Case

Cum arată casa unor fotografi din Sighișoara, amenajată chiar de ei în pandemie

  Nume: Olimpia Kurti-Câmpean, fotografă
  Oraș: Sighișoara
  Tip de locuință: casă cu 4 camere
  Suprafață: 180 metri pătrați
  Stă aici: din septembrie 2020
  Împarte casa cu: soțul ei Dani și fetița Karina, plus un viitor frățior pe drum

  Când căutau terenul perfect pe care să-și construiască viitoarea lor casă, Olimpia și Dani își doreau un loc în care să bată lumina de dimineața până seara. Și l-au găsit fără prea mari bătăi de cap, iar lucrările au decurs și ele destul de rapid. S-au apucat de construcția casei în aprilie 2020, iar șase luni mai târziu deja erau și mutați.

  Cei doi tineri fotografi au reușit – fără ajutorul vreunui designer de interior și cu o atenție extrem de fină la detalii – să-și creeze un cuib fix cum visau: cald ca o zi însorită de primăvară, primitor și confortabil. Toate astea într-un decor în stil clasic. Ne plac absolut toate elementele din această casă, de la mobilierul ales și simetria în care a fost el integrat, paleta cromatică pastelată din cele două băi, până la micile elemente aurii care se regăsesc peste tot. Dar cel mai mult ne place decorul e unul foarte personal, gândit chiar de proprietari. Uite care-i povestea acestei locuințe din Sighișoara.

  Olimpia cocheta cu fotografia de foarte mult timp, iar când l-a întâlnit pe Dani, care e fotograf de profesie, a ales să se mute împreună și să renunțe la job-ul ei de pe vremea respectivă, de contabilă. Așa au început să aibă proiecte și evenimente la care să fotografieze împreună.

  Tranziția de la apartament la casă pe un nivel

  Înainte de a se muta la casă, cei doi locuiau la bloc, într-un apartament de 87 metri pătrați și nu se gândeau să se mute prea curând. Însă atunci când Olimpia a rămas însărcinată pentru prima oară, au apărut și câțiva vecini noi, destul de gălăgioși, în apartamentul de deasupra lor. După aproape un an plin de încercări de a se obișnui cu zgomotul, cei doi și-au făcut calculele și au decis să vândă apartamentul, plus un alt spațiu pe care îl dețineau. Astfel, au realizat că au suficienți bani încât să își construiască o casă a lor.

  Au început să lucreze la fundația casei pe 15 aprilie 2020, chiar în timp ce România se afla sub starea de urgență din cauza pandemiei de COVID-19. Contextul respectiv nu le-a influențat prea mult proiectul. Doar câteva decizii legate de mobilier au fost reluate de-a lungul lunilor, deoarece termenul de livrare al produselor era foarte lung, iar ei își doreau să se mute cât mai repede.

  „Mobilându-ne casa în plină pandemie, când importurile au fost îngreunate de situație, ne-am bătut de niște termene de livrare de peste cinci luni și eram așa nerăbdători să ne mutăm încât nu am mai așteptat și am renunțat la câteva obiecte pe care mi le doream, în favoarea a ceea ce era pe stoc”, povestește Olimpia.

  Amenajare în stil clasic făcută chiar de către proprietari

  Pentru amenajarea casei nu au apelat la un designer interior. Și-au dorit să își pună amprenta și să-și facă un spațiu călduros, în care să se simtă cu adevărat acasă. Împreună au luat toate deciziile, de la alegerea mobilierului, la alegerea culorilor. Au exclus de la început culorile reci, căci Olimpia povestește că nu ar putea trăi niciodată într-o casă doar cu nuanțe de gri. Iar nuanțele alese sunt puse bine în valoare de lumina naturală care inundă casa.

  Pe 18 septembrie s-au mutat noua lor casă. De la început au știut cum să decoreze fiecare camera în parte, însă unele colțuri le-au lăsat libere. Și-au dorit să își dea timp, să locuiască în noul cuib și să își dea seama pe parcurs, în funcție de nevoi și plăceri, ce lipsește și ce s-ar potrivi mai bine.

  Fiindcă holul a ieșit destul de spațios, au ales un mobilier care să umple un întreg perete, cu o lungime de patru metri. Au montat două dulapuri mari, albe, cu o banchetă în mijloc. Un spațiu care să-ți ureze bine ai venit acasă de cum intri pe ușă.

  casa pe un nivel hol amenajare_stil_clasic
  Mobilierul este realizat pe comandă la Global Design Suceava, iar lustra este de pe Luminam.ro.

  Amenajarea livingului, un spațiu de 6×6 metri pătrați, a pornit de la șemineu. Chiar dacă încăperea era destul de mare, nu au mai avut loc și pentru o masă de dining. Au ales ca întreg decorul să se concentreze pe cele două canapele puse față în față și pe șemineu, iar zona de dining să o mute în bucătărie. Pe cea din urmă au ales să o contruiască în formă de L pentru a fi mai spațioasă și pentru a avea cât mai multe locuri pentru depozitare.

