LIFE

Iconist, un showroom de mobilă amenajat într-o casă construită în 1933 care a aparținut familiei Sturdza

publicat pe 27 mai 2025

    După o carieră de nouă ani în domeniul designului de interior, Raluca și Mihai Pavel au hotărât să deschidă un showroom de mobilă în care să expună piese de mobilier și finisaje premium de la furnizori care nu erau reprezentați în România. Au avut norocul să găsească o proprietate, în zona centrală a Bucureștiului, care bifa cam tot ce visau când au început să pună pe hârtie primele idei despre proiect. Casa, construită în 1933, avea să devină, după câteva luni de renovări, locul din care cei doi începeau să scrie povestea Iconist.

    Raluca și Mihai Pavel sunt parteneri în viață și în afaceri din 2016. Au lucrat împreună ca designeri de interior și au coordonat, de-a lungul timpului, proiecte în care au învățat că o amenajare transmite emoție nu doar prin alegerea unor piese de design, ci mai ales prin felul în care toate aceste obiecte comunică între ele. De aceea, când au început să viseze la propriul lor showroom, au știut că nu vor un spațiu comercial obișnuit, ci un loc care să aibă o poveste și care să îi ajute să sublinieze frumusețea pieselor pe care le aleg.

    Au renovat o casă poziționată central, construită în 1933

    Întâmplarea a făcut să găsească o casă construită în 1933, care a aparținut familiei Sturdza și care oferea cadrul perfect pentru proiectul lor. Raluca își amintește foarte bine prima vizită aici. Era o dimineață de sfârșit de iarnă, cu o lumină idilică ce se strecura în interior prin ferestrele înalte. Casa nu fusese locuită în ultimii doi ani, iar trecerea timpului lăsase urme vizibile asupra interiorului. Înainte, spațiul funcționase ca restaurant, apoi ca gradiniță. Ambele funcțiuni afectaseră destul de mult detaliile care fac casa atât de specială. Dar exista mult potențial, atât prin arhitectură, cât și prin poziția centrală a casei, în zona Sfinților Voievozi.

    „De cum am intrat, m-am îndrăgosit de acea lumină de iarnă târzie și de toate elementele orginale care se păstraseră încă: parchetul, sobele, ușile, iluminatorul din plafon. Mi se părea că totul spune o poveste”, își amintește Raluca. „După o săptămână însă, când am venit cu întrega echipă ca să le prezint spațiul, entuziasmul mi-a mai scăzut pentru că am întâmpinat destul de multă reținere. Starea de degradare în care se afla casa a semănat îngrijorare și cu toții am avut emoții că nu o să reușim să o aducem la imaginea pe care o aveam în minte. Însă ca în orice poveste de dragoste trebuie să riști puțin… și bine am făcut”.

    În martie 2023, Raluca și Mihai începeau renovările la casa de pe Sfinții Voievozi, iar în iulie, lucrările erau gata. Marea dorință a celor doi a fost să păstreze cât mai multe detalii originale de arhitectură, de aceea au colaborat cu oameni specializați pe zona de restaurări. Au reușit să păstreze mozaicul de pe pardoseală, ușa metalică, rozeta de pe plafon și ușile interioare din lemn masiv. Cea mai mare bucurie a fost însă recuperarea sobelor de teracotă, adevărate bijuterii, dovadă a frumuseții arhitecturale din Bucureștiul interbelic. Chiar dacă nu mai sunt funcționale, ele sunt elemente care aduc un mare plus spațiului la nivel vizual. Raluca și Mihai au ajutat și ei pe șantier: au refăcut plinte, au lipit profile, au aplicat vopsea decorativă. Dar, spun cei doi, acum totul are o semnificație aparte.

    „Casa, în forma actuală a fost construită în anul 1933 și a aparținut familiei Sturdza”, povestește Raluca. „Ulterior, însă, a fost naționalizată și a suferit modificări – de exemplu intrarea principală a fost schimbată, compartimentarea, dar cel mai trist este că a pierdut din finisajele și detaliile arhitecturale originale. Ca majoritatea construcțiilor din perioada interbelică, nu are un stil arhitectural bine definit. Holul principal are câteva detalii specifice art deco, precum este mozaicul de pe pardoseală sau profilatura ușii de intrare. Rozetele plafoanelor din restul camerelor, ușile și ferestrele au influențe însă neoclasice franțuzești”.

    Showroom de mobilă amenajat ca o casă în care locuiește cineva

    Pentru Raluca și Mihai a fost foarte importantă punerea în context a pieselor adăugate în portofoliu. Cei doi au mers pe ideea de a amenaja fiecare cameră ținând cont de destinația ei inițială. În felul acesta, clienții pot să înțeleagă mai bine cât de importantă este relația care se naște între obiectele care compun amenajarea și cât de puțin contează dacă acestea sunt frumoase privite individual. Un alt lucru pe care Iconist îl evidențiază foarte bine este contrastul stilistic între piesele de mobilier moderne și elementele arhitecturale orginiale ale casei, un exemplu că designul poate alătura epoci diferite, într-o manieră foarte firească.

    „Iconist se adresează cu precădere arhitecților și designerilor de interior. Oricine dorește să integreze într-o amenajare piese mai speciale așa cum sunt cele pe care le reprezentăm, are nevoie de susținerea unui specialist și din ce în ce mai mulți oameni devin conștienți de acest lucru”, spune Raluca. „Pentru o mare parte din furnizorii pe care noi îi aducem suntem unici distribuitori în România, dar nu am căutat special acest lucru, ci ne-am dorit să prezentăm și altfel de produse, nu doar cele care aparțin brandurilor de top, foarte cunoscute. Produse, însă, pentru a căror calitate putem garanta. De asemenea, ne atrag mult obiectele care au o poveste de design aparte, sau un mod de producere diferit. Credem cu tărie că orice obiect, atunci cănd îl aducem în casa noastră, îl aducem cu tot cu energia și personalitatea creatorului”.

    În momentul de față, în showroom-ul Iconist sunt expuse produse de la aproximativ 15 brand-uri. Raluca și Mihai au căutat ca acelea să nu mai aibă altă reprezentanță în România, pentru a putea oferi acces designerilor la o gamă cât mai mare de furnizori. Cei doi colaborează însă cu peste 100 de brand-uri, elementul comun fiind povestea diferită de creație a pieselor de mobilier și calitatea superioară a materialelor. În ceea ce privește felul în care românii se raportează la design, Raluca spune că există mult mai mult curaj decât în trecut. Designerii încep să propună și ei alte stiluri de amenajare în afară de celebrul stil scandinav.

    Foto: Sebastian Stan