DESIGN INTERIOR

Amprenta casei feng shui, determinată de harta bagua: cum îți decorezi corect casa pentru o atmosferă liniștită și o viață armonioasă

  Ca să creezi o atmosferă plăcută și să atragi energii pozitive în casa ta, nu ai nevoie de foarte multe lucruri. Trebuie doar să cunoști simbolistica obiectelor cu care te înconjori și să înveți cum să le integrezi corect, potrivit principiilor Feng Shui.

  Filosofia feng shui nu este greu de aplicat odată de descoperi principiile de bază ale acesteia. Primul pas este înțelegerea hărții bagua.

  Amprenta casei feng shui: ce trebuie să știi despre harta bagua, „biblia” feng shui

  În general, harta bagua este eficientă dacă o suprapui peste întregul plan al casei (etajul inferior sau parterul locuinței). Cei mai mulți oameni nu știu că bagua este o mapă conceptuală care poate fi suprapusă și peste fiecare cameră în parte, fie că este vorba despre dormitor sau un birou. O poți folosi chiar și în organizarea lucrurilor de pe biroul tău. Energia acesteia se micșorează și se extinde în funcție de spațiul pe care ajunge să-l definească, dar adoptă întotdeauna aceeași formă.

  Zonele bagua și ce reprezintă fiecare

  Zona familiei, numită zona Zhen în chineză, are legătură atât cu familia, cât și cu noile începuturi. Dacă îți dorești mai multă armonie între ai tăi sau dacă îți dorești să sprijini un membru al familiei implicat într-un nou proiect, concentrează-te pe zona Zhen.

  Zona bogăției, numită și Xun, este definită de abundență și prosperitate. Pentru o creștere constantă și solidă a prosperității familiei tale, poți opta pentru o plantă robustă în această zonă, căreia va trebui să-i oferi în mod constant atenție. Caută o plantă-copac, cu rădăcini adânci, pe care știi că o poți îngriji așa cum are nevoie.

  Zona celebrității sau Li este conectată cu felul în care ești văzut, recunoscut de cei din jur. Este, de asemenea, legată de elementul focului. Adăugarea unui element din lemn, sub forma unei plante de dormitor feng shui în zona de odihnă, alimentează „focul” din această zonă și te sprijină în a deveni vizibil pentru ceilalți pentru a fi recunoscut, nu ignorat.

  Zona relațiilor sau zona Kun definește relațiile și parteneriatele, așa că o atenție sporită acordată acestei zone te poate ajuta să consolidezi o relație romantică deja existentă sau să facilitezi apariția unei noi iubiri în viața ta. Este, totodată, reprezentativă pentru cultivarea unei relații mai profunde cu o prezență feminină din viața ta, de obicei din familie.

  Zona copiilor, zona Dui, este o zonă a realizărilor. Dacă ai nevoie de sprijin în finalizarea unui proiect sau vrei să-ți sprijini copiii în realizarea propriilor proiecte, alege una sau mai multe plante speciale pentru un dormitor feng shui.

  Zona ajutorului semenilor, cunoscută și sub numele Qian, este menită să te ajute să atragi persoane bune în viața ta, să îți dorești să inviți în casa ta mai multă energie masculină sau să consolidezi relația cu un bărbat apropiat.

  Zona carierei sau zona Kan în chineză este strâns legată de înțelepciune și de calea ta în viață.

  Zona Cunoașterii, numită și Gen, este conectată cu abilitățile, spiritualitatea și dezvoltarea, iar prezența ei te va sprijini în dezvoltarea spirituală sau a unor noi abilități.

  amprenta case feng shui harta bagua
  Harta bagua îți spune tot ce trebuie să știi despre organizare casei și a camerelor în stil feng shui SURSĂ FOTO: mindbodygreen.com

  Cum aplici amprenta casei feng shui

  Primul pas este să observi cu harta bagua se suprapune primului etaj al casei tale. Recomandarea thespruce.com este să te orientezi către indicațiile de utilizare ale Școlii BTB Feng Shui, întrucât există mai multe modalități de aliniere a hărții.

