DESIGN INTERIOR

7 bucătării moderne mici, amenajate cu idei mari

publicat pe 24 feb. 2020

    Pentru orice bucătărie mică există un tip de design care o poate face atât funcțională, cât și plăcută din punct de vedere estetic. Noi te vom ajuta să îl găsești pe cel potrivit casei tale prin câteva exemple de bucătării moderne mici de toată isprava.

    Cât de mare este o bucătărie mică? Conform Legii locuinței nr. 114/1996, o bucătărie trebuie să aibă cel puțin cinci metri pătrați pentru garsoniere, apartamente cu una sau două camere, și minimum 5,5 metri pătrați pentru apartamentele cu trei sau patru camere. Însă chiar și într-un spațiu limitat încap cu ușurință câteva electrocasnice și spații de depozitare dacă amenajarea este una inteligentă. Iată cum le-au gândit designerii de interior din România.

    1. Din seria de bucătării mici moderne, o bucătărie cu loc de luat masa în doar patru metri pătrați

    Acest apartament din Brașov are o suprafață totală de 38 de metri pătrați, așa că bucătăria nu este foarte încăpătoare, având doar patru metri pătrați. Însă arhitecta Andreea Baban din echipa Rheea Studio a reușit să optimizeze spațiul. A mutat frigiderul pe hol și a transformat bucătăria într-una open space, prin înlăturarea peretelui dintre hol și bucătărie și a ușii. Arhitecta a inversat poziția chiuvetei cu cea a plitei și a putut muta astfel radiatorul sub fereastră, unde a creat un mic loc de luat masa.

    2. Conceptul open space, o soluție pentru bucătării moderne mici

    Raluca Sînziana Căținaș, arhitect de interior la Vivico, și-a transformat apartamentul de două camere într-unul cu trei camere. Pentru a-și atinge țelul, a plasat livingul în spațiul deschis cu bucătăria, care era mică în compartimentarea inițială. Decizia de a o face open space i-a permis Ralucăi să aducă un spațiu în plus de lucru și de luat masa – insula de bucătărie, pe care a folosit-o și pentru delimitarea celor două camere. Spațiile de depozitare le-a distribuit în principal pe verticală – a montat dulapuri și un raft deasupra frigiderului pe care a pus mai multe cutii.

    3. Bucătărie îngustă, plină de spații de depozitare

    bucătării moderne mici
    Soluții pentru bucătării moderne mici: spații de depozitare organizate pe verticală

    Arhitectul Mihail Neagu (Inedit Works) și-a renovat de la zero apartamentul de 59 de metri pătrați și trei camere. Bucătăria era mică, însă arhitectul a reușit să o amenajeze practic. Deasupra chiuvetei și aragazului a montat bare de suport pentru ustensilele de bucătărie, iar deasupra mesei cu scaune a montat câteva rafturi și a obținut, astfel, mai multe spații de depozitare.

    4. O bucătărie deschisă, dar în același timp închisă

    bucătării moderne mici open space
    Bucătăria este deschisă, dar în același timp închisă

    Pentru că proprietarii și-au dorit o bucătărie open space, dar separată de zona de living, arhitecta de interior Cristina Micu a spart parțial peretele dintre cele două încăperi și a montat uși armonice de sticlă.

    Astfel, au putut aduce o insulă pe peretele dintre bucătărie și living, pe care o pot folosi atât ca spațiu de lucru, cât și ca loc de luat micul dejun. Pe partea cealaltă a peretelui este o masă la care încap patru scaune, zonă pe care proprietarii o pot folosi atunci când primesc prieteni în vizită.

    5. Care este secretul unui proces reușit de decor într-o bucătărie mică: echilibrul perfect între funcțional și estetic

    Și arhitecta Andra Marinescu, Paradigma Studio,  a creat multe spații de depozitare în bucătăria ei nu tocmai mare. Deasupra blatului de lucru a montat nu unul, ci două rânduri de dulapuri suspendate. A optat pentru electrocasnice mascate în corpurile de mobilă, pentru a păstra designul unitar. Acest artificiu creează iluzia unui spațiu mai amplu, chiar dacă arhitecta a folosit culori închise în amenajare. Mai mult decât atât, a reușit să integreze și mașina de spălat haine tot în bucătărie.

    6. Pastelurile, ideale pentru bucătării mici moderne

    bucătării moderne mici
    Nuanțele deschise și culorile pastelate lărgesc vizual spațiul

    Pentru această bucătărie cu o suprafață de șapte metri pătrați, arhitectul Alexandru Bucur, de la Interiology, a ales mobilă în culori pastelate în partea de jos și dulapuri albe în partea de sus. Această combinație mărește vizual spațiul și reflectă lumina naturală. „Datorită formei pătrate a bucătăriei, am gândit o mobilare pe trei laturi, cu un blat cu dublu rol în zona ferestrei – loc de luat masa, dar și spațiu de lucru”, a explicat arhitectul.

    7. Bucătărie mică, dar luminoasă, cu toate electrocasnicele ascunse

    bucătării moderne mici electrocasnice
    În corpurile de mobilă de jos sunt încastrate mașina de spălat vase și mașina de spălat rufe

    Într-o bucătărie de șase metri pătrați te-ai putea gândi că încap toate cele necesare, însă alți factori au ridicat probleme în amenajarea ei. „Forma ei, precum și faptul că are ușa și geamul poziționate față în față au făcut-o foarte greu de mobilat”, explică Sorana Leru, arhitectă la MisoArchitects. Așa că a făcut tot posibilul să folosească fiecare centimetru.

    frigider încastrat în mobila
    În stânga bucătăriei, frigiderul și două cuptoare au fost și ele încastrate în corpurile de mobilă

    În partea cu dulapurile de bucătărie, sub chiuvetă se află coșul de gunoi, o mașină de spălat vase încastrată, o mașină de spălat rufe încastrată sub plită și deasupra ei, hota. Pe partea cealaltă, Sorana a pus frigiderul, cuptorul încorporabil și cuptorul cu microunde, toate încastrate în corpul de mobilă.

    Piesa de rezistență este masa pliabilă, care atunci când este strânsă se transformă într-un tablou cu licheni decorativi.

    Artificii de decor pentru o bucătărie mică: un design sofisticat cu bani puțini

    Dacă ai la dispoziție un spațiu limitat pentru zona în care îți pregătești zi de zi masa, nu înseamnă că ideile tale de decorare de bucătărie mică, pentru un rezultatul final atât practic, cât și armonios din punct de vedere estetic, trebuie să rămână modeste. Dă frâu liber creativității și visează, căci pentru orice problemă există soluții. Chiar și pentru cele trei cuvinte care te aduc față-n față cu anxietatea atunci când te muți într-un nou apartament: decor bucătărie mică.

    Poți încorpora fără probleme, în orice tip de bucătărie mică modernă, accesorii colorate, elemente de depozitare cu stil și poți schimba întreg aspectul spațiului prin alegerea potrivită a culorilor pentru mobilier, pereți și podea.

    Decorează rafturile deschise și dă un suflu nou camerei

    bucătării mici moderne rafturi suspendate
    Rafturile suspendate pot face o bucătărie modernă mică să pară mai aerisită SURSĂ FOTO: bhg.com

    Rafturile deschise pot fi practice, dar pot avea, în același timp, un rol decorativ în bucătăria ta, indiferent de dimensiunea spațiului. Într-o bucătărie mică modernă utilizarea rafturilor deschise în locul dulapurilor suspendate de bucătărie poate fi o alegere înțeleaptă – spațiul va părea mai aerisit. Secretul este să eviți aglomerarea celor dintâi cu prea multe elemente. Poți, în schimb, să le folosești pentru depozitarea la vedere a vaselor sau paharele tale favorite, împreună cu tocătoarele din lemn, cu vaze mici, rame foto sau plante în ghiveci.

    Covorul este un element care nu ar trebui să lipsească dintr-un decor de bucătărie mică

    decor bucatarie mica covor
    Covorul poate deveni un element accent chiar și într-un decor de bucătărie mică SURSĂ FOTO: bhg.com

    Știm, întrebarea ta este: „dar nu cumva un covor ar aglomera vizual spațiul?”. Ei bine, da. Însă nu dacă îl alegi pe cel potrivit. Un covor poate fi o pată de culoare sau, prin modelul său, un element de decor în sine care nu răpește spațiu. Mai mult decât atât, poate deveni un element decorativ central în cazul în care bucătăria ta urmează o estetică minimalistă, cu o cromatică deschisă.

    Sfatul nostru este să umpli zona din mijlocul bucătăriei cu un covor deosebit, care se încadrează de minune în povestea vizuală a bucătăriei tale și, în plus, potențează elementele de interes. Poți, de asemenea, să alegi un covor îngust, dreptunghiular, aliniat de-a lungul dulapurilor din partea de jos. Optează pentru imprimeuri îndrăznețe sau pentru covoare în culori puternice, de impact într-un decor de bucătărie mică albă, cum ar fi un covor într-o nuanță puternică de albastru sau roșu.

    Optează pentru elemente textile îndrăznețe

    Fă din ferestrele bucătăriei tale mici un punct focal prin alegerea unor draperii deosebite. O perdea tip rulou în nuanțe sau imprimeuri neobișnuite pot atrage atenția asupra ferestrelor și pot oferi totodată alte note de culoare care să completeze grațios mobila de bucătărie.

    decor bucatarie mica perdele tip rulou
    Perdelele tip rulou pot schimba cu totul estetica unei camere SURSĂ FOTO: bhg.com

    Un spațiu alb, clasic, funcționează precum o pânză curată care-ți permite să experimentezi cu ideile de decor într-o bucătărie mică. Poți opta, de asemenea pentru un perete accent pe care să-l vopsești ori pe care să aplici un tapet pentru a întregi estetica aleasă. Un covor mic, vintage este o idee bună și ieftină care are potențialul să schimbe dinamica întregului decor. Aceste elemente pot fi înlocuite cu ușurință dacă hotărăști că ai nevoie de o nouă schimbare.

    Folosește fiecare centimetru dintr-o bucătărie modernă mică

    decor bucatarie mica panou perete
    Un panou pe care să-ți prinzi ustensilele de bucătărie poate deveni cu ușurință un centru de interes în bucătăria ta SURSĂ FOTO: bhg.com

    Atunci când spațiul pentru bucătărie este redus, trebuie să-l folosești inteligent. Poți monta un panou pe perete pentru acces facil la produsele și ustensilele de bucătărie. În plus, nuanțele de metal sau tonurile lemnoase se încadrează bine în decor.

    Vrei un spațiu cu personalitate? Adaugă obiecte cu stil într-un decor de bucătărie mică

    decor bucatarie mica detalii
    Înlocuirea butonilor sau a mânerelor dulapurilor este o idee bună și ieftină pentru o bucătărie cu stilSURSĂ FOTO: bhg.com

    Pe lângă corpurile suspendate și cele de bază, adaugă corpuri de iluminare potrivite pentru designul spațiului. O idee bună este, de asemenea, să înlocuiești butonii originali ai mobilei cu unii cu un design deosebit sau dintr-un material special, precum ceramica. Un alt detaliu care face diferența este blatul de bucătărie. Optează pentru texturi diferite care spun aceeași poveste, pentru un decor de bucătărie mică sofisticat.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments