Montarea gazonului artificial nu este un proces complicat, însă implică pași care trebuie urmați în mod obligatoriu pentru reușita lucrării. Iată cum se face montarea gazonului artificial, pas cu pas. Îți spunem și ce ustensile îți sunt necesare.
Gazonul artificial este o opțiune foarte bună pentru amenajarea unui spațiu, indiferent că este vorba de o terasă exterioară sau de balconul unui apartament. Gazonul artificial poate fi o variantă economică și estetică în cazul în care vrei să acoperi o suprafață rămasă neamenajată.
Montare gazon artificial: avantaje
Acest tip de mochetă are va avantaj faptul că poate să fie pusă pe orice suprafață. Direct pe sol, pe beton, lemn sau chiar pe piatră. Gazonul nu necesită operațiuni complexe de întreținere, este rezistent la condițiile meteo și la temperaturi mici sau mari. Iar culoarea materialului poate rezista intactă pentru perioade lungi de timp.
Nu în ultimul rând, prețul este unul accesibil oricărui tip de amenajare. În continuare, îți explicăm cum se montează gazonul artificial, ce pași trebuie să urmeze și ce materiale sau ustensile îți sunt necesare.
Montare gazon artificial: pregătirea terenului
Înainte de montare, un pas important de parcurs este pregătirea suprafeței unde urmează să fie pus gazonul artificial. La o adâncime de minim zece centimetri, terenul trebuie să fie curățat de orice urmă de iarbă, pietre sau rădăcini.
Apoi, terenul trebuie să fie nivelat, astfel încât suprafața să fie dreaptă și să nu existe obiecte dure care să afecteze gazonul. În cazul în care suprafața nu este netedă poți să adaugi un strat de nisip de netezire. Tot în această fază a lucrării, marginile suprafeței se delimitează cu profile, cărămizi sau pietre pentru a preveni risipirea stratului suport.
Montare gazon artificial: cum procedezi
Pe patul de nisip de netezire trebuie să pui un material geotextil. Materialul trebuie derulat astfel încât să depășească marginile cu zece centimetri pentru a exista un surplus de corecție. Benzile materialului geotextil se pot suprapune.
Montează apoi gazonul artificial. Rolele de gazon trebuie să fie aliniate astfel încât firele de iarbă să fie îndreptate în sensul opus direcției de privit. Și aceste role trebuie să depășească marginile cu zece centimetri ca ulterior să fie tăiate la dimensiunea dorită.
În cazul îmbinărilor dintre benzi, gazonul se îndoaie în sus și marginile din spate se taie. Scopul este de a forma o îmbinare densă, fără cute. În mijlocul îmbinării dintre role se pune o bandă de îmbinare cu adeziv.
Rolele se presează pentru a da un aspect uniform. Poți să pui greutăți în zonele de îmbinare și să le lași pentru 24 de ore.
Montare gazon artificial: detalii finale
Surplusurile de gazon artificial se taie de pe margini cu un cutter ascuțit sau cu o foarfecă. Pentru un aspect plăcut și pentru ca materialul gazonului să rămână rezistent, poți turna nisip cuarțos.
La un metru pătrat de gazon artificial se distribuie cinci kilograme de nisip. Pentru o suprafață mare trebuie să utilizezi o mașină de împrăștiat.
Gazonul trebuie ancorat la margini cu țăruși metalici, din jumătate de metru în jumătate de metru. La final, mocheta trebuie să fie periată în sensul opus firelor de iarbă.
-
hotnews
Chiuveta din inox pătată cu detartrant: cea mai eficientă și simplă soluție de curățare
Petele ies rapid cu această soluție.
-
UTILE
Ce se întâmplă dacă pui folie de aluminiu în cuptorul cu microunde? 5 materiale pe care trebuie să le eviți
Strici aparatul și alimentele, iar riscul de incendiu e mare.
-
Apartamente cu 2 camere
Amenajare cu multe spații pentru depozitare și culori puternice pentru un apartament de 50 metri pătrați
Un spațiu aerisit, dar bogat în atmosferă.