  • Folosește un plan al casei sau al camerei scalat cât mai corect;
  • Rotește planul în așa fel încât peretele pe care este amplasată ușa de la intrare să se afle în partea de jos a hărții;
  • Desenează sau vizualizează mental un plan de 3×3, exact cum vezi pe hartă și asigură-te că șablonul (harta) este plasată în centrul camerei;
  • Localizează toate zonele de pe harta bagua: Zona Cunoașterii, a Carierei și a Ajutorului Semenilor trebuie să se regăsească în partea de jos, (n.r. peretele ușii de la intrare);
  • Dacă planul casei este unul complicat, aplică aceste reguli în fiecare cameră, pe rând;
  • Dormitorul este camera în care amprenta casei feng shui este foarte adâncă, fiind spațiul cel mai apropiat, spiritual, de tine.

  Reguli feng shui în bucătărie

  Potrivit filosofiei feng shui, bucătăria, alături de dormitor, este una dintre cele mai importante camere pentru sănătate, fericire și bogăție. Aceasta face parte din treimea camerelor care facilitează cultivarea energiei pozitive într-o casă. Odată ce ai învățat cum care este amprenta casei feng shui, îți poți transforma cu ușurință bucătăria într-un spațiu calm, plin cu energie pozitivă chi. Îți prezentăm câteva trucuri de organizare pentru feng shui în bucătărie.

  bucatarie-feng-shui
  Pentru o casă cu o energie pozitivă, există câteva reguli feng shui pentru bucătărie pe care le poți urma SURSĂ FOTO: thespruce.com

  Nu scăpa din vedere așezarea camerei

  Fiind camera care găzduiește cuptorul, bucătăria reprezintă elementul de foc în casa ta. O bucătărie amplasată în centrul locuinței simbolizează atacul focului asupra inimii căminului tău, lucru care poate destabiliza energia pozitivă a casei, aceasta fiind înlocuită de energie negativă. O amplasare potrivită a bucătăriei este în sudul casei sau în colțul din sud-vest, dar și zona de nord și de nord-est funcționează la fel de bine. Consultă harta bagua pentru a lua cea mai bună decizie.

  Începe prin a face curățenie

  În filosofia feng shui curățenia și procesul de decluttering sunt foarte importante, pentru că astfel energia pozitivă poate circula mai ușor. O bucătărie dezordonată aduce energia negativă în spațiul tău, iar acest lucru poate avea repercursiuni asupra sănătății tale și a celor dragi.

  reguli feng shui bucatarie ordonata
  Ține-ți bucătăria ordonată SURSĂ FOTO: mydomaine.com

  Când vine vorba despre reguli feng shui în bucătărie, curățarea electrocasnicelor, a dulapurilor de bucătărie și a celorlalte zone de depozitare este esențială, precum și așezarea obiectelor de folosință acolo unde le este locul. Folosește inteligent sertarele, organizatoarele, cutiile de depozitare și orice alt spațiu care te-ar putea ajuta să scoți din drum obiectele de care, de altfel, te-ai împiedica zilnic.

  Înlocuiește obiectele stricate

  Simbolurile bucătăriei sunt căldura, dragostea și alimentația. O bucătărie curată, dotată cu tot ce este necesar, cu electrocasnice funcționale și bine întreținute este un simbol al dorinței tale de a-ți îngriji familia cât mai bine posibil. Înlocuiește, așadar, orice se strică în bucătăria ta, fie că este vorba despre aparatura pe care o folosești, fie despre vase, ustensile sau alte accesorii de gătit.

  Folosește nuanțele potrivite de vopsea pentru a potența influența elementelor bagua

  Pentru că o bucătărie feng shui este reprezentată de foc, evită nuanțele de roșu și portocaliu pentru a nu strica balanța energetică a camerei. Alte culori de care vrei să te ferești sunt tonurile de albastru și negru, elemente de apă, opuse elementului dominant al încăperii. Nuanțele ideale pentru o bucătărie feng shui sunt galben și bej, asociate cu sănătate și relații, potrivit extraspace.com.

  Nu ține cuțitele la vedere

  Un cuțin ascuțit ascuns poate insufla un sentiment de disconfort. Depoziteză cuțitele în sertare și protejează spațiul de energia negativă.

  Rolul obiectelor de decor în filosofia feng shui

  Nu doar respectarea hărții bagua este importantă în definirea amprentei feng shui a casei tale, ci și obiectele de decor alese. Cei de la The Spruce îți arată cum să explorezi această artă cu lucruri pe care s-ar putea să le ai deja în casă, cum ar fi oglinzi, statuete Buddha, lumânări și tablouri. Poți, bineînțeles, să investești și în câteva decorațiuni mai exotice, cum ar fi o fântână interioară sau statuete din piatră, dacă spațiul îți permite și chiar ți le dorești.

  1. Oglinzi

  Feng Shui oglinzi
  Oglinzile luminează și oferă spațialitate casei

  Oglinzile pot face minuni pentru orice tip de spațiu. Fiindcă este un obiect decorativ foarte popular, oglinda poate fi folosită în orice cameră, de la baie la dormitor. Din punct de vedere feng shui, există câteva reguli despre cum și unde să le integrezi pentru un plus de energie pozitivă. Acestea aduc lumină și creează impresia de spațiu. Folosite corect, pot face o cameră mică să pară mult mai mare. Oglinzile reprezintă puterea elementului apă din feng shui.

  În general, oglinzile sunt considerate obiecte de decor feng shui atunci când sunt integrate în părțile de est, sud sau nord ale casei. Este bine să nu pui o oglindă mare în partea sudică a casei, nici în dormitor, mai ales dacă este în fața patului. De asemenea, o oglindă cu fața către ușa de la intrarea nu este recomandată.

  2. Lumânări

  Lumânări Feng Shui
  Pentru potență și vitalitate, lumânările sunt alegerile ideale ale elementului de foc

  Lumânările sunt niște decorațiuni foarte populare. Le găsești în toate formele și culorile și există o varietate de recipiente și sfeșnice. Evită lumânările făcute cu materiale toxice și alege unele din soia sau ceară de albine, ca să-ți păstrezi energia și aerul din casă sănătoase.

  Din punct de vedere feng shui, lumânările sunt simboluri pentru potența și vitalitatea, fiind reprezentative pentru elementul de foc. Acest element este un simbol pentru soare, căldură, pasiune și este asociat cu nuanțele de roșu.

  Lumânările de dimensiuni reduse se potrivesc oriunde în casă. Dacă ai lumânări mari în culori solare precum roșu, roz, mov, galben sau portocaliu, te sfătuim să urmezi regulile de bază din feng shui.

  Așează-le în părțile sudice, sud-vestice și nord-estice din casă. Centrul locuinței are și el nevoie de lumânări. E bine să limitezi lumânările din est, sud-est, vest și nord-vest. Câteva lumânări naturale mici în dormitor sunt alegeri excelente.

  3. Plante

  Obiecte Feng Shui plante
  Maximizează-ți pofta de viață cu plante vii.

  Plantele vii aduc vitalitatea naturii în casa ta. O idee bună este să optezi pentru plante mari, elegante. Din punct de vedere feng shui, plantele reprezintă elementul pământ, legătură cu sănătatea, armonia și creșterea. Este un element natural de susținere și sprijin și este conectat cu bogăția materială.

  Ca regulă generală, plantele ar trebui puse în estul, sud-estul și sudul casei. Este înțelept să eviți decorarea cu mai multe plante în nordul, sud-vestul și centrul casei. Să ai plante în dormitor nu este o idee la fel de bună – excepție fac încăperile mari, unde poți pune plantele la distanță de pat. De reținut? Aceste reguli se aplică în special în cazul plantelor mari, căci pentru cele mici regulile nu sunt așa de stricte.

  Un alt aspect al decorării feng shui cu plante este alegerea culorii, texturii și materialului din care sunt făcute ghivecele. Fiecare detaliu contează în feng shui fiindcă este exprimarea unui anumit tip de energie. Când integrezi plante în decor, acordă atenție culorilor și formelor ghivecelor – foloseștele ca elemente de reprezentare pentru cele cinci elemente feng shui (Apă, Aer, Foc, Pământ, Metal). Astfel poți să plusezi sau să scazi energia pe care o aduc plantele în casă.

  Plante într-un dormitor feng shui

  Dormitorul este reprezentativ în expresia feng shui a casei tale. Este cea mai intimă cameră din casa ta și este, de asemenea, locul perfect de îmbarcare în această călătorie.

  Un element de bază în decor sunt plantele potrivite pentru un dormitor feng shui, o modalitate de a aduce natura în casa ta și de a te bucura de beneficiile ei. Toate tipurile de plante pentru un dormitor feng shui, și nu numai, sunt un simbol al energiei vitale, al vindecării și dezvoltării. Sunt, totodată, o expresie a elementului lemnului, unul dintre cele cinci elemente definitorii pentru feng shui. Elementul lemnului este reprezentativ pentru mișcare, bunătate și flezibilitate. În plus, cine nu iubește plantele, cu sau fără o semnificație anume?

  Cum să te folosești de energia unor plante într-un dormitor feng shui

  Atunci când faci o selecție de plante pentru un dormitor feng shui, primul pas ar trebui să fie consultarea hărții bagua, despre care îți vom povesti mai multe în cele ce urmează. Bagua harta energiei feng shui. Pentru a o „citi” corect trebuie să stai în ușa de la intrarea în dormitor și să aliniezi baza hărții cu punctul în care te-ai așezat. Ușa dormitorului tău ar trebui să coincidă cu zona Cunoașterii de pe hartă, a Carierei și a Ajutorului Semenilor. Fiecare dintre zonele hărții bagua au diferite asocieri, dar când vine vorba de plasarea unei plante într-un dormitor feng shui regulile nu sunt clare: poți așeza planta în orice spațiu, fie că îți dorești să activezi acea zonă, fie să o decorezi pur și simplu.

  4. Artă

  Obiecte Feng Shui artă
  Alege opere de artă în funcție de e sentimente îți transmit.

  Indiferent dacă îți decorezi casa cu artă de pe o carte poștală sau cumpărată dintr-o galerie scumpă, feng shui-ul îți analizează alegerile tablourilor prin perspectiva bagua. În feng shui, bagua este harta energetică a casei. Ea îți arată care zone din casă sunt conectate cu anumite aspecte ale vieții tale. În traducere din chineză, bagua înseamnă „opt zone”: sănătate și familie, bogăție și abundență, faimă și reputație, iubire și căsnicie, creativitate și copii, ajutor și binecuvântare, carieră și calea vieții, evoluție spirituală și studiu. Bagua are anumite nevoi care pot fi hrănite sau neglijate cu opere de artă. Sunt două lucruri de care trebuie să ții cont când îți decorezi casa cu artă feng shui:

  1. Energia pe care o exprimă un anumit subiect sau sentiment;
  2. Culorile și formele ca expresii ale anumitor elemente.

  O operă abstractă cu roșu și mov aprins poate crea un feng shui excelent când este pusă în partea sudică a sufrageriei. Aceeași operă poate crea un haos energetic dacă este pusă pe peretele estic.

  Pe lângă nevoia de a echilibra zonele bagua cu obiecte de artă adecvate, este important să conștientizezi mesajele pe care acestea le transmit. Opera respectivă arată o persoană singură? Ce sentiment ai când te uiți la anumite imagini pe care le ai prin casă? Analizează ce stare îți dă obiectul de artă, fiindcă asta contribuie la calitatea energiei din casă. Cea mai mare atenție ar trebui să o îndrepți către alegerea pieselor de artă din dormitor.

  5. Imagini cu Buddha sau sculpturi 

  Sculpturi Buddha pentru Feng Shui casa
  Sculpturile cu Buddha aduc calm și pace în casă

  Energia oricărei sculpturi sau imagini cu Buddha va aduce un sentiment de calm și pace în casa ta, așa că te sfătuim să respecți această energie și să nu plasezi sculptura într-un punct nepotrivit, cum ar fi pe podea, în apropierea locului unde oaspeții își lasă încălțămintea. Nici baia nu este cel mai potrivit loc pentru un astfel de obiect.

  Din punct de vedere feng shui, poți să-ți consolidezi energetic anumite zone din casă cu sculpturi. Buddha vesel este excelent pentru zona în care te ocupi de finanțe – biroul, de exemplu –  în timp ce Buddha al medicinei poate fi benefic pentru sănătatea casei și a familiei. Este important să ai în vedere detalii precum culorile și materialele din care este făcută sculptura. Dacă statueta Buddha este făcută din metal (elementul feng shui metal), poate fi o sursă excelentă de energie dacă o așezi în vest, nord-vest sau nord. Dacă este făcută din lut sau un material similar, legătură cu elementul pământ, se potrivește cel mai bine în partea nord-estică a casei.

   

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Amprenta casei feng shui, determinată de harta bagua: cum îți decorezi corect...