LIFE

5 lucruri pe care ar trebui să le știi înainte să te muți într-un tiny house

    Cheltuieli mai puține, mai multă natură și liniște câtă încape – cam astea sunt principalele avantaje ale traiului într-un în tiny house. Ar mai fi și altele, iar asta ți-o poate spune orice orășean care a decis să facă pasul cel mare și să se mute într-o casă mică, undeva pe un teren înverzit. Însă sunt și lucruri mai puțin plăcute care vin la pachet, lucruri pe care, în tot entuziasmul unei astfel de decizii, s-ar putea să nu le iei în calcul și să te lovească când ți-e lumea mai dragă.

    Cu ce fel de provocări s-au confruntat pe parcurs și ce peripeții au mai întâmpinat după mutare îți spun, mai jos, două proprietare de tiny house cu o oarecare experiență, care locuiesc deja de mai bine de un an într-o astfel de căsuță.

    1. Curtea poate fi o binecuvântare, dacă îți asumi efortul de a o îngriji cum trebuie

    Dacă o întrebi pe Cora Lupas ce ar schimba la stilul ei de viață actual din tiny house, ar spune că nimic. Locuiește într-o căsuță de 30 metri pătrați utili în Tureni, județul Cluj, împreună cu iubitul ei și doi căței. Stau acolo din august 2020, iar după mai bine de un an, nu consideră că există părți neplăcute ale traiului acolo. Cel puțin, niciuna care să o determine să se mute. „Minusurile, să le zic așa, sunt cauzate de faptul că avem o curte ce trebuie îngrijită și necesită anumite lucrări pentru a avea parte de confort”, spune ea. Așa că dacă plănuiești să-i urmezi exemplul, pregătește-te să bagi mâinile în pământ și să înveți despre îngrijirea și cultivarea lui.

    Iar dacă depui efortul necesar, poți culege roadele. La propriu. Cristina Doina, cele două fete ale sale și partenerul ei locuiesc într-un dom geodezic din 2019. S-au mutat în el doar temporar, cât durează construcția casei pe același teren, însă l-au construit împreună și încă îl folosesc. Are o suprafață de 32-34 metri pătrați, dar asta contează mai puțin, pentru că simte spațiul exterior ca pe o continuitate a domului. Așa că profită de el la maximum.

    Cristina se ocupă serios de grădină, atât de serios încât își asigură hrana astfel. „Avem o mică grădină în care îmi pun în aplicare informațiile despre permacultură. Avem pomi fructiferi, adică ne asigurăm legumele și fructele din producția proprie. Eu am început un mic comerț cu dulcețuri”, povestește. Și nu are doar un rol practic, căci crește acolo și o mulțime de flori colorate care îi decorează zi de zi priveliștea.

    2. E posibil să depinzi de condițiile meteo mai mult decât te așteptai

    Dacă la bloc nu contează mai deloc cum e afară, frig sau cald, ploios sau înnorat, într-un tiny house e puțin diferit. Când e frig, e mai mult de muncă, iar când plouă, s-ar putea să vrei să petreci mai mult timp înăuntru. „Sfatul meu este să iei în considerare de la început amenajarea terenului unde va fi amplasată casa. Noi nu am optat pentru terasă inițial, iar ieșitul la țigară a fost o luptă continuă între a te feri de ploaie și a nu-ți lua vântul umbrela”, povestește Cora.

    Cristina a avut provocări ceva mai serioase cu frigul. „Iarna trecută, atunci când au scăzut temperaturile foarte mult, ne-a înghețat hidroforul. Am rămas fără apă curentă în casă, automat și la baie. Dar… avem o toaletă «clasică» în spatele curții”, își amintește ea.

    tiny homes pe roti
    Gabriela și-a făcut și o mică terasă, pe care să petreacă toată vara și primăvara.

