Capitala noastră duce lipsă de multe lucruri (de la infrastructură, la apă caldă), dar în mod cert nu duce lipsă de locuri cool și urbane, perfecte pentru toate gusturile, poftele și bugetele. Seria noastră Hotspot vrea să-ți prezinte mare parte din aceste spații, de la cafenele de specialitate și deserturi, la restaurante asiatice sau terase frumoase. Acum, cafenele din București care sunt mici, cozy și în care poți cunoaște oameni.
În episodul de azi continuăm lista de cafenele din București cu șase locuri noi care-ți vor încânta gusturile, dar și privirile, perfecte pentru toate momentele când ai nevoie de o escapadă de la agitația urbană sau pur și simplu dorești să te simți ca-n vacanță.
1. Burli
Marius și Valentina Burloiu (de unde și numele cafenelei) au în comun pasiunea pentru cafea, dar și cea pentru a descoperi locuri noi, atât în București, cât și în afara țării. Marius are spirit de atreprenor, în timp ce Valentina are o înclinație profundă spre oameni și comunicare, calități dobândite în munca din corporație. „Pasiunea ne-a creat dorința, care alături de experiența dobândită, s-au transformat în elaborarea unui plan pentru propriul coffee-shop. În sfârșit, aveam și curajul, dar și direcția de a transforma un vis în realitate”, zic ei.
Numele spațiului a fost ales de Valentina, pentru că e personal și catchy. Proprietarii precizează că motanul lor este doar inspirație pentru logo, nu și pentru nume; pe el îl cheamă Kimchi.
„Spațiul ne-a găsit pe noi”
Cei doi au început să caute un spațiu în vara lui 2023 și mărturisesc că spațiul i-a găsit pe ei, după luni întregi de căutări. Abia în octombrie, un grup de prieteni din domeniu le-a recomandat să vadă „un simplu garaj.” „De la prima vizionare am înțeles că oferă potențialul dorit de noi, cu toată natura din jur, și ne-a oferit inspirația necesară să-l transformăm și să-i dăm o viață nouă”, zic ei.
Au început renovările în decembrie 2023, pe ninsori și vreme neprietenoasă, la început de martie au terminat, iar pe 17 s-au deschis oficial. Majoritatea lucrărilor au fost făcute de Marius, în stil DIY, dar a avut ajutor la lucrările electrice, sanitare, de reparații și finisaje. La nivel de concept și design au apelat la Camelia Raciu, o bună prietenă de-ale Valentinei, alături de care, așa cum precizează, au reușit să transpună într-un stil minimalist tonurile naturii care înconjoară locația.
„Vrem ca spațiul să fie un refugiu urban, ferit de agitația orașului, unde poți fi înconjurat de verdeață, aer curat, și poți asculta ciripitul păsărilor, de la prima oră a dimineții, și până la înserat”, zice Marius.
Își doresc să le treacă pragul oamenii din zonă, dar și toți cei care vor să facă parte dintr-o comunitate, să se regăsească alături de prieteni, și nu numai. Ei mai spun că nu sunt doar un coffee-shop, ci își doresc să sprijine și alți antreprenori locali, care prin intermediul lor se pot bucura de mai mulți oameni. În viitor, vor să organizeze în spațiu și evenimente, dar și ateliere, cu și pentru oameni.
Adresă: Icoanei 29A.
Mai multe detalii aici și aici.
2. Sfinx Espresso Bar
În 2023, Emanuel Deaconu și Sorin Baboi și-au deschis un coffee shop de familie. Aveau deja spațiul, pe care și-au dorit să-l pună în valoare în loc să-l închirieze altcuiva. „În 2009, înainte să cumpărăm spațiul, aici funcționa o blănărie. Zona a fost în trecut una a breslelor, iar în prezent suntem martorii unui declin al micilor meșteșugari și artizani. Ei dispar încet-încet, în favoarea spațiilor și serviciilor all în one. Privim cafeaua ca un craft, datorită procesului elaborat de la plantă la ceașcă, așa că ne-am dorit să continuăm tradiția zonei și să avem și noi un mic atelier, specializat într-un domeniu”, explică antreprenorii.
Un spațiu cozy într-o clădire istorică
Numele este inspirat de clădire și ansamblul de statui pe care-l are pe fațadă, printre care și sfinxul, pe care l-au ales și adoptat și pentru identitatea vizuală a coffee shop-ului. „Personajul mitologic ne-a atras atenția cel mai tare, deși clădirea are nenumărate elemente distinctive. E prezent în multe culturi și perioade istorice, drept pentru care a primit diferite simbolistici. Noi am mers pe ideea de eleganță și noțiunea de siguranță cu care sfinxul este asociat. Ne-am dorit un spațiu chic și primitor, care să nu fie perceput de vizitatori ca un alt local steril și incomod”, spune Emanuel.
După o renovare care a durat trei luni de zile, alături de o echipă care le-a înțeles viziunea, au deschis oficial pe 29 martie 2024. La partea de design au fost ajutați de Alexandru Marin de la PAI Studio. „Ne-am dorit un spațiu autentic, care îmbine decorul cu arhitectura clădirii istorice în care se află, dar și cu povestea zonei. Ne preocupă contextul cartierului unde suntem poziționați, așa că am gândit cafeneaua ca pe un tot unitar, uniform și coerent, fără discrepanțe între aparență și esență, interior și exterior. Am fost conștienți de farmecul exteriorului clădirii și ne-am dorit ca interiorul să aibă un limbaj vizual omogen”, adaugă antreprenorul.
Adresă: Strada Slănic 2
Mai multe detalii aici și aici.
3. Hug in a Mug coffee shop
Oana Nicolescu, proprietara coffee shop-ului, povestește cum ideea s-a concretizat după ce a renunțat la confortul unui job clasic și a avut curajul să-și deschidă ceva pe cont propriu, un spațiu de care să se poată bucura și cei din jur.
Numele reprezintă un cumul al experienței de care ai parte aici – de la cana care-ți aduce băutura preferată, ceea ce-ți dă un sentiment de fericire și confort, la modul în care te simți după ce le treci pragul.
Inițial, a ales un loc dusă de val, la care a renunțat apoi, iar în cele din urmă, în mai 2023, a văzut anunțul pentru „colțișorul” perfect, mic, intim, poziționat în natură și într-o zonă cât de cât liniștită. „Înaintea noastră au mai fost două cafenele aici, iar acum e rândul nostru. Se zice că cifra trei este magică, așa că să ne țineți pumnii, deoarece nu ne dorim să plecăm nicăieri”, spune ea.
Odată ce s-a văzut la „casa ei” a început renovările, iar lucrările au durat până în noiembrie, cu ajutorul unor meșteri recomandați de apropiați, cărora le este recunoscătoare. „Singurul lucru de care ne pare rău este că suntem într-o zonă protejată și nu putem renova exteriorul, dar ne descurcăm cu ce avem”, adaugă antreprenoarea. Deschiderea oficială a fost pe 1 decembrie 2023, când au și decorat cafeneaua de Crăciun.
La capitolul design, au fost ajutați de un expert în alegerea mobilierului și a luminilor de interior. „Ne-am dorit să fie luminos și cald, chiar și atunci când afară plouă sau este înnorat. Am vrut un spațiu confortabil, unde să te simți ca la tine acasă”, adaugă ea. A folosit și decorațiuni personale la interior, luate din diferite călătorii unde a fost, iar la exterior și-a dorit cât mai multe plante.
„Ne dorim să fim o mică evadare pentru clienți, dar și o experiență personală, genul ca-n filme, unde vii de câteva ori și deja știm ce vrei să bei. Să fie locul unde să te detașezi puțin de cotidian sau unul unde poți lucra remote”, continuă proprietara. Oana mărturisește că sunt „mici” în domeniu, dar dedicați și hotărâți.
Adresa: Strada Amiral Constantin Balescu nr. 16
Mai multe detalii aici și aici.
4. Papsh Café ️
Dragoș Georgescu a călătorit mult în lume, datorită job-urilor pe care le-a avut în IT. „Am avut roluri comerciale și am acoperit zone diverse, de la Europa și Orientul Mijlociu, la Africa, Rusia sau SUA”, explică el. Îi place cafeaua, așa că și-a făcut un obicei din a vizita diferite coffee shop-uri în trip-urile sale, locuri unde cunoștea oameni noi, dar și experimenta soiuri de cafele bune.
