DESIGN INTERIOR

Idei de zugrăvit pereții și culori în tendințe pentru primăvara lui 2024

  Zugrăvirea pereților odată cu venirea primăverii face parte dintr-un proces de makeover al casei. Perioada este una bună unui refresh al casei, iar ideile actuale de zugrăvit pereții te pot ajuta să ai parte de o lucrare bună. Îți explicăm în cele ce urmează toate detaliile de care să ții cont dacă vrei să zugrăvești pereții primăvara. 

  Idei inedite de zugrăvit pereții

  Există o mulțime de idei de zugrăvit pereții, mai mult sau mai puțin personale. Unele idei țin cont de tendințe, altele de designul camerei sau a al locuinței. Îți vom explica la ce aspecte să ții cont. 

  Cel mai potrivit moment pentru vopsirea pereților, primăvara

  Vopsirea pereților interiori ai locuinței este o operațiune care depinde foarte mult de temperatura de afară. De regulă, aplicarea unei vopsele interioare poate dura între 3 și 6 săptămâni, în funcție de numărul și de dimensiunea camerelor. 

  Dacă vrei să vopsești pereții pe timp de primăvară, atunci asigură-te că îți alegi o perioadă în care afară nu plouă. Umiditatea și temperaturile fluctuante, atât cele ambientale, cât și cele exterioare, reacționează cu componenții vopselei și o pot face greu de aplicat. Sau, uneori, uscarea poate să fie lentă. 

  Producătorii recomandă aplicarea vopselei atunci când temperatura mediului ambiant și cea a suprafeței de aplicat au între 7 și 10 grade Celsius. 

  Cum calculezi corect cantitatea de lavabilă necesară

  cutie cu vopsea alba și pensulă pentru a calcula necesarul pentru zugravit
  Necesarul de vopsea este calculat cu o formulă matematică și cu o serie de elemente precise

  În tot acest proces, cantitatea de lavabilă reprezintă un aspect esențial în reușita zugrăvirii pereților. 

  Ca să știi ce cantitate de lavabilă ai nevoie, trebuie să parcurgi un proces matematic important. Va trebui să măsori lungimea, lățimea și înălțimea camerei. Fiecare astfel de cotă se notează în metri. 

  Apoi, e necesar să afli perimetrul camerei. În funcție de forma camerei, perimetru se află astfel: 

  • cameră pătrată: perimetrul = 4 x lungime 
  • cameră dreptunghiulară: perimetrul = 2 x (lungime + lățime)
  • cameră cu formă neregulată: perimetrul = toate laturile măsurate și adunate

  Urmează apoi un alt calcul pentru a afla suprafața totală a pereților. Perimetrul se înmulțește cu înălțimea camerei pentru a afla această valoare. Suprafața totală a pereților se exprimă în metri pătrați. 

  E important să știi și aria ușilor și ferestrelor. Aria se calculează cu formula lungime înmulțit cu lățime, iar valoarea rezultată se notează în metri pătrați. 

  În final, suprafața finală de zugrăvit se află astfel: 

  Suprafața totală a camerei – aria ferestrei – aria ușii = suprafața finală de zugrăvit. 

  Când alegi o vopsea, fii atent la indicațiile producătorului de pe cutie. Pe lângă cantitate vei descoperi și consumul. De exemplu, pentru o cutie de vopsea de 9 litri, consumul este de 300 mililitri pe metru pătrat (0,3 litri/mp), pentru două straturi aplicate. 

  Dacă ai o suprafață finală de zugrăvit de 62 metri pătrați, atunci vei face următoare formulă: 

  Necesar de vopsea = 62 x 0,3 = 18, 6 litri. Adică undeva la două cutii. Poți lua în calcul o cantitate suplimentară de vopsea ca surplus necesar în caz de nevoie. 

  Culori la modă pentru pereți în 2024

  Dacă ai de gând să folosești mai multe culori pentru a zugrăvi pereții, e de preferat să aplici o regulă simplă. E vorba de regula 60 – 30 – 10. 

  Adică, folosește 60% o culoare principală, 30% o culoare secundară și 10% o culoare accent. Efectul va fi unul de proporționare corectă din punct de vedere vizual în spațiu. 

  În altă ordine de idei, culorile paste sunt în continuare în tendințe. Aceste culori dau senzația de confort și aerisire în orice cameră sunt folosite. 

  Culorile neutre sunt la fel de ușor de folosit pentru a zugrăvi pereții. Asta pentru că se potrivesc în orice amenajare. Aceste culori nu se demodează, par naturale și plăcute. Dacă folosești culori neutre pentru vopsirea pereților e important să adaugi accesorii în cameră. Pentru a accentua pereții și pentru a adăuga interes vizual. 

  Combinații de culori în tendințe în acest moment: 

  Peretele unei camere vopsit în portocaliu alături de o canapea si o floare
  Portocaliul poate fi o culoare-accent bună de pus pe perete

  Straturile de gri: au efect calmant și un stil elegant. Se potrivesc stilului scandinav de amenajare; 

  Nuanțele pământii și tonuri de portocaliu: o combinație atemporală, caldă și primitoare; 

  Albastru deschis, combinat cu albastru închis și alb rece: oferă un aspect îndrăzneț și dă un sentiment de seninătate. O combinație de culori mereu în tendințe; 

  Alb și gri cald: o combinație care îți permite să te joci cu nuanțe îndrăznețe ale mobilierului și decorului din cameră. 

  Concluzii

  Ideile de zugrăvit pereții există, trebuie să știi în ce direcție vrei să duci proiectul tău. Ține cont de sezon pentru începerea proiectului și alege din timp necesarul de vopsea. Calculează și un surplus și fă combinații îndrăznețe de culori pentru un efect inedit. Lucrarea poate să fie una de durată, așa că nu te grăbi și acordă timp reușitei vopsirii pereților. 

  ALTE SUBIECTE INTERESANTE
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Idei de zugrăvit pereții și culori în tendințe pentru primăvara lui 2024