    Pentru Gabriela Isadora, o fotografă care locuiește într-o căsuță de 20 metri pătrați, ploaia a făcut ravagii. Lambriurile la mâna a doua aduse din Austria pentru fațada casei s-au dovedit a fi pentru interior, din lemn subțire, așa că au fost recondiționate de două ori, pentru că s-au decojit și s-au umflat în mod repetat. Nici amplasarea lor, în poziție orizontală, n-a ajutat prea tare la scurgerea apei. „Toată apa care cădea pe căsuță de la ploaie, de la topirea zăpezii, parcurgea un drum șerpuit pe orizontală”, își aduce aminte. A rezolvat problema prin construirea unei terase acoperite pe două laturi ale căsuței – o cheltuială în plus. Iar după prima iarnă, a mai scos din buzunar 2000 euro pentru că a fost atât de frig afară, încât i-a înghețat instalația de încălzire.

    3. Trebuie să-ți evaluezi bunurile la sânge, să vezi ce păstrezi

    Că spațiul într-un tiny house e foarte limitat nu e o noutate, dar s-ar putea să nu realizezi cât de mică e de fapt o astfel de construcție. Trebuie să analizezi foarte bine înainte ce lucruri îți sunt cu adevărat esențiale și la ce poți renunța, pentru că dacă locuiești într-un apartament la bloc sau chiar o garsonieră mai mare, nu-ți vor încăpea toate în căsuță. „Am renunțat la multe haine. Avem mai puține, dar de bună calitate. Și încălțămintea, de asemenea”, spune Cristina. Ea și partenerul ei au fost nevoiți să gândească foarte bine spațiile de depozitare.

    „Ia în considerare că sunt anumite lucruri la care nu poți renunța din lipsa spațiului (în cazul nostru biciclete, prelate, corturi sau alte echipamente sportive sau de campare, pe care nu le putem depozita în căsuță și am fost nevoiți să construim o anexă ca spațiu de depozitare)”, povestește Cora.

    4. Încălzirea spațiului ar putea pune probleme la început, fie el cât de mic

    La început, Cristinei i-a fost dificil cu încălzirea domului. Și ea, și partenerul ei au crescut la bloc, așa că situația nu s-a prezentat prea fericită când s-au văzut nevoiți să se trezească noaptea pentru a alimenta focul. „Ne încălzim cu lemne, cu o sobă tip șemineu. Suntem orășeni amândoi. După câteva nopți dormite pe bucăți, când el când eu, să aprindem sau să întreținem focul, am găsit o combinație perfectă: focul aprins, seara, cu lemne și bricheți, apoi puși cărbunii care întrețin căldura până dimineața”, spune Cristina.

    Dar chiar și așa, pentru că amândoi lucrează în oraș toată ziua, căldura nu se menținea și seara o luau de la capăt. Așa că au izolat cu lână domul, ca să nu mai piardă căldura atât de ușor. „Izolarea domului trebuie făcută cu mare atenție. Nefiind profesioniști, am făcut așa cum am crezut și, la ploile mai puternice, a început să picure în câteva locuri. Am rezolvat”, își amintește ea.

    5. Dacă ai răbdare, avantajele vor face tot procesul de adaptare să merite

    terasa curte cora
    Cora are spațiu de relaxare în natură chiar în curtea casei

    Însă cu toate eforturile depuse pentru adaptare, și Cristina și Cora spun că trăiesc bine în căsuțele lor cu suprafețe de sub 35 metri pătrați. „E important să faci așa cum simți, nu cum dictează societatea. Poți avea un trai frumos fără să te îngropi în credite pentru a fi «în rând cu lumea», locuind într-o casă mare sau apartament”, spune Cora. Sfatul ei e să alegi un constructor sau vânzător de tiny house cu experiență, cu care să te sfătuiești în ceea ce privește compartimentarea și mobilarea, și să alegi materiale de calitate și surse sustenabile de energie și apă.

    „Îndemn pe toată lumea să facă acest pas dacă își dorește o viață liberă, liniștită, lipsită de pretenții. Nu este greu dacă îți dorești să te simți liber”, spune Cristina. De când locuiește în domul geodezic, economisește și bani, pentru că plătește doar două facturi lunar, energia electrică și internetul. Cheltuiala ajunge cam la 200 lei, poate cel mult 250 lei, în funcție de ploi. „Pe noi ne-a împlinit faptul că am construit singuri. Crescuți și trăiți la bloc, constrânși de ziduri, libertatea celor 1000 metri pătrați este desăvârșită”, spune ea.

    Foto principală: din arhiva personală a Corei Lupas

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    5 lucruri pe care ar trebui să le știi înainte să te muți într-un tiny hou...