
Când împăturești haine ar trebui să te gândești la materialul din care sunt făcute, cum le depozitezi și cum le menții fără cute. Depozitarea lor adecvată îți va face dulapul să fie mai organizat și aerisit. Iată care sunt cele mai bune metode de împăturire a hainelor fără să se șifoneze. Află mai multe, în articol.
De ce trebuie să depozitezi hainele în mod corect

Simpla împăturire a hainelor, fără aplicarea unei anume metode, duce la șifonarea excesivă a acestora. Metodele convenționale, deși rapide, lasă hainele pline de cute, motiv pentru care în momentul purtării trebuie mereu să le calci cu fierul de călcat.
Uite de ce metodele convenționale de împăturire duc la șifonare:
- Hainele sunt îndoite greșit: Împăturirea hainelor fără a ține cont de cusături și fibrele materialului poate produce cute adânci.
- Se exercită presiune excesivă: Deși par ușoare, straturile suprapuse ale hainelor creează presiune și mai apoi cute.
- Odată împăturite, hainele sunt stocate incorect: Hainele puse unele peste altele într-un dulap aglomerat sunt supuse la presiune suplimentară, ceea ce duce la șifonare.
- Nu se ține cont de material: Unele țesături, precum bumbacul și inul, sunt mai predispuse la șifonare și necesită metode speciale de împăturire.
Metode de împăturire a hainelor fără să se șifoneze

Dacă alegi tehnici mai potrivite pentru împăturirea hainelor, acestea vor fi mai puțin șifonate, vor fi mai ușor de organizat și își vor păstra aspectul plăcut de fiecare dată.
Metoda Marie Kondo
Ideală pentru economisirea spațiului și evitarea cutelor, metoda Marie Kondo pentru împăturirea hainelor a stârnit interes prin simplitatea sa. Practic, metoda propune împăturirea hainelor pe verticală și depozitarea lor în aceeași poziție. Este ideală pentru sertare pentru că oferă o mai bună organizare și vizibilitate asupra articolelor disponibile.
Ce ai de făcut este să așezi haina pe o suprafață plană și să netezești orice cută vizibilă de pe aceasta. Apoi, împăturește marginile spre centru pentru a obține o formă dreptunghiulară. Îndoaie haina de mai multe ori în secțiuni mici, astfel încât să poată sta vertical în sertar. Iar la final depozitează toate hainele împăturite cu această metodă pe vertical, în sertar, astfel încât să fie vizibile și ușor accesibile.
Împăturirea stil rolă
Împăturirea în stil rolă este potrivită pentru hainele casual și sport. Pune haina pe o suprafață plană și împăturește mânecile spre interior, iar partea inferioară a acesteia împăturește-o aproximativ 5 centimetri. Rulează haina strâns, pornind de la guler către zona inferioară. Odată împăturită, haina poate să fie ținută în poziție verticală.
Metoda plicului
Pentru cămăși și bluze elegante pe care vrei să le transporți în bagaj, poți să aplici metoda de împăturire în formă de plic.
Înainte de orice, îndreaptă și netezește materialul hainei, după care pune o bucată de hârtie de copt între straturi pentru a preveni formarea de cute. Împăturește în formă de dreptunghi, fără a strânge prea mult materialul. Așează hainele astfel împăturite într-o parte a bagajului și fixează-le cu o curea elastică.
Metode alternative pentru organizarea și menținerea hainelor impecabile

Organizarea hainelor ține și de alte metode mai practice sau mai la îndemână. Dacă împăturirea hainelor nu este o soluție pentru șifonierul tău, atunci poate iei în considerare următoarele variante:
Folosește umerașe: Hainele delicate și cele care se șifonează ușor, cum sunt sacourile sau cămășile, ar trebui să fie păstrate pe umerașe.
Depozitează pe rafturi în loc de sertare: Hainele rulate pot fi așezate pe rafturi deschise pentru a evita presiunea suplimentară.
Separatoarele pentru sertare: Ajută la organizarea hainelor și menținerea acestora în poziție verticală.
Saci de vidat: Pot fi folosiți pentru depozitarea hainelor voluminoase fără a le șifona.
Utilizează parfumuri textile sau săculeți cu lavandă: Păstrează hainele proaspete și protejate de umiditate.
-
UTILE
De ce crapă pereții la o casă nouă? Cauze și soluții pentru a repara fisurile
Graba strică treaba, iar asta se aplică și în cazul construirii unei case.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
De ce nu miros hainele a balsam după spălare. Greșeli pe care să le eviți
De la dozarea incorectă a balsamului și până la folosirea unui detergent prea puternic, iată posibile explicații.
-
Grădină
Tăierea trandafirilor primăvara: când, cum și de ce e necesar s-o faci
Pentru plante sănătoase cu o abundență de flori.