UTILE

Depozitarea pâinii: sfaturi și trucuri utile ca să o ții proaspătă mai multe zile

publicat pe 10 iun. 2024

  Depozitare pâinii trebuie să fie făcută în condiții optime, cu materiale potrivite, în medii potrivite. Pâinea este un aliment perisabil sub acțiunea umidității excesive, de exemplu. De aceea trebuie păstrată corect. Îți explicăm cum se face depozitare pâinii, în ce să o ții și cum să previi apariția mucegaiului. Detalii în articol. 

  Depozitare corectă a pâinii

  Pentru a-i menține prospețimea și gustul specific, pâinea trebuie să fie depozitată corect, într-un mediu care să nu favorizeze degradarea ei timpurie. 

  Depozitată în condiții bune, pâinea poate să fie consumată chiar și la șapte zile după ce a fost cumpărată. În schimb, de ce le mai multe ori, depozitarea greșită a pâinii duce la apariția mucegaiului și la sporirea risipei alimentare. 

  Pentru a evita acest inconvenient, îți prezentăm câteva metode și sfaturi care să te ajute să ții pâinea proaspătă pentru mai multe zile. 

  Hârtie de copt

  Un truc folosit de mulți brutari, pâinea înfășurată în hârtie de copt este ținută proaspătă și moale pentru câteva zile bune. Stratul fin de ceară de pe suprafața hârtiei previne apariția mucegaiului și lasă aerul să treacă. Astfel că nu se formează umezeală în acest înveliș din hârtie de copt, iar pâinea rămâne proaspătă. 

  Folia alimentară poate să fie folosită cu succes în același fel.

  Pungi de hârtie 

  depozitare paine in prosop de bucatarie
  Prosoapele de bucătărie protejează pâine, la fel cum o fac și pungile de hârtie

  Pâinea poate să fie pusă și în pungi de hârtie. Materialul previne uscare excesivă a pâinii și o menține bună de consum. Important este ca odată ambalată astfel, pâinea pusă în pungă de hârtie trebuie depozitată într-un loc răcoros și uscat, ferit de razele soarelui sau de surse de căldură. 

  Pentru a rezista și mai mult, pâinea trebuie să fie păstrată poziționată invers, adică cu baza în sus. 

  Pâinea poate să fie ținută la fel de bine și în prosoape de bucătărie. 

  Pungi resigilabile 

  paine depozitata in punga resigilabila
  Pungile resigilabile pot să fie folosite doar la nevoie

  Chiar dacă materialul plastic nu este cel mai bun pentru a ține alimente, pungile resigilabile sunt o alternativă bună. Pune pâinea în punga resigilabilă și scoate cât mai mult aer pentru a nu crea un mediu favorabil apariției mucegaiului. 

  Cutie de depozitare 

  depozitare paine in cutie ceramica
  Păstrarea pâinii într-o cutie ceramică o menține bună de consum pentru mai multe zile

  O soluție practică și estetică pentru bucătărie, cutia de depozitare menține un flux de aer constant, iar pâinea rămâne proaspătă. 

  Cutia de depozitare din ceramică păstrează pâinea cel mai bine. Depozitarea pâinii într-o astfel de cutie menține alimentul bun de consum pentru mai multe zile. O cutie din lemn este la fel de benefică. 

  Congelator 

  Dacă ai intenția de a consuma pâinea după un anumit interval de timp, depozitarea ei la congelator poate fi o soluție de păstrare. 

  Odată scoasă din congelator, pâinea trebuie să fie pusă la cuptor și consumată imediat. Anterior, lasă pâinea să se dezghețe peste noapte, în frigider. Lăsată pe blat, pâinea poate umezi și dezvolta mucegai. 

  Ce să știi despre depozitare pâinii 

  depozitare paine la frigider
  Frigiderul nu este un mediu bun pentru depozitarea pâinii

  În cele din urmă, iată o serie de sfaturi de care să ții cont când vrei să depozitezi pâine: 

  • Nu ține pâinea la frigider: pâinea învechește mult mai repede dacă este păstrată la frigider. În lipsa altor soluții, păstrează pâinea la temperatura camerei și consum-o în maxim două sau trei zile; 
  • Evită păstrarea pâinii în pungi de plastic: materialul sporește apariția umidității și a mucegaiului; 
  • Ține cont de circulația aerului asupra pâinii: aerul menține crusta de deasupra pâinii și o face să fie comestibilă pentru câteva zile, fără să se strice. 
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Depozitarea pâinii: sfaturi și trucuri utile ca să o ții proaspătă mai mul...