Apartamente cu 4 camere

Cum arată un apartament interbelic, de pe bulevardul Dacia din Capitală, renovat cu 30.000 euro

publicat pe 06 sept. 2024

    Proprietarul unui apartament situat într-o clădire interbelică din zona bulevardului Dacia din Capitală a făcut echipă cu designerul Ionuț Gherasim de la Massura Studio pentru a reda interiorului farmecul de altădată. Locuința, cu tavane înalte și compartimentare atipică, a devenit un airbnb cochet și luminos, la finalul unui șantier care a durat, cu pauze, zece luni și a presupus o investiție de 30.000 euro.

    Probabil cel mai interesant aspect al locuinței este modul în care este structurat interiorul. Dispunerea încăperilor și dimenisiunile lor vorbesc de un stil de viață specific familiilor înstărite din anii ’30. Inima apartamentului este zona de zi, alcătuită din trei camere, despărțite între ele prin glasvanduri generoase. Zona de noapte este compusă dintr-un dormitor spațios, cu o baie adiacentă lui. Mai există o bucătărie dispusă pe lungime, un grup sanitar micuț și un spațiu secundar care funcționa probabil, pe vremuri, ca depozitare sau cameră folosită de personalul de serviciu. Apartamentul are în total o suprafață de 85 metri pătrați.

    Zona de zi a fost reconfigurată, parțial

    Proprietarul apartamentului, pasionat de arhitectura interbelică și de stilul artdeco, s-a implicat foarte mult în procesul de renovare și amenajare a interiorului. Una dintre dorințe a fost ca spațiul să își păstreze, cât mai mult, autenticitatea. Din fericire, tâmplăria interioară și parchetul din lemn masiv erau în stare bună și au rămas în amenajare, ceea ce a contat mult în estetica obținută la final.

    A fost, totuși, nevoie ca interiorul să ajungă în prezent la nivel de funcționalitate a spațiului. Astfel, una din cele trei camere din zona de zi a devenit dormitor, iar celelalte două încăperi au rămas ca open space în care se află livingul și dining-ul. Spațiul de depozitare a devenit o cameră de baie în completarea grupului sanitar.

    „Poți să îți faci o idee despre stilul de viață al celor care au locuit aici, acum aproape un secol, doar uitându-te la dispunerea încăperilor. Cel mai probabil, zona de zi era locul în care se țineau serate specifice vremurilor. Bucătăria era un spațiu în care stăpânii casei intrau destul de rar. Se vede asta din dimensiunea modestă a încăperii”, spune designerul Ionuț Gherasim de la Massura Studio.

    Renovările au durat zece luni

    Amenajarea e aerisită și luminoasă, cu depozitări minimale și cu piese de mobilier care să pună în valoare atuurile spațiului. Paleta cromatică folosită în tot apartamentul include, în general, nuanțe neutre. Pentru dinamică, au fost integrate motive geometrice la nivelul pardoselii în zona de intrare și a pereților îmbrăcați cu tapet. Șantierul a durat, cu pauze, aproximativ zece luni și a beneficiat de un buget de 30.000 euro.

    Tapetul subtil cu patternuri geometrice liniare este inspirat din artdecoul rațional și motivele decorative utilizate în exteriorul clădirii. Observăm, de asemena, câteva rame cu fotografii de epocă ale clădirii și o scurtă prezentare a  arhitectului J Monda, cel care a proiectat tot ansamblul. Stilul de amenajare al apartamentului este o interferență de artdeco, streamline modern și midcentury. Cea mai mare provocare a proiectului s-a dovedit a fi găsirea de piese de mobilier sau decorațiuni care să se potrivească stilului de amenajare ales și care să fie budget friendly.

    În zona de zi, care include living-ul și dinning-ul, amenajarea este aerisită, cu piese de mobilier care trimit către stilul midcentury. Una dintre piesele cu poveste folosite în decor este un cabinet Mackintosh, adus de către beneficiar. Importantă, din punct de vedere estetic, este și masa rotundă din lemn închis la culoare care dă noblețe încăperii și iese în evidență pe fundalul gri-neutru al pereților.

    Tips&tricks pentru amenajare de la Ionuț Gherasim

    • Înainte de a face bine, încearcă să nu faci rău. Păstrează și scoate în valoare un detaliu sau un finisaj original, chiar dacă poate fi mai simplu să faci ceva nou în loc. La final, aceste detalii vor da identitate și onestitate amenajării.
    • Nu te feri de soluțiie firești, nu totul trebuie să fie în centrul atenției. În cazul acesta ne-am lăsat îndrumați de arhitectura casei, amenajarea venind cumva în extensia ei.
    • Caută mereu încă o opinie avizată. Cu cât avem mai multe fațete ale problemei, cu atât aceasta este rezolvată mai firesc.
    • Ai răbdare în luarea deciziilor. Părerea de a doua zi poate fi mult mai limpede și decizia mai ușor de luat.
    • Fii flexibil, mai ales în cazul în care reabilitezi un spațiu existent. Întotdeauna vor fi surprize, situații neprevăzute. Nu te ancora în detalii fixe, ci mai degrabă în abordări consecvente.

    Foto: Radu Gospodinov

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments