Curte

Cum să îngrijești gazonul iarna pentru un verde perfect la vară

publicat pe 06 feb. 2025

    Gazonul trebuie să fie îngrijit chiar și pe timp de iarnă. Operațiunile regulate de îngrijire, cum ar fi tunderea sau udarea, stimulează gazonul să fie sănătos și viguros odată cu venirea temperaturilor mai blânde. Ți-am pregătit mai multe sfaturi ca să știi cum să îngrijești gazonul iarna pentru ca la vară să fie de un verde intens. Mai multe detalii, în articol. 

    Un gazon cu aspect sănătos și verde este rezultatul unei îngrijiri corecte și intensive practicate încă din iarnă. În timpul sezonului rece, tratamentele aplicate asupra gazonului din curte nu trebuie să fie oprite, ci doar făcute din timp sau la anumite intervale. 

    Temperaturile scăzute, înghețul și stratul de zăpadă pot afecta considerabil sănătatea gazonului, iar neglijarea lui în sezonul rece poate duce la probleme greu de remediat odată cu venirea primăverii și verii. 

    Astfel, dacă nu este îngrijit corespunzător, asupra gazonului se pot abate mai multe probleme, printre care: 

    Compactarea solului:  Zăpada și traficul intens pot duce la tasarea solului, împiedicând astfel oxigenarea rădăcinilor; 

    Apariția mucegaiului de zăpadă: Umiditatea excesivă și lipsa circulației aerului favorizează dezvoltarea bolilor fungice, cum ar fi mucegaiul de zăpadă; 

    Îngălbenirea și slăbirea firelor de iarbă: Fără o pregătire adecvată, iarba poate deveni fragilă și predispusă la deteriorare în timpul primăverii; 

    Eroziunea solului: Vânturile puternice și precipitațiile abundente pot spăla substanțele nutritive esențiale, iar creșterea gazonului este stopată. 

    Îngrijirea gazonului în perioada iernii

    udare gazon iarna cu sistem de stropitoare
    Iarna, dacă precipitațiile sunt limitate, udă gazonul ocazional

    Pentru a preveni aceste efecte negative și pentru a menține gazonul sănătos, trebuie să urmezi câțiva pași esențiali în îngrijirea lui. 

    Tunderea corectă a gazonului înainte de venirea iernii

    Ultima tundere a gazonului trebuie realizată înainte de venirea înghețului. Înălțimea ideală a ierbii înainte de iarnă trebuie să fie de aproximativ 4 – 5 centimetri, astfel că firele nu trebuie să fie tăiate prea scurt. 

    Dacă iarba este lăsată prea lungă, poate reține umezeala, ca mai apoi să fie favorizate bolile fungice asociate. Dacă iarba este prea scurtă, rădăcinile devin vulnerabile la frig. 

    Fertilizarea pentru o creștere sănătoasă

    O fertilizare corectă în toamnă asigură nutrienții necesari rezistenței de peste iarnă a gazonului. 

    Se recomandă folosirea unui îngrășământ bogat în potasiu și fosfor, deoarece acești nutrienți întăresc rădăcinile și le pregătesc pentru sezonul rece. Evită îngrășămintele cu azot în cantități mari, deoarece acestea stimulează creșterea frunzelor care, inevitabil, devin vulnerabile la îngheț. 

    Udarea gazonului în timpul iernii

    Deși iarna precipitațiile sunt frecvente, dacă există perioade secetoase fără ploaie sau ninsoare, gazonul trebuie udat ocazional. O irigare ușoară, efectuată dimineața în zilele mai calde, poate preveni deshidratarea solului. 

    Protejarea gazonului

    Pe timp de iarnă, gazonul este mai sensibil și poate fi afectat de călcare excesivă. Este bine să limitezi circulația pe gazon, mai ales dacă este acoperit cu zăpadă sau gheață. 

    Călcarea ierbii în aceste condiții poate duce la deteriorarea firelor de iarbă și compactarea solului. 

    Cum obții un gazon verde și sănătos la vară

    insamantare gazon de catre barbat cu manusi
    Însămânțează gazonul la venirea primăverii dacă sesizezi goluri de iarbă

    Pentru a avea un gazon de un verde intens și sănătos în timpul verii, trebuie să iei în considerare și următoarele sfaturi:

    • Aerarea solului în primăvară: După iarnă, solul trebuie aerat pentru a permite pătrunderea oxigenului și a nutrienților în rădăcini.
    • Însămânțarea zonelor afectate: Dacă observi zone cu iarbă rară sau uscată, aplică semințe noi pentru regenerare.
    • Folosirea unui îngrășământ potrivit în primăvară: Un îngrășământ cu azot, folosi în această perioadă, va stimula eficient creșterea rapidă a ierbii.
    • Udarea regulată: Pe măsură ce temperaturile cresc, asigură-te că gazonul primește suficientă apă, preferabil dimineața devreme sau seara înainte de lăsarea soarelui.

    Sfaturi generale pentru îngrijirea gazonului

    frunze uscate si inghetate pe gazon iarna intretinere corecta
    Curăță frunzele rămase pe gazon pentru ca iarba să nu fie atinsă de boli fungice

    Indiferent de sezon, gazonul necesită atenție și îngrijire constantă. Așa că la final, ți-am mai pregătit câteva sugestii care te pot ajuta să ai mai bine de gazonul curții tale. 

    Între acestea, trebuie să știi că tunderea regulată a gazonului ar trebui să fie o operațiune principală de îngrijire. Dacă iarba gazonului este menținută la dimensiunea ideală, atunci creșterea sa va fi una mult mai sănătoasă în timp. 

    Drenarea solului este la fel de importantă. Apa stagnantă în gazon nu face decât să ducă în cele din urmă la putrezirea rădăcinilor plantelor din grădină și a firelor de iarbă. 

    Chiar dacă au un efect vizual asupra gazonului, frunzele și resturile vegetale sunt elementele care duc la apariția timpurie a bolilor care afectează grav iarba. Înlătură mereu aceste resturi și aplică tratamente împotriva dăunătorilor și a bolilor atunci când este necesar. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments