4 semne că centrala termică trebuie schimbată
Dacă îți îngheață mâinile fără să vrei când speli vase, dacă te surprinde dușul cu temperaturi un pic prea revigorante, dacă ți-e groază ce vei face la iarnă, când vine frigul, atunci trebuie să te gândești serios dacă ai nevoie de o centrală termică nouă.
Acestea sunt doar câteva dintre semnele care anunță nevoia de o nouă investiție pentru casă și pentru confortul tău. Avem o listă mai concretă cu simptome care pot însemna că centralei tale termice i-a venit momentul. Apărute frecvent, defecțiunile pe le detaliem alături de specialistul Ariston ar trebui să te determine să faci o schimbare.
1. Zgomotele inexplicabile
Dacă ți-ai făcut un obicei din a efectua aerisirea caloriferelor la timp și, totuși, încă te confrunți cu o centrală termică zgomotoasă, află că pot exista mai multe cauze. De la probleme la pompa destinată debitării, la reziduuri provenite din țevi și din calorifere depuse în instalație și chiar până la blocarea arborelui pompei, toate sunt posibile explicații. „Alte cauze sunt depunerile de calcar pe schimbătorul de căldură, presiunea necorespunzătoare sau reglarea incorectă a flăcării”, spune specialistul Ariston. Iar toate aceste componente sunt costisitoare. Dacă te confrunți des cu nevoia de a schimba astfel de elemente ori de a face reparații de acest gen, mai degrabă iei în considerare schimbarea centralei.
2. Scurgeri de apă sub centrala termică
Scurgerile de apă pot fi complet inofensive, însă asta nu înseamnă că le poți ignora. Dacă se întâmplă adesea să descoperi acumulări de apă sub centrală, fie pe blatul de bucătărie, fie pe podea, înseamnă că este posibil ca presiunea să atingă o valoare prea ridicată. Ceea ce, în mod normal, nu este grav, fiindcă o poți regla la o valoare normală chiar tu, prin aerisirea caloriferelor. Însă dacă nici asta nu a înlăturat problema, nu este un semn bun.
3. Lipsa apei calde la robinet și în calorifere
În cazul în care ai o centrală termică pe gaz și poți vedea flacăra arzând, însă apa de la robinet și din calorifere este în continuare rece, asta indică o lipsă de reacție la temperatură. „O cauză frecventă este senzorul (sonda) de temperatură. El este cel care dictează încălzirea apei, în funcție de temperatura pe care o detectează”, explică specialistul Ariston. Dacă centrala nu pornește conform temperaturii pe care ai setat-o pe termostat, înseamnă că există erori în acest proces. Acesta este un semn că e nevoie să înlocuiești componentele care nu funcționează corect.
4. Erori frecvente și opriri bruște
O centrală care se oprește brusc prin închiderea flăcării poate genera coduri de eroare frecvente. Cauzele pot fi diverse, de la probleme la sistemul de aprindere electronică, blocarea arzătorului cu reziduuri sau ancrasarea filtrului de aer. Toate aceste defecțiuni necesită intervenția unui tehnician autorizat, iar dacă te necăjesc frecvent, vor însuma, în timp, o investiție semnificativă.
În mod normal, apariția ocazională a micilor defecțiuni la centrala termică sunt normale. Însă dacă problemele cu încălzirea apei îți dau frecvent bătăi de cap, decizia potrivită este schimbarea centralei. Prin programul buy-back Ariston, poți da la schimb centrala veche pentru a cumpăra o centrală nouă din gamele Alteas ONE, Genus ONE sau Clas ONE la reducere. Astfel, nu numai că te vei bucura de tehnologie de ultimă generație și, implicit, mai mult confort în locuință, însă vei economisi și la factura de la curent. Modelele noi sunt mai eficiente energetic și generează un nivel de zgomot redus cu până la 50%. Află mai multe pe www.ariston.com/ro-ro.