Plante

Cum să plantezi și să îngrijești caprifoiul, cunoscut și ca Mâna Maicii Domnului

publicat pe 08 feb. 2024

    Caprifoiul poate fi un punct de atracție în orice grădină datorită florilor colorate și parfumate. Poate umple goluri din grădină, iar rezistența la temperaturi extreme reprezintă un alt avantaj. Iată cum se face îngrijirea pentru caprifoi, de la plantare, udare și până la înmulțire. Îți spunem și ce operațiune de îngrijire este necesară pentru a obține flori colorate și parfumate. 

    Caprifoiul este o plantă destul des întâlnită în grădini. Este cunoscută pentru florile sale frumoase și pentru parfumul îmbietor pe care îl emană. Planta este cunoscută și sub denumirea de Mâna Maicii Domnului sau Lonicera și, la bază, este o liană ornamentală, dar și plantă medicinală. 

    Caprifoiul tolerează destul de bine orice tip de sol în care este cultivat. Dă randament bun în solurile nisipoase, cu aciditate redusă, dar și în solurile argiloase. Fiind o plantă agățătoare, caprifoiul poate ajuta la decorarea zonelor mai înalte din grădină. 

    Nu suferă din cauza temperaturilor caniculare și tolerează frigul foarte bine. De altfel, rezistă la temperaturi de până la minus 23 de grade Celsius. 

    Îngrijire caprifoi: plantare și înflorire

    ingrijire caprifoi shutterstock

    Plantarea caprifoiului se poate face atât primăvara, cât și toamna, grație rezistenței plantei la temperaturi extreme. Înflorirea se face între iulie și septembrie, iar la maturitate poate să atingă și șase metri înălțime. Caprifoiul trebuie să fie plantat la o distanță de maxim doi metri de alte plante din grădină

    Lumină

    Caprifoiul trebuie expus luminii soarelui pentru câteva ore pe zi, astfel că plantarea nu trebuie să fie făcută în zonele umbroase. 

    Udare

    Caprifoiul are nevoie de udare regulată. Mai ales în perioadele de secetă e necesar să ții solul umed, dar să nu îl inunzi cu apă. Udarea la două – trei zile este suficientă. 

    Sol

    Crește în orice tip de sol, nu are pretenții, cât timp e foarte bine drenat.

    Planta se remarcă printr-un frunziș bogat și flori colorate și parfumate. La început, florile sunt albe, iar în câteva zile se transformă în galben-roșcate. Pentru a avea flori colorate și bogate, tăierea de primăvară e esențială. Înlătură ramurile bolnave și scurtează ramurile laterale de pe lăstarii principali până la trei – patru ochiuri. Înflorirea devine astfel mai compactă. 

    Cum înmulțești caprifoiul

    Înmulțirea caprifoiului se poate face prin butășire. O să ai nevoie de o tulpină sănătoasă, cu puține frunze, de maxim 20 centimetri. 

    Taie tulpina cu un cuțit curat și ascuțit la un unghi de 45 grade. Tăietura trebuie să fie curată și netedă. Lasă doar două – trei frunze pe tulpină, în partea de sus pentru a ajuta la absorbția apei și a nutrienților. 

    Pregătește un recipient cu apă și pune o cantitate mică de stimulent de înrădăcinare, conform instrucțiunilor. Acest stimulent ajută la creșterea rădăcinilor și la protejarea butașului de boli. 

    Înmoaie capătul tăiat în soluția stimulent și plantează-l într-un ghiveci cu pământ și nisip. După maxim șase săptămâni, butașul ar trebui să dezvolte rădăcini. După care poate fi transplantat unde dorești. Important e să menții solul umed și să protejezi planta de vânt și de soarele puternic în primele săptămâni după transplantare. 

    Probleme comune pentru caprifoi

    ingrijire caprifoi shutterstock

    În ceea ce privește dăunătorii, caprifoiul se poate confrunta cu atacul afidelor, tripșilor sau cu făinarea. 

    În cazul în care planta se usucă, există mai mulți factori care favorizează problema: 

    • lipsa de apă: dacă nu primește cantitatea necesară de apă, planta se usucă. În perioadele de secetă sau de căldură excesivă poate fi necesară udarea mai frecventă; 
    • solul prea uscat sau prea umed: caprifoiul preferă solul drenat. De asemenea, solul trebuie să fie bogat în nutrienți pentru creșterea plantei; 
    • boala fungică: apare dacă solul este umed și afectează rădăcina. E indicat să aplici fungicide speciale; 
    • insecte sau paraziți: pot afecta tulpinile și frunzele plantei. Insecticidele pot fi de folos, la fel și substanțele naturale de combatere a insectelor. 
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments