Geci și paltoane cu puf: 5 reguli de aur pentru curățarea corectă
publicat pe 30 sept. 2024Gecile și paltoanele cu umplutură de puf trebuie să fie curățare cu mai mare atenție. Umplutura de puf este sensibilă diverselor acțiuni și anumitor substanțe de curățare. Uite ce reguli de curățare pentru geci cu puf să respecți, cum să eviți ca puful să se adune în anumite părți ale hainei și cum se face depozitarea corectă.
Hainele cu umplutură de puf au devenit o alegere tot mai populară pentru sezonul rece datorită capacității lor excelente de a izola și a menține căldura. Fie că vorbim despre geci, veste sau paltoane, aceste articole vestimentare sunt recomandate pentru sezonul rece.
Întreținerea lor corectă este un pas obligatoriu de respectat. Umplutura de puf se poate deteriora dacă curățarea se face greșit. Iată ce trebuie să știi.
Hainele cu umplutură de puf, greu de întreținut?
Da, hainele cu umplutură de puf sunt mai delicate și necesită o întreținere atentă comparativ cu alte tipuri de îmbrăcăminte.
Puful natural, provenit din pene de gâscă sau de rață, are o structură fină și delicată, ceea ce îi permite să fie foarte eficient din punct de vedere termic. Totuși, în contact cu apa și detergentul, puful se poate aglomera, pierzându-și proprietățile izolante și devenind mai greu de recondiționat.
De asemenea, umiditatea excesivă și depozitarea necorespunzătoare pot duce la apariția mucegaiului sau la distrugerea pufului.
Cum cureți corect o geacă sau o vestă cu puf. 5 reguli de aur
Curățarea corectă a unei geci sau veste cu puf necesită respectarea câtorva reguli de bază. Iată care sunt cele mai importante:
1. Verifică eticheta
Primul pas este întotdeauna să verifici eticheta de întreținere. Acolo vei găsi informații despre temperatura maximă de spălare, dacă produsul poate fi spălat la mașină sau doar manual și dacă trebuie dus la curățătorie profesională.
2. Spălarea hainei cu puf
Hainele cu umplutură de puf trebuie spălate obligatoriu la un program pentru țesături delicate. Apa trebuie să fie rece sau să aibă maxim 30 de grade Celsius. Evită ciclurile de spălare agresive și asigură-te că ai selectat un ciclu de clătire suplimentară pentru a elimina orice reziduuri de detergent.
În ceea ce privește detergentul potrivit, cel de tip lichid special conceput pentru haine delicate este singurul care poate să fie folosit. Evită balsamul de rufe, deoarece acesta poate afecta capacitatea pufului de a se extinde.
3. Aglomerarea pufului
În timpul spălării, umplutura de puf, sub acțiunea forței centrifuge a mașinii, se poate aduna în anumite locuri ale hainei.
O metodă populară pentru a preveni aglomerarea pufului în timpul spălării este să introduci în mașina de spălat 2 – 3 mingi de tenis curate. Acestea vor ajuta la „baterea” pufului și vor împiedica formarea de bulgări.
4. Uscarea
Este un pas esențial pentru a păstra umplutura de puf în stare optimă.
După spălare, usucă geaca la mașina de uscat la o temperatură scăzută sau la aer liber, de preferat într-un loc bine ventilat și la umbră. Dacă folosești uscătorul, poți introduce din nou mingile de tenis pentru a ajuta la distribuirea pufului.
Este important să agiți periodic geaca în timpul uscării pentru a evita ca puful să rămână comprimat într-o singură zonă.
5. Verificarea finală
Asigură-te că geaca este complet uscată înainte de a o purta sau depozita. Puful trebuie să aibă din nou acea textură plăcută și moale și să fie distribuit uniform în toate compartimentele gecii.
Cum se spală corect paltoanele
Paltoanele cu puf sunt adesea mai voluminoase și pot avea materiale exterioare mai sensibile decât gecile sau vestele. Curățarea lor trebuie făcută cu mai multă grijă.
Curățarea preliminară: înainte de a decide dacă speli sau nu paltonul, încearcă să îndepărtezi petele vizibile cu un burete moale și o soluție de apă călduță combinată cu detergent blând. Soluția poate preveni nevoia de a spăla întregul palton.
Dus la curățătorie sau spălat la mașina de spălat: verifică întotdeauna eticheta paltonului. Unele paltoane cu puf pot necesita curățare exclusiv la curățătorie. Dacă paltonul poate fi spălat la mașină, folosește aceleași reguli ca la gecile cu puf: program delicat, apă rece și detergent special.
Clătire și uscare: pentru ca detergentul să nu rămână în țesătură și în puf, asigură-te că paltonul este clătit bine. Uscarea trebuie să fie lentă și completă, iar în cazul paltoanelor mari, uscarea la aer liber poate dura mai multe zile. Dacă ai acces la un uscător de rufe de mari dimensiuni, utilizează-l la temperatură scăzută.
Întreținerea și depozitarea hainelor cu puf
Întreținerea hainelor cu puf înseamnă, pe lângă curățarea corectă, și depozitarea lor optimă pentru a fi păstrare în stare bună pentru următoarele sezoane.
Depozitarea corectă
Hainele cu umplutură de puf nu se țin în pungi de plastic sau în saci de vidat. Puful are nevoie de aer pentru a-și menține elasticitatea. Ideal ar fi să folosești huse de depozitare din material textil.
Mai mult, comprimarea lor trebuie evitată. Hainele cu puf trebuie depozitate într-un spațiu în care să poată rămâne întinse sau agățate. Comprimarea lor pentru perioade lungi de timp poate afecta structura pufului.
Întreținerea pufului
Pentru a preveni ca puful să se taseze în timpul purtării sau depozitării, poți scutura periodic hainele și să le lași să „respire” într-un loc bine ventilat.
Evită expunerea la apă și umiditate
Chiar dacă multe geci cu puf au un strat impermeabil, este bine să eviți expunerea prelungită la apă. Dacă se udă, usucă imediat haina pentru a preveni deteriorarea pufului și apariția mirosurilor neplăcute.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Remedii simple și rapide pentru hainele scămoșate
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce se curăță lipiciul de la etichete de pe diverse suprafețe
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cum scoți petele de fond de ten de pe hainele albe. Soluția pe care nu o știai și care se află în casa ta
-
hotnews
Chiuveta din inox pătată cu detartrant: cea mai eficientă și simplă soluție de curățare
Petele ies rapid cu această soluție.
-
UTILE
Ce se întâmplă dacă pui folie de aluminiu în cuptorul cu microunde? 5 materiale pe care trebuie să le eviți
Strici aparatul și alimentele, iar riscul de incendiu e mare.
-
Apartamente cu 2 camere
Amenajare cu multe spații pentru depozitare și culori puternice pentru un apartament de 50 metri pătrați
Un spațiu aerisit, dar bogat în atmosferă.