a evita această problemă este amânarea utilizării blocurilor de BCA până la atingerea unor condiții echilibrate de umiditate.

  cărămidă sau BCA
  BCA sau cărămidă: care sunt diferențele dintre cele două materiale.

  Pe scurt, BCA-ul, ca material de construcție, este mai eficient din punct de vedere al costurilor și superior, ca rezistență, cărămizii. Este mai ușor de manipulat în timpul construcției propriu-zise, necesită mai puțină îngrijire și oferă numeroase avantaje din punct de vedere tehnic. Pe de altă parte, alegerea unei structuri de cărămidă crește valoarea unei case, iar aspectul cărămizii roșii este greu de înlocuit.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cărămidă sau BCA: care material asigură rezistență mare în caz de cutremu...