Bucătărie

7 bucătării moderne mici, amenajate cu idei mari

Pentru orice bucătărie mică există un design care o face și funcțională, și plăcută din punct de vedere estetic. Trebuie doar să-l găsești pe cel potrivit casei tale, așa că iată câteva bucătării moderne mici pe care să le iei drept exemplu.

Cât de mare e o bucătărie mică? Conform Legii locuinței nr. 114/1996, o bucătărie trebuie să aibă cel puțin cinci metri pătrați pentru garsoniere, apartamente cu una sau două camere, și minimum 5,5 metri pătrați pentru apartamentele cu trei sau patru camere. Însă chiar și într-un spațiu atât de restrâns încap câteva electrocasnice și spații de depozitare. Uite cum le-au gândit designerii de interior de la noi.

1. Bucătărie cu loc de luat masa în doar patru metri pătrați

Acest apartament din Brașov are o suprafață totală de 38 de metri pătrați, așa că nici bucătăria nu este prea încăpătoare, are patru metri pătrați. Însă arhitecta Andreea Baban din echipa Rheea Studio a reușit să optimizeze spațiul. A mutat frigiderul pe hol și a făcut-o open space, prin renunțarea la ușa și la peretele dintre hol și bucătărie. Arhitecta a inversat poziția chiuvetei cu cea a plitei și astfel a putut muta radiatorul sub fereastră, unde a creat un mic loc de luat masa.

2. Conceptul open space, o soluție pentru bucătării moderne mici

Raluca Sînziana Căținaș, arhitect de interior la Vivico, și-a transformat apartamentul de două camere într-unul cu trei camere. Pentru a face asta, a plasat livingul în spațiu deschis cu bucătăria, care era mică și în compartimentarea inițială. Decizia de a o face open space i-a permis Ralucăi să aducă un spațiu în plus de lucru și de luat masa, insula de bucătărie, pe care a folosit-o și pentru a delimita cele două camere. Spațiile de depozitare le-a distribuit mai mult pe verticală, prin dulapuri și un raft montat deasupra frigiderului pe care a pus diverse cutii.

3. Bucătărie mică, plină de spații de depozitare

bucătării moderne mici
Soluții pentru bucătării moderne mici: spații de depozitare organizate pe verticală

Arhitectul Mihail Neagu (Inedit Works) și-a renovat de la zero apartamentul de 59 de metri pătrați și trei camere. Bucătăria era mică, însă arhitectul a reușit să o amenajeze practic. Deasupra chiuvetei și aragazului a montat bare pentru a agăța pe ele diverse ustensile de bucătărie. Și deasupra mesei cu scaune a montat câteva rafturi, pentru a crea cât mai multe opțiuni pentru depozitare.

4. O bucătărie deschisă, dar în același timp închisă

bucătării moderne mici open space
Bucătăria este deschisă, dar în același timp închisă

Pentru că proprietarii și-au dorit o bucătărie în stilul celor open space, dar separată, totuși, de zona de living, arhitecta de interior Cristina Micu a spart parțial peretele dintre cele două încăperi și a montat uși armonice de sticlă.

Astfel, au putut aduce o insulă pe peretele dintre bucătărie și living, pe care o pot folosi și ca spațiu de lucru, și ca loc de luat micul dejun. Pe partea cealaltă a peretelui este o masă la care încap patru scaune, unde proprietarii pot lua masa alături de prieteni.

5. Echilibrul perfect între funcțional și estetic

Și arhitecta Andra Marinescu, Paradigma Studio,  și-a creat multe spații de depozitare în bucătăria ei nu tocmai generoasă. Deasupra blatului de lucru a montat nu unul, ci două rânduri de dulapuri suspendate. A optat pentru electrocasnice mascate în corpurile de mobilă, pentru a păstra designul cât mai unitar. Asta creează impresia de mai mult spațiu, deși arhitecta a folosit culori închise în amenajare. Astfel, a integrat și mașina de spălat haine tot în bucătărie.

6. Pastelurile, ideale pentru bucătării moderne mici

bucătării moderne mici
Nuanțele deschise și culorile pastelate lărgesc vizual spațiul

Pentru această bucătărie cu o suprafață de șapte metri pătrați, arhitectul Alexandru Bucur, de la Interiology, a ales mobilă în culori pastelate în partea de jos și dulapuri albe în partea de sus. Această combinație lărgește vizual spațiul și reflectă lumina naturală. „Datorită formei pătrate a bucătăriei, am gândit o mobilare pe trei laturi, cu un blat cu dublu rol în zona ferestrei – loc de luat masa, dar și spațiu de lucru”, a explicat arhitectul.

7. Bucătărie mică, dar luminoasă, cu toate electrocasnicele ascunse

bucătării moderne mici electrocasnice
În corpurile de mobilă de jos sunt încastrate mașina de spălat vase și mașina de spălat rufe

Într-o bucătărie de șase metri pătrați te-ai putea gândi că încap toate cele necesare, însă alți factori au ridicat probleme în amenajarea ei. „Forma ei, precum și faptul că are ușa și geamul poziționate față în față au făcut-o foarte greu de mobilat”, explică Sorana Leru, arhitectă la MisoArchitects. Așa că a făcut tot posibilul să folosească fiecare centimetru.

frigider încastrat în mobila
În stânga bucătăriei, frigiderul și două cuptoare au fost și ele încastrate în corpurile de mobilă

În partea cu dulapurile de bucătărie, sub chiuvetă se află coșul de gunoi, o mașină de spălat vase încastrată, o mașină de spălat rufe încastrată sub plită și deasupra ei, hota. Pe partea cealaltă, Sorana a pus frigiderul, cuptorul și microundele, toate încastrate în corpul de mobilă.

Piesa de rezistență este masa pliabilă, care atunci când este strânsă se transformă într-un tablou cu licheni decorativi.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ULTIMELE ARTICOLE
icon

VIDEO Liziera de lac: cum arată o casă smart de lângă București, înconjura...