A căutat, în principal, cafenele speciality, mai ales cele de cartier, tematice, unde poți observa ușor comunitatea locală într-un mediu familiar. „Dintr-o cafenea din New York m-am inspirat când am introdus sendvișurile de dimineață. Era o zonă unde lumea nu prea mânca micul dejun acasă”, explică Dragoș. Ideea unui coffee shop s-a concretizat la inițiativa unui coleg și prieten, devenit ulterior vicecampion la prăjit cafea, dar și proprietar a două cafenele mici.
În februarie-martie 2023, cei doi petreceau câteva minute pe săptămână împreună, la o cafea, iar în mai, Dragoș și-a dat demisia și a început să caute locul perfect pentru un concept one-stop-shop. „Urma să avem cafea, brunch, patiserie fresh făcută în cuptorul nostru și pâine artizanală, dar am renunțat la ideea din urmă. Investiția și echipamentele de brutărie depășește jumătate de milion de euro, plus că nu prea găsești personal”, zice el.
Până la deschiderea din 1 noiembrie 2023, el și partenerul său au ales să se despartă. „Iată-mă singur, cu o cafenea pe jumătate realizată. Noroc că știam oameni din industrie și ei m-au ajutat. Acum avem, cred, cea mai drăguță cafenea din Floreasca. Clădirea este nouă, are multă lumină, dar și un concept scandinav primitor. În plus, muzica și videoproiectorul cu imagini idilice sunt super apreciate de clienții noștri”, adaugă Dragoș, nu fără a preciza că au și o curte de care profită în zilele călduroase.
Design-ul l-a gândit cu ajutorul celor de la 441 Design House și spune cum căldura locului se simte prin alegerea elementelor simpliste, cumpărate de la Bo Design. „Florile sunt mereu prezente, iar combinația dintre beton și metal oferă un aer industrial. Am mai adăugat și o bicicletă pe perete, pentru a-mi aduce aminte că sunt ciclist amator”, precizează owner-ul. Amenajarea a durat patru luni, iar „Papsh” vine de la numele de alint al fiicei sale mici, Ema, care vine mereu la cafenea și aduce din energia ei.
Vei găsi aici un meniu de brunch mediteranean, croissante și pâine cu maia de la Grain Trip, dar și bucătari tineri și dornici de afirmare, din mâinile cărora ies brioșe delicioase cu banane și ciocolată, lămâine, morcovi sau fructe de pădure. „Ocazional, scoatem din cuptor și gogoși sau scovergi, foare apreciate în weekend-uri”, adaugă Dragoș.
Adresă: Strada Paul Urechescu, nr. 16
Mai multe detalii aici și aici.
5. Sip Coffee & Wine
Elena Gurahan spune că ideea unui business a luat naștere în iarna lui 2022, iar brand-ul Sip a luat naștere în martie 2023. Prietenul ei arhitect s-a ocupat de restaurarea clădirii istorice monument în care se află coffee shop-ul, fosta casă Popp-Bunescu, devenită prima clădire istorică recondiționată de pe Calea Moșilor.
„Clădirea a fost proiectată în 1895 de arhitectul elvețian John Elisée Berthet, architect format la Ecole de Beaux Arts de la Paris. Cladirea aparține stilistic curentului eclectic, combinând elemente de factură renascentistă cu elemente neoclasice. Primul său propritar a fost negustorul de origine greacă Iancu Haratidis. Ulterior a fost cumpărat de Bucur Bunescu, unul dintre asociații firmei „Popp & Bunescu”, care dețineau și Magazin București. Apoi clădirea a intrat în posesia lui Corneliu Chelaru, ofițer medic în Garda Regală. Odată cu instaurarea regimului socialist, locuința a fost naționalizată în 1950, și retrocedată familiei Chelaru în 1990”, explică ownerița.
Elena a lucrat în domeniul financiar, într-o corporație, dar impresionată de frumusețea casei și ghidată de visul de a avea propria cafenea, și-a făcut curaj, și-a dat demisia, și a luat-o pe calea antreprenoriatului. „Acum mă ocup în întregme de local și planific următoarea etapă a proiectului, deschiderea wine bar-ului din subsolul clădirii”, spune ea. Pentru nume, și-a dorit ceva simplu, care să te ducă atât cu gândul la cafea, cât și la vin.
