Baie

Ce rafturi să alegi pentru baie: 5 sfaturi și 5 modele, de la designeri de interior

  În afara finisajelor şi a obiectelor sanitare, în baie e crucial să ai suficient spațiu de depozitare, dar care să nu încarce. E o alegere bună să iei rafturi în baie, căci dau un look aerisit, sunt mai simplu de montat și ai totul la îndemână. Dar dacă le alegi din materiale nepotrivite şi în dimensiuni disproporţionate, degeaba.

  Baia e crucială în amenajare: e un spațiul care îndeplinește un rol extrem de util, dar și unul de relaxare și plăcere. Ca să iasă ca pe Pinterest, trebuie să aibă spații de depozitare, trucuri de design care să ascundă țevi/zone cu diverse probleme și un stil care meargă cu întreaga amenajare a casei. Dar să revenim la spațiile de depozitare, aici vorbim despre rafturi. Am întrebat două arhitecte cum ar trebui să abordezi această etapă. Iată recomandările lor:

  1. Integrează-le în conceptul amenajării

  Întotdeauna e o idee bună să aşezi obiectele într-un mod plăcut vizual, dar și rafturile pe care le pui, în sine, pot fi importante pentru design. Acesta este principiul arhitectei Gabriela Borlescu de la Gabrielle Interior Design. Ea recomandă să le foloseşti în aşa fel încât să nu fie doar niște spații de depozitare.

  De exemplu, atunci când încastrezi vasul de wc, poţi opri peretele fals la o înălţime de 120 de centimetri, iar spaţiul rămas liber să îl foloseşti pentru a încastra un dulap îngust cu rafturi sau pentru a pune poliţe de lemn tratat.

  perete fals
  Un perete fals poate fi oportunitatea perfectă pentru a realiza rafturi de baie decupate în dreptul duşului

  În acelaşi timp, poţi realiza un perete fals în zona de duş sau cadă. Decupează acolo spaţii pentru a pune produsele de baie (gel de dus, şampon). O altă idee este să integrezi poliţe metalice, în loc de dulapurile cu oglindă. 

  2. Alege materiale rezistente la umezeală

  Arhitecta Ana-Maria Vasile de la Jooca Studio crede că soluţia cea mai bună să eviţi reparaţiile este să alegi de la bun început materiale rezistente la umezeală. „Mobilierul este bine să fie din MDF vopsit (nu înfoliat) sau metal vopsit electrostatic. Se mai poate folosi, de asemenea, pentru blaturi, lemnul masiv tratat cu lac anti-umezeală, compozit sau piatră naturală”, explică ea. 

  raft rezistent la umezeală
  Rafturile din baie trebuie să fie create din materiale rezistente la umezeală

  „Atunci când alegi un material mai pretenţios pentru spaţii umede, cum sunt lemnul și piatra, e bine să ceri tratament de impermeabilizare direct producătorului. Ulterior acesta îţi va recomanda şi soluţii pe care să le aplici periodic peste suprafeţele respective. De evitat în spaţiile umede sunt piesele realizate din pal sau MDF înfoliat, pentru că aceste materiale sunt cantuite pe margini, iar colţurile nu vor fi niciodată acoperite perfect. Aburul şi apa vor pătrunde în material şi acesta se va deteriora foarte repede”, completează arhitecta Gabriela Borlescu.

  3. Alege în funcție de obiectele pe care le depozitezi

  Chiar dacă optezi pentru rafturi de baie ascunse de uşi, ele nu se vor închide niciodată etanş, ceea ce înseamnă că materialele se vor deteriora oricum dacă nu sunt adaptate umezelii, povesteşte Gabriela Borlescu. În consecinţă, criteriul după care ar trebui să alegi rafturile deschise sau închise se referă mai mult la ceea ce vei depozita acolo: dacă este estetic sau nu.

  rafturi de baie deschise
  Nu lasa la vedere obiecte care ţin de intimitatea ta

  Dacă eşti o persoană organizată, iar obiectele pot fi aşezate într-un mod plăcut, atunci orientează-te către rafturi deschise. Dacă vrei să aşezi role de hârtie igienică, prosoape de hârtie şi alte obiecte care nu ar trebui să stea la vedere, e preferabil să ai rafturi ascunse de uşi.

  4. Orientează-te spre modele practice

  Gabriela Borlescu crede că rafturile pe care le alegi ar trebui să fie cât mai practice. Ce înseamnă asta? Să le poziţionezi acolo unde îţi sunt cel mai la îndemână. Spre exemplu, corpurile de chiuvetă de tip mască cu sertare sau rafturi pentru depozitarea produselor de întreţinere nu trebuie să lipsească. Dacă obişnuieşti să te machiezi în baie, atunci adaugă câteva rafturi de baie cu cosmetice şi în zona oglinzii.

  5. Ia în calcul dimensiunea băii

  Nu exagera cu numărul rafturilor din baie. Majoritatea băilor au dimensiuni limitate, iar arhitecta Ana-Maria Vasile îţi propune să te rezumi la un look minimalist. Nu pune prea multe rafturi, altfel vei transforma baia în cămară. Nu aduce un dulap de tip soldat cu rafturi în baie, dacă acesta ocupă o pătrime din ea. Orientează-te spre modele înguste, care să nu fure mult din spaţiu. Şi nu uita să planifici totul dinainte şi să nu te orientezi direct în showroom.

  5 modele recomandate de arhitectele Ana-Maria Vasile şi Gabriela Borlescu

  1. Alama Bassa
  rafturi de baie negre
  (Bassa, The Home, 229 lei)

  Ana-Maria Vasile deschide lista cu o alegere minimalistă, dar deloc banală. Raftul cu o singură poliţă şi suport rotunjit poate fi aşezat direct în duş şi este suficient de mare pentru un gel de duş, un şampon şi un accesoriu de mici dimensiuni.

  2. Enhet

  set Ikea
  (Enhet, Ikea, 834 lei)

  Un set în care dulapul superior şi cel inferior au fost înlocuite de rafturi, oferă o alternativă modernă şi practică. Arhitecta Gabriela Borlescu îl recomandă pentru că totul este la îndemână, iar designul versatil poate fi integrat în orice tip de baie.

  3. Ovis

  rafturi de baie rotunjite
  (Ovis, The Home, 285 lei)

  Realizat din MDF şi fier, raftul propus de arhitecta de la Jooca Studio are un aspect jucăuş, care s-ar încadra tocmai bine într-o amenajare inspirată de stilul Memphis, un stil din anii 1980 care revine. 

  4. Allya

  rafturi de baie verzi
  (Allya, The Home, 187 lei)

  Finisajul mat şi culoarea superbă a acestui raft aduc modelul pe lista Anei de la Jooca Studio. Oţelul garantează rezistenţa, iar dimensiunile mici ale produsului îl fac ușor de încadrat oriunde în baie. 

  5. Wafer

  raft premium
  (Wafer, The Home, 1920 lei)

  Cea mai elegantă alegere este un raft din marmură, cu aspect premium, ce se integrează perfect într-o încăpere sofisticată, cu cele mai rafinate finisaje. Aspectul minimalist reduce din opulenţa materialului şi transformă produsul în alegerea ideală pentru a încheia lista arhitectei de la Jooca Studio. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Ce rafturi să alegi pentru baie: 5 sfaturi și 5 modele, de la designeri de int...