
Sterilizarea borcanelor se face pentru ca alimentele care vrei să le conservi să fie bune pentru consum pe perioade mari de timp. Temperatura la care se sterilizează este esențială. Uite la ce temperatură se sterilizează borcanele, cum se face corect acest procedeu și de ce este esențial pentru păstrarea alimentelor pe termen lung. Toate detaliile, în articol.
Sterilizarea borcanelor ajută la o mai bună conservare a alimentelor. Sterilizarea adecvată previne dezvoltarea bacteriilor și a altor microorganisme dăunătoare care pot compromite calitatea și siguranța produselor conservate.
Astfel, sterilizarea borcanelor este un pas important și esențial de practicat. Acest proces asigură că alimentele puse la păstrare, fie că sunt dulcețuri, compoturi, conserve sau murături, vor rămâne proaspete și sigure pentru consum pentru o perioadă lungă de timp.
Îți explicăm cum se face sterilizarea corectă a borcanelor, în mai multe feluri, în cele ce urmează.
De ce trebuie să sterilizezi borcanele

Sterilizarea borcanelor devine o operațiune esențială în mai multe cazuri. Iată care sunt acestea:
- Alimente conservate acasă: Alimentele care urmează să fie păstrate pentru o perioadă lungă de timp, cum este cazul dulcețurilor, gemurilor sau a murăturilor, trebuie să fie plasate în recipiente sterile pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului, bacteriilor și altor microorganisme.
- Prepari alimente cu conținut scăzut de acid: Legumele și carnea au un risc mai mare de contaminare cu bacterii, de aceea trebuie să fie conservate în condiții optime, sterile.
- Conservele nu fermentează: Sterilizarea corectă a borcanelor asigură că alimentele nu vor fermenta și nu vor dezvolta mirosuri neplăcute sau toxine dăunătoare, precum botulismul.
Cum și la temperatură se sterilizează borcanele

Există două metode populare și convenționale, foarte des folosite pentru a steriliza borcanele. Fiecare se folosește de temperaturile ridicate pentru ca sterilizarea să fie de efect.
Sterilizarea în cuptor
Aceasta este una dintre cele mai populare metode pentru sterilizarea borcanelor.
Pentru început, spală bine borcanele și capacele cu apă caldă și detergent de vase. Clătește-le bine și lasă-le la scurs. Între timp, preîncălzește cuptorul la o temperatură cuprinsă între 120 și 140 de grade Celsius.
Pune apoi borcanele și capacele pe tava cuptorului cu gura în sus, fără ca acestea să se atingă între ele. Lasă-le la cuptor pentru 20 de minute.
Oprește cuptorul și lasă borcanele să se răcească înăuntru sau scoate-le și folosește-le imediat, fără a le lăsa să se contamineze. Atenție cum le manevrezi pentru a nu te frige.
Sterilizarea prin fierbere
O metodă tradițională, folosită chiar și în cazul borcanelor și biberoanelor destinate bebelușilor.
Înainte de sterilizare, e foarte important să speli bine borcanele și capacele cu apă și detergent de vase. Ia o oală de dimensiuni mari, pune borcanele în interior și acoperă-le cu apă. Asigură-te că borcanele sunt complet acoperite de apă.
Fierbe-le la foc mare timp de 10 – 15 minute. După ce au stat în apa fiartă, scoate borcanele cu ajutorul unui clește și așază-le pe un prosop curat pentru a se usca. Borcanele sunt apoi bune de folosit.
Cum se sterilizează borcanele la cuptorul cu microunde
Sterilizarea borcanelor la cuptorul cu microunde este o metodă mai rapidă pe care o poți folosi. În general, această metodă nu este recomandată pentru sterilizarea borcanelor pentru conserve pe termen lung. Însă poate fi utilă pentru sterilizarea rapidă.
Ia borcanele și spală-le bine, dar fără să le usuci complet. Este important ca borcanele să fie încă umede. Pune apoi borcanele, fără capac, în cuptorul cu microunde.
Setează cuptorul la putere maximă și lasă borcanele în interior pentru 2 minute. Apa de pe borcan va fierbe și va steriliza recipientul. Scoate borcanul cu grijă, cu ajutorul unei mânuși de protecție, pentru a evita arsurile.
Sterilizarea la cuptorul cu microunde: o metodă sigură?
Sterilizarea borcanelor la cuptorul cu microunde poate fi eficientă pentru borcane mici și numai dacă procesul de conservare nu implică o perioadă lungă de păstrare.
Pentru borcanele folosite la conservarea pe termen lung a alimentelor, metodele clasice de sterilizare sunt mult mai sigure și mai fiabile.
Cuptorul cu microunde nu poate steriliza complet capacele din metal și poate exista riscul ca borcanele să nu fie sterilizate uniform.
Sfaturi pentru sterilizarea și păstrarea corectă a borcanelor

Sterilizarea borcanelor asigura buna păstrare a alimentelor pe termen lung. Foarte important, sterilizarea ar trebui să fie făcută chiar în momentul în care vrei să conservi alimentele. Iar acesta este numai unul dintre sfaturile utile care te pot ajuta să sterilizezi și să păstrezi mai bine borcanele.
Iată și altele:
Verifică borcanele înainte de utilizare: asigură-te că borcanele nu au crăpături sau defecte care ar putea permite contaminarea alimentelor.
Folosește capace noi sau în stare perfectă: capacele uzate sau deformate nu vor sigila corect borcanele, ceea ce poate duce la alterarea alimentelor.
Păstrează borcanele sterilizate în locuri curate: cupă sterilizare, dacă borcanele nu sunt folosite imediat, depozitează-le într-un loc curat, acoperite cu un prosop curat pentru a preveni contaminarea.
Nu steriliza borcanele prea devreme: ideal este să sterilizezi borcanele chiar înainte de a le umple, pentru a minimiza riscul de contaminare.
Manipulează cu grijă borcanele fierbinți: indiferent dacă folosești cuptorul sau fierberea, borcanele trebuie manevrate cu clești sau mănuși de bucătărie pentru a evita accidentele.
-
DESIGN INTERIOR
Cele mai relaxante culori pentru dormitoare. 7 amenajări din care să te inspiri pentru o atmosferă zen
Culorile pot influența starea de spirit și calitatea somnului.
-
UTILE
De ce scârțâie patul cu somieră? Cum rezolvi repede această problemă
Rezolvarea este foarte rapidă odată ce află cauza sunetelor nedorite.
-
UTILE
Se poate face intabulare fără succesiune? Ce trebuie să știi înainte de a începe procedura
Legea arată ce ai de făcut, chiar și ce excepții există.