  Dacă pentru dormitorul matrimonial și cel al fetiței au mers tot pe culori naturale și detalii personalizate, în baie au ales câteva materiale mai speciale, precum vopseaua cauciucată, specială pentru încăperile cu umiditate crescută.

  Chestionar cu idei bune

  Stilul casei: Dacă ar fi să mă iau dupa mobilier și după elementele de decor, aș zice că este un stil clasic, în tonuri calde.

  De unde v-ați luat inspirația pentru amenajarea locului: Pinterest! Aș zice „să trăiască Pinterest”, însă la unele chestii mai mult m-a încurcat decât m-a ajutat. Nu prea am găsit la noi ce vedeam în poze și ,în mare parte, am făcut mobila la comandă (după modele văzute acolo). O altă sursă de inspirație au fost apartamentele de pe Airbnb în care alegeam să stăm când mergeam în călătorii. Însă ne-am dat seama rapid că, deși erau wow, erau mult prea încărcate și nu chiar cele mai funcționale pentru o familie cu doi copii.

  amenajare_stil_clasic
  Patul este făcut la comandă la MA Furniture Store, iar printurile sunt de pe contul Olimpiei, ArtPosters.

  După ce concepte sau culori v-ați ghidat în amenajare: Nu ne-am ghidat după nimic, însă acum, dacă stau bine să mă gândesc, mi-ar fi plăcut să mă documentez mult mai mult pe partea de design. Poate chiar să cer un sfat în ceea ce privește amenajarea interioară. Trăiesc pe principiul că omul cât trăiește învață și, cu siguranță, vom mai face mici schimbări prin casă.

  Colțurile preferate din casă: Bucătăria și livingul. De mică îmi doream ca atunci când mă voi muta la casa mea să am un geam mare la bucătărie de unde să văd cum se joacă copiii în curte. Iar visul soțului meu era să aibă un șemineu.

  Elementele preferat: Cele două comode din living și corpul de mobilier din baia mica.

  Cea mai mare provocare: Suprafața casei! Aveam totul atât de bine calculat și fix înainte de a săpa fundația am aflat că suntem condiționați de POT (procentul de ocupare al terenului) și că avem voie să construim doar pe 30% din suprafața terenului. Uite așa casa, care inițial avea 220 metri pătrați, a trebuit restrânsă la 180. Am avut de ales ori să restrângem toate camerele și să facem câteva modificări, ori să trecem pe două niveluri, însă am ales prima variantă fiindcă mereu mi-am dorit casă pe parter.

  Cel mai bun lucru iarna: Definitiv șemineul 😊 Pe lângă faptul că este și o piesă importantă de decor, creează o atmosferă cozy, dar este și super util. Cu el reușim să încălzim livingul și cele trei dormitoare fiindcă am tras tubulatura prin pod.

  Cel mai bun lucru vara: Încă nu am prins vara aici, însă cred că terasa și curtea o să fie cele mai prietenoase spații pe timp de vară.

  Ce spun prietenii când vin în vizită: Că nu ne cred că am făcut totul singuri 🙂

  Cel mai mare răsfăț: Șemineul și mobilierul de pe hol.

  Proiecte DIY: Am vopsit ramele unor oglinzi și a câtorva tablouri.

  Ultimul lucru făcut pentru casă: Suntem în proces de mobilare a camerei bebelușului ce urmează să vină.

  Un personaj de ficțiune care s-ar simți bine la voi: Hmm… Degețica!? 😊

  Dacă ai putea prin magie să schimbi ceva la casa ta, ce ai schimba: Parchetul! Nu știu dacă este din cauza culorii, însă se vede orice pe el, chiar și după ce fac curățenie. În zonele intens luminate am impresia că se tot văd urme.

  Acasă înseamnă: Locul în care îmi creez mare parte din amintiri, locul în care, dacă lipsesc prea mult timp, tânjesc să mă întorc.

  Casa ta în cinci cuvinte: Luminoasă, primitoare, spațioasă, potrivită pentru familia noastră.

  Sfaturi despre cum să-ți amenajezi casa: Nu alege doar obiecte care sunt în trend, ci doar ceea ce îți place ție. Optează pentru tonuri calde și documentează-te bine cu ceva vreme înainte să faci alegeri. Nu face totul singură. Consultă-te și cu partenerul tău, până la urmă amândoi locuiți acolo.

  Foto: Olimpia Kurti-Câmpean

  Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  1 Comment
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Cristina
  Cristina
  2 years ago

  Buna seara! M-ar interesa sa aflu cu cine su construit casa. 6 luni e un termen bun. Multumesc. Cristina

  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum arată casa unor fotografi din Sighișoara, amenajată chiar de ei în pande...