Bani

Cum se calculează impozitul pe casă și ce sume trebuie să plătești pentru mai multe proprietăți

publicat pe 02 aug. 2023

    Unul dintre cele mai importante calcule pe care trebuie să le faci an de an este acela prin care afli cât costă impozitul pe casă. Noile schimbări aduc și noi sume de plată. Îți explicăm cum se calculează impozitul pe casă în cele ce urmează. 

    Recentele discuții despre noul impozit pe proprietăți readuc în discuție calculele pe care trebuie efectiv să le faci ca să știi câți bani datorezi statului pentru una sau mai multe case pe care le deții. 

    Impozit pe casă: cât plătești dacă ai mai multe proprietăți

    În prezent, potrivit draftului de lege obținut de HotNews, noul impozit pe proprietăți arată că românii cu mai multe case plătesc o taxă nouă. Pe de altă parte, cei care au o singură casă, oricât de scumpă ar fi, nu plătesc noul impozit. Așadar, vizați sunt proprietarii cu mai multe case. 

    Impozitul pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra diferenței dintre suma valorilor impozabile individuale comunicate de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei (500.000 de euro)

    Discuția se rezumă astfel la viitoare sume de plată. În acest sens, ca să știi ce impozit ai pe casă, trebuie să faci următorii pași. Dacă ai în proprietate sau în co-proprietate mai mult de o casă sau mai mult de un apartament un prim pas este să mergi la primăria unde acestea sunt arondate ca să le afli valoarea fiscală. Dacă valoarea este sub 500.000 de euro nu datorezi impozit. Dar dacă depășești suma asta atunci impozitul pe casă este de 1% doar din diferență. 

    Cum se calculează impozitul pe casă

    impozit casa shutterstock
    Aceste calcule te vor ajuta să știi cât ai de plătit

    Anterior acestei schimbări, sistemul de impozitare a proprietăților imobiliare fusese modificat în vara lui 2022. Însă noile reguli de impozitare locală a clădirilor și terenurilor au rămas să fie implementate în 2025. 

    Dacă până la 31 decembrie 2022 dețineai pe numele tău o proprietare atunci în 2023 trebuie să plătești impozit pentru ea. 

    Impozitul pe clădire se plătește în funcție de destinația acesteia. Există un impozit pentru clădirile rezidențiale, destinate strict locuitului. Iar alte sume sunt de plată către stat pentru clădirile nerezidențiale, folosite în scop economic, ca sediile firmelor sau persoanelor fizice autorizate, spațiile comerciale, cabinetele individuale etc. 

    Dacă deții, ca persoană fizică, o clădire rezidențială și, eventual, și o clădire-anexă, impozitul se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% și 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Cota exactă a impozitului pe clădiri se stabileşte prin hotărâre a consiliului local. 

    Calculul pentru valoarea impozabilă a clădirii este următorul: înmulțirea suprafeței construite desfășurate a clădirii exprimată în metri pătraţi, cu valoarea impozabilă corespunzătoare, exprimată în lei/metri pătrați din tabelul prevăzut în Codul Fiscal. 

    Această valoare impozabilă se ajustează în funcție de rangul localităţii şi zona în care este amplasată clădirea, prin înmulţirea cu un coeficient de corecţie. 

    Impozitul pe clădiri poate fi achitat în două tranșe egale, pe 31 martie și pe 30 septembrie. 

    Impozit pentru clădirile nerezidențiale

    În cazul clădirilor nerezidențiale, impozitul se calculează unei cote cuprinse între 0,2 și 1,3%. Această cotă este stabilită de consiliul local și are legătură cu clădirile noi, construite între 2017 și 2021. 

    Totodată, cota este aplicată asupra valorii finale a construcției. Valorea este stabilită printr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat. Dacă valoarea clădirii nu poate fi calculată astfel, pentru impozit se aplică cota de 2% asupra valorii impozabile determinate ȋn cazul ȋn care clădirea ar fi rezidenţială. 

    Impozit pe casă: cât plătești pentru cele folosite ca locuință și ca sediu social

    Există și cazul în care o casă are un rol dublu: de locuință și de sediu social. Când destinația clădirii este mixtă, impozitul se calculează prin însumarea impozitului calculat pentru suprafața folosită în scop rezidențial și a impozitului determinat pentru suprafața folosită în scop nerezidențial, indicată prin declarație pe propria răspundere. 

    Dacă nu declari suprafața folosită în scop nerezidențial, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 0,3% asupra valorii impozabile stabilite pentru clădirile rezidențiale. 

    Acestea ar fi calculele pe care trebuie să le ai în vedere dacă vrei să știi ce impozit pe casă trebuie să plătești. Ține cont și de noile modificări aduse de Guvern. De acum, dacă deții mai multe case valoarea impozitului se schimbă. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments