CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cum să speli geaca de puf fără să îi deteriorezi umplutura

publicat pe 08 dec. 2023

  Geaca cu puf este o alegere bună pentru iarnă. Izolează bine și îți asigură necesarul de căldură. Însă spălarea incorectă a gecii o poate deteriora. Iată cum să speli geaca de puf ca să nu îi deteriorezi materialul sau umplura. Aplică aceste sfaturi și geaca ta va fi ca nouă. 

  Gecile cu umplutură de puf sunt unele dintre cele mai bune articole vestimentare pentru sezonul rece. Au o capacitate mare de izolație, protejează eficient împotriva frigului și vântului și oferă un grad sporit de confort și senzație de căldură. În plus, sunt ușoare, au un grad mare de compresie și nu ocupă mult spațiu în dulap. 

  Pe cât de eficiente sunt aceste geci cu puf, pe atât de greu sunt de curățat. Umplutura fiind una fină și calitativă impune o întreținere și o curățare pretențioase. În cele ce urmează îți explicăm ce ai de făcut și cum trebuie să speli geaca cu puf. 

  Cum să speli geaca de puf: curăță zonele sensibile

  Înainte de spălarea efectivă a gecii, consultă eticheta de la interior. Instrucțiunile producătorului te vor lămuri cum trebuie curățată și spălată. 

  Există o fază preliminară spălării gecii. Este vorba de curățarea zonelor sensibile ale gecii, cele mai expuse depunerii de murdărie. Zona manșetelor și zona gâtului gecii sunt, de regulă, destul de murdare în urma folosirii gecii. 

  O să ai nevoie de un detergent special pentru geci de puf. Cu această soluție, freci ușor aceste zone și le cureți atât cât e posibil, fără să deteriorezi materialul. 

  Cum să speli geaca de puf: ce program și temperatură se folosesc

  Geaca cu umplutură de puf se poate spăla la mașina de spălat. Înainte să o bