Curte

5 plante cu întreținere redusă folosite ca alternative pentru gazon

publicat pe 21 iun. 2024

  Gazonul pentru curte vine cu întreținere constantă și cu costuri ridicate. Plantele folosite drept alternative pentru gazon devin tot mai populare și folosite. Iată câteva alternative pentru gazon care nu necesită întreținere și care oferă un aspect la fel de plăcut. Detalii și sfaturi, în articol. 

  Gazonul poate să fie mai pretențios la întreținere decât crezi. Trifoiul sau diverse plante de acoperire pot să ofere același aspect vizual cu o întreținere mult mai redusă. 

  Gazonul, o soluție cu multe probleme

  Gazonul este una dintre cele mai frecvente soluții folosite pentru a amenaja curtea. Oferă un aspect uniform, are o creștere rapidă după însămânțare și conferă un aspect plăcut întregii curți. 

  Cu toate acestea, gazonul presupune îngrijire constantă, cu tăieri și fertilizări periodice, pentru a rămâne viabil și estetic. Acest proces se traduce și prin cheltuieli suplimentare și timp investit în amenajare. Aceste motive au devenit suficiente pentru mulți proprietari să se orienteze către alternative de gazon care presupun o întreținere redusă. 

  Dezavantaje necunoscute ale gazonului: 

  • Crește foarte repede: ceea ce presupune să fie tuns săptămânal, cel puțin vara. Operațiunea implică asigurarea unui buget extra și deranjul fonic produs în timpul tunderii gazonului; 
  • Imperfecțiuni constante: odată tuns, gazonul va avea mereu găuri, goluri sau creșteri inegale. Gazonul nu va fi mereu perfect, ceea ce presupune însămânțare constantă în anumite zone; 
  • Trebuie udat constant: vara, gazonul trebuie udat zilnic pentru a nu se usca. Implementarea unui sistem de irigare presupune un alt cost, pe lângă costul apei folosite sau a risipei generate; 
  • Nu atrage insecte polenizatoare benefice ecosistemului local; 

  Cele mai bune alternative la gazon cu întreținere minimă 

  Atunci când vrei să ai o curte verde, ideea în sine implică implementarea unei soluții rapide, fără întreținere majoră. Cum gazonul nu mai întrunește aceste standarde, iată care sunt cele mai bune alternative la gazon care presupun și întreținere minimă. 

  1. Trifoiul 

  alternative gazon curte cu trifoi
  Așa ar putea arăta curtea cu trifoi, aspectul fiind unul mult mai natural

  O alternativă din ce în ce mai populară, trifoiul, alb sau roșu, poate înlocui cu succes gazonul dintr-o curte. Este o plantă perenă care produce flori mici, are rădăcini puternice și menține bine solul. 

  Trifoiul este rezistent la secetă și la trafic, are creștere rapidă și se tunde la intervale mai rare decât gazonul. Totodată, trifoiul este un bun fertilizator natural pentru alte plante din jur și fixează azotul în sol. 

  Un alt avantaj al trifoiului este că se înmulțește singur și acoperă porțiunile lipsă destul de repede, mai ales după ploi. Crește bine și în porțiunile umbrite ale curții, face frunze mari și poate fi un pic mai înalt. Nu în ultimul rând, atrage albinele și alți polenizator grație florilor, ține apariția buruienilor sub control și rămâne verde chiar și iarna. 

  PRO TIP: pentru un aspect plăcut al curții, folosește la însămânțare o combinație de semințe de trifoi și gazon. Rezultatul va fi unul plăcut estetic, cu o îngrijire minimală. 

  2. Troscotul 

  Troscotul sau brebenelul crește foarte bine și în zonele cu sol sărac sau în zonele cu umbră ale curții. Este foarte rezistent la secetă și la traficul pedestru, fiind, în același timp, o sursă importantă de hrană pentru albine sau alte insecte care polenizează. 

  Troscotul nu necesită întreținere majoră și este mai durabil decât gazonul. Singurul dezavantaj este că nu oferă un aspect uniform. 

  3. Ajuga 

  alternative gazon ajuga
  Ajuga adaugă o notă de culoare în curte

  Plantele de acoperire sunt iarăși o soluție bună de luat în calcul. Ajuga (Ajuga reptans), cunoscută și ca vinețică, este potrivită pentru un sol sărac în nutrienți, acolo unde gazonul poate să aibă dificultăți de menținere. 

  Ajuga se extinde rapid și acoperă solul sub forma unui covor dens de flori mici, albastre și frunze. 

  Poate să fie utilizată pentru a reduce eroziunea solului și pentru a menține umiditatea potrivită. De asemenea, buruienile sunt ținute sub control. 

  4. Vinca 

  Planta are frunze verzi lucioase și flori mici de culoare mov sau albastru. Vinca (Vinca minor) sau saschiul este o plantă perenă cu extindere rapidă. Are același efect de acoperire sub formă de covor ierbos și rezistă la traficul intens. 

  5. Sedum

  alternative gazon sedum
  Chiar și plantele suculente pot să creeze efectul unui covor verde pentru curte

  Reprezintă un tip de plantă suculentă folosită în prezent ca alternativă la gazon cu întreținere minimă. 

  Rezistă la secetă și poate să fie folosită pentru a umple zonele cu sol gol sau pentru a adăuga un accent vizual în grădină. 

  Are mai multe specii și variații, cele mai cunoscute și folosite fiind: sedum roz, galben sau alb. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  5 plante cu întreținere redusă folosite ca alternative pentru gazon