Cum să împachetezi toate lucrurile pentru vacanță într-un rucsac mic și (aparent) neîncăpător
publicat pe 06 aug. 2021Spațiul e relativ, ar zice un om care locuiește într-un tiny house sau pur și simplu oricine a fost vreodată nevoit să călătorească cu un bagaj mic. Mai pe românește, depinde de tine cât de eficient te organizezi – iar asta e cheia pentru a „înghesui” într-un rucsac aparent neîncăpător toate lucrurile de care o să ai nevoie în vacanță, fără să-ți lipsească nimic. Iar pentru asta venim cu sfaturi, trucuri și sugestii.
Nu de la noi putere, ci de la două persoane cu experiență. Recent, Miruna Marcu, jumătatea care nu gătește din @mihai.gătește și content creator pe profilul ei personal de Instagram, a plecat într-o călătorie de 12 zile prin Italia cu doar un rucsac în spate și hainele de pe ea. O asemenea optimizare a unui bagaj mic pare de-a dreptul nerealistă, dar la finalul vacanței, Miruna s-a întors chiar cu un tricou nepurtat. Și a povestit totul despre experiență, de la ce a pus mai exact în rucsac, până la ce concluzii a extras după vacanță.
Diana Mihăilă este primul Master Professional Organizer din România și fondatoare a celei mai mari comunități de profil de la noi. Metoda ei de organizare a întregii locuințe în decurs de o lună a devenit virală cu hashtagul #MareaOrganizare pe Instagram și a fost inclusă de Parlamentul European în rândul inițiativelor cu impact pozitiv pe scară largă. Așa că am rugat-o să ne dezvăluie câteva dintre metodele ei a de împacheta pentru vacanță, mai ales pe cele care o ajută să facă totul să încapă într-un bagaj mic.
Și iată cele mai prețioase lucruri pe care le-am extras de la ele.
Planificarea e cheia
Nu există optimizarea spațiului fără planificare – așa că înainte să te apuci de împachetat, fă o listă. Una pe hârtie, sau una într-o aplicație din telefon pe care o ai mereu la îndemână, cum face Miruna. „Eu folosesc Google Keep, dar sunt multe aplicații similare. Îmi stătea pe cap bagajul cu mult timp înainte și îmi tot făceam note mentale în timp ce făceam alte lucruri: «să nu uit pantalonii ăia», «să nu uit crema» etc.”, povestește ea. Așa că a deschis o listă în aplicație cu o săptămână înainte de plecare și a completat-o de fiecare dată când i-a mai venit ceva necesar în minte.
View this post on Instagram
Iar asta îți poate diminua și din stresul anterior vacanței. „Îmi și eliberam mintea de gândurile parazite cu bagajul, iar în momentul în care mă apucam de bagaj, doar țineam lista în față și acționam”, spune Miruna. Iar acum, are o listă de bază pe care o actualizează în funcție de destinație, deci nu mai pornește de la zero.
În vacanța ei de 12 zile, a luat doar esențialul. Două rochii, una de zi și una de seară, colanți trei sferturi și un tricou oversize pentru aeroport și tren, trei tricouri, două cămăși lărguțe, o pereche de pijamale, lenjerie intimă pentru fiecare zi și una extra, o pereche de pantofi sport buni de mers mult și o pereche de sandale fără toc, dar și o geantă mică care să meargă cu toate hainele. A mai pus printre ele și foarte puține cosmetice – doar pe cele neapărat necesare, o tabletă pentru cărți, o tastatură, încărcătoare, ochelari de soare, o pereche de cercei, o broșă, acte și s-a întors din Italia și cu o pălărie.
Cum alegi hainele pe care să le iei la tine, dacă nu ai bagaj de cală
View this post on Instagram
Apropo de haine, cel mai eficient e să te gândești dinainte la ce vei purta în fiecare zi. „Compun ținute adaptate locației și activităților propuse. Împachetez mai repede și nu iau cu mine lucruri nefolositoare”, spune Diana. Și mai folosește un truc: creează outfituri din aceeași paletă cromatică, iar astfel le poate combina în mai multe moduri la destinație. Și alege cu precădere haine care nu se șifonează ușor.
Excepții de la regulă
Însă nu optimiza draconic ținutele, căci s-ar putea să-ți pară rău. De exemplu, singurul compromis pe care Miruna l-a făcut a fost să nu-și ia nicio ținută elegantă și nicio pereche de pantofi cu toc. „M-am gândit că le-aș purta maxim o dată sau de două ori și n-avea sens să le car doar pentru asta. Însă într-o seară aș fi vrut să mă dichisesc un pic, era și restaurantul aproape de cazare și mi-am dat seama atunci că n-aveam de ce să-mi refuz seara aia de dichiseală. Așa că data viitoare le iau cu mine”, povestește ea.
Încălțămintea care nu te lasă la greu
Oricât de mult ți-ar face cu ochiul toate perechile de pantofi din dressing, la drept vorbind ai nevoie de doar două-trei perechi la tine, mai ales dacă ai un bagaj mic. Așa că poți lua exemplul Mirunei și să pui în rucsac o pereche mai puțin voluminoasă, iar în picioare la aeroport pe cea care ocupă mai mult spațiu. Asigură-te că una dintre ele este super confortabilă, mai ales dacă ești genul de persoană care se plimbă cât o țin picioarele când ajunge în vacanță. Și dacă e să învățăm ceva din experiența Mirunei de mai sus, acel lucru e că merită să înghesui în vreun buzunar al rucsacului și o pereche de încălțăminte ceva mai elegantă.
Ce cosmetice iei la tine, pe care le lași acasă
La capitolul cosmetice, ia cu tine doar esențialele dacă ai un bagaj mic. De exemplu, Miruna a descoperit că poate să-și spele părul și cu șamponul de hotel și să arate bine, iar la categoria îngrijirea pielii i-a ajuns o cremă cu protecție solară și una hidratantă. Nici măcar cleanser nu a avut la ea, iar după toată experiența a realizat că se poate spăla pe față cu săpun timp de 12 zile fără să se aleagă cu erupții sau alte probleme la nivelul pielii – dar asta depinde de tipul tău de ten. Cât despre make-up, Miruna a avut la ea o pudră, un fard cu pensulă, o mascara, un creion de ochi, un creion de sprâncene, un creion de buze și un ruj. Sfatul meu în calitate de fost beauty editor la o revistă glossy este să te bazezi pe produsele cremoase și multifuncționalitate – de exemplu, poți folosi un ruj pe post de blush. Nu, nu e o crimă în lumea pasionatelor de beauty. Iar cu un creion cremos de ochi într-o nuanță maronie îți poți crea un look smokey pe pleoape, dar îl poți folosi și pentru contouring.
Cum împachetezi ca să salvezi spațiu
Există anumite tehnici de împachetare care te pot ajuta să folosești mai inteligent spațiul din bagaj. „În rucsac le pun rulate, iar în troller împachetate clasic. Mi se pare că rulate ocupă mai puțin loc și le pot scoate mai ușor; și parcă nici nu s-au șifonat prea tare așa”, spune Miruna.
Diana are o întreagă strategie. „Ordinea pachetelor de haine este dată fie de categorie (toate tricourile împreună, apoi toți pantalonii etc.), fie de culoare (de la închis la deschis)”, explică ea. Și întotdeauna depozitează vertical în geamantan, ca să poată vedea dintr-o privire ce a luat la ea. Iar asta se aplică în cazul unui troller. Pentru un bagaj mic înghesuit într-un rucsac, are altă metodă.
„Dacă plecăm cu rucsac, fac pachete de haine cât mai mici și rulăm șosete, lenjerie de corp, eșarfe și le introducem în pantofi ori prin buzunarele laterale. Față de geamantan, un astfel de bagaj este mai eficient dacă e compus din ținute complete, nu din categorii, pe care le stivuim cronologic. Bag mâna, scot ținuta pentru luni. La fel pentru marți, miercuri, joi…”, detaliază Diana.
La întors, nu-i nevoie să vii acasă cu mâna goală
Chiar și dacă simți că ai folosit fiecare centimetru al rucsacului când ai plecat de-acasă, asta nu înseamnă neapărat că nu poți cumpăra suveniruri. „Indiferent că e valiză sau rucsac, tot ce am purtat rulez. Ocupă cel mai puțin spațiu, ceea ce îmi permite să fac loc pentru suveniruri”, povestește Diana Mihăilă. Și Miruna s-a întors din vacanță cu o pălărie pe care a cumpărat-o din Italia.
Trucuri utile
- Îmbracă-te cu hainele mari la plecare. „Aleg să port pe drum o parte din articolele voluminoase (ex. pantofii sport, geaca de blugi etc.)”, spune Diana Mihăilă.
- Asigură-te că nu rămâi fără bani. „În portofel am cel puțin două card-uri (în cazul în care nu merge unul, merge celălalt) și ceva cash într-o monedă de circulație internațională”, adaugă ea.
- Lasă aurul acasă. „Nu plec cu bijuterii de valoare. Nu vreau să am grija lor într-o perioadă în care îmi doresc să fiu cât se poate de relaxată”, insistă Diana.
- Fă poze și înainte de vacanță. „La haine m-a ajutat să fotografiez toate ținutele pe care le am – deși le-am pozat din alt motiv, pentru că nu voiam să stau dimineața să mă gândesc cu ce mă îmbrac, ci să aleg direct. Acum folosesc pozele și pentru bagaj – mă uit în albumele cu ținute și aleg de acolo pentru bagaj în funcție de destinație/vreme”, explică Miruna Marcu.
Iar înainte să te apuci de împachetat, ia toate sfaturile de mai sus legate de optimizarea unui bagaj mic și adaptează-le la propriile nevoi și dorințe, important este să nu ajungi acolo și să realizezi că îți lipsește ceva esențial, un lucru pe care l-ai exclus din rucsac pentru extra spațiu.
Foto principală: Miruna Marcu
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
53 de idei pentru organizarea casei care te vor ajuta să menții ordinea pe termen lung
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
17 trucuri care o să te ajute să ai (aproape) întotdeauna dormitorul ordonat
-
LIFE
Cum să împachetezi cărțile când te muți într-o casă nouă
-
Case
Au renovat o casă de chirpici din Jurilovca și au folosit aceleași materiale din care a fost construită
Cea mai drăguță casă de vacanță.
-
UTILE
Când se trece o persoană la întreținere. Ce se întâmplă dacă nu faci asta, conform legii
Nedeclararea unei persoane la întreținere poate avea consecințe serioase.
-
Sponsored
Ploom X Ora ïto: colaborarea care stârnește emoții și senzații
O fuziune perfectă între formă și funcționalitate.