CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cum se sterilizează borcanele: 3 metode sigure și eficiente

  Odată cu venirea anotimpurilor calde apar și o mulțime de fructe și legume crescute local. Dacă și tu preferi să pui la borcan bunătăți locale și de sezon pentru a te bucura de ele tot restul anului, este important să știi cum se sterilizează borcanele într-un mod cât mai sigur și mai eficient.

  Sterilizarea borcanelor este importantă pentru succesul și longevitatea alimentelor pe care le pregătești pentru conservare. Dacă le sterilizezi adecvat, le cureți de orice bacterii sau fungi, protejezi astfel și mâncarea. Dacă nu le sterilizezi bine, conținutul borcanelor se va strica foarte rapid. Așa că, uite cum se sterilizează borcanele în trei metode sigure și eficiente de la The Spruce Eats pentru ca munca ta să nu fie în van.

  *Avertizare: NU pune mâncare rece în borcanele fierbinți sau mâncare fierbinte în borcanele reci, altfel acestea se pot sparge și te poți răni. 

  Cum se sterilizează borcanele: metoda la cuptor

  cum se sterilizează borcanele
  Metoda asta este cea mai des folosită și cel mai probabil cea pe care o foloseau și bunicii tăi. Durează puțin mai mult decât celelalte metode, dar dacă începi procesul cu aproximativ 30 de minute înainte ca alimentele să fie gata de turnat, nici nu vei observa cum trece timpul.

  1. Încălzește cuptorul la 130 de grade Celsius. Nu încerca o temperatură mai mare fiindcă s-ar putea să riști spargerea borcanelor.

  2. Pune două straturi de foi de copt pe fiecare raft din cuptor, dar nu și pe podeaua lui. Dacă folosești un cuptor pe gaz, asigură-te că hârtia de copt este departe de flacără. Pe raftul din mijloc e în regulă.

  3. Aranjează borcanele pe hârtia de copt, dar lasă spațiu între ele ca să nu se atingă. Închide ușa cuptorului și lasă borcanele să se sterilizeze timp de minim 20 de minute.

  4. Cu mănuși pentru cuptor, scoate fiecare borcan din cuptor și pune-l pe o suprafață care rezistă la temperaturi înalte. Umple fiecare borcan cât încă e fierbinte.

  Metoda asta funcționează cel mai bine pentru borcane cu capace care se înfiletează.

  Cum se sterilizează borcanele: metoda în mașina de spălat vase

  cum se steriliează borcanele masina de spalat vase

  Metoda în mașina de spălat vase este bună dacă mașina ta poate fi folosită la temperatură înaltă sau are opțiune cu aburi.

  1. Umple mașina de spălat vase cu borcane reci și curate și sterilizează-le minim un ciclu de spălare până sunt gata preparatele pentru turnat.

  2. Scoate borcanele unul câte unul și toarnă alimentele cât încă sunt și ele, și borcanele fierbinți.

  Cum se sterilizează borcanele: metoda în cuptorul cu microunde

  Metoda asta e bună pentru borcanele obișnuite, dar nu și pentru cele cu capace din metal.

  Spală bine borcanele. Lasă-le să fie puțin umede și pune-le în cuptorul cu microunde timp de 30-45 de secunde, în funcție de mărimea lor.

  Sfaturi de care să ții cont când sterilizezi borcanele

  cum se sterilizează borcanele sfaturi

  • Nu folosi capace de borcane care sunt deteriorate sau au urme de rugină, nu sunt deloc sigure. În schimb, poți folosi folie cu ceară și celofan sau capace noi.
  • Scoate borcanele din cuptor sau din mașina de spălat vase numai atunci când le folosești, altfel se vor răci prea mult. Nu uita să închizi ușa după ce scoți un borcan.
  • Întotdeauna sterilizează mai multe borcane decât crezi că ai nevoie. Dacă ai mai mult produs decât ai anticipat, e prea târziu să le sterilizezi.
  • Lasă gemurile, dulcețurile, sosurile sau murăturile să stea timp de 15 minute în borcane înainte să le sigilezi.

   

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum se sterilizează borcanele: 3 metode sigure și eficiente