A început amenajarea în 2023 și lucrările au fost finalizate la început de 2024. O parte din mobilier a fost realizată de cei de la Arcer, „o companie care livrează calitate superioară, excelența meșteșugului și profesionalism încă din 1992. Tot ei au refăcut tâmplăria interioară și exterioară a întregii clădiri.”
Au deschis pentru publicul larg pe 12 februarie, iar wine bar-ul va fi deschis în câteva luni. Amenajarea interioară a fost realizată cu cei de la SSAT. „Înălțimea încăperilor de la parter este foarte generoasă, așa că ne-am dorit să „îmbrăcăm” pereții în piese custom – arcade (prezente și la subsol, în forma lor originală) și griduri metalice. Deși am folosit metal, lemnul contrabalansează și oferă căldură spațiului”, explică ea.
Pe lângă cafeaua de specialitate, vei găsi aici și vinuri atent selecționate, cocktail-uri, dar și produse locale, realizate de producători mici, cum ar fi ciocolată artizanală, cosmetice naturale, vin sau cărți de arhitetcură și design. „Organizăm și expoziții de artă, activități creative, degustări, dar și evenimente la care oamenii pot descoperi lucruri noi, se pot dezvolta sau pot întâlni și alți oameni cu interese similare”, încheie antreprenoarea.
Adresă: Calea Moșilor 116-122
Mai multe detalii aici și aici.
6. First Coffee Bucharest
Silvia Constantin a deschis coffee shop-ul în 2017, din pasiunea pentru cafeaua de specialitate și dorința de a crea un spațiu confortabil și prietenos pentru iubitorii de cafea din București.
Inițial, ea a înființat, în 2011, Barista School România, dar a fost și jurat pentru competițiile organizate de Asociația Mondială de Cafea de Specialitate. Școala era poziționată în același spațiu, la subsol, așa că lucrurile s-au legat organic spre un business, după ce au preluat și etajul. Apropo de spațiu, antreprenoarea a ales un loc cu istorie, unde obișnuia să fie Hanul Sfântu Gheorghe, motiv pentru ospitalitatea face parte din valoarea brand-ului.
Numele, spune proprietara, are legătură cu îndrăgostirea. „Acel sentiment de „întotdeauna te vei raporta la prima dragoste”, pentru că ea nu se uită niciodată. Nici experiența autentică pe care o trăiești atunci când iubești”, explică ea. În ceea ce privește design-ul, Silvia mărturisește că a adăugat foarte multă culoare. „În doresc ca lumea să se simtă ca într-o sufragerie, foarte cozy, așa că am pus pernițe și canapele, dar și flori și multe tablouri semnate de un talentat pictor, Mihai Nistor.”
Silvia se mândrește cu adevăratul star al locației, un arbore de cafea imens, care și-a format un microclimat la ei și le face fiecare zi mai frumoasă. Cafeneaua ei a apărut deja în reviste din domeniu, cum ar fi Barista Magazine America, coffee t&i și Standart, iar pentru că se află în centrul orașului, ajung să fie vizitați de mulți turiști.
Antreprenoarei i-ar plăcea să aibă mai mulți bucureșteni printre ei și vrea ca oamenii să știe că tot ea, alături de echipa ei, organizează Bucharest Coffee Festival, care va avea loc în perioada 10-12 mai și care împlinește 10 ani. Intrarea este liberă, iar Silvia îi așteaptă acolo pe toți iubitorii de cafea bună.
Adresă: Strada Băniei, nr. 5
Mai multe detalii aici și aici.
-
hotnews
La câte grade se spală catifeaua. Cum se curăță corect acest tip de material
Contează și detergentul sau dacă folosești balsam.
-
UTILE
De ce să pui folie de aluminiu în mașina de spălat rufe. Cel mai cool truc
Efectul se va vedea pe hainele tale.
-
Sponsored
Gătești rapid și sănătos cu grătarele electrice NINJA. Potrivite pentru orice ocazie (P)
Pentru mulți dintre noi, ideea de a avea un „cheat day” în timpul unei diete este tentantă. Dar ce ai spune dacă ai putea transforma acea zi de răsfăț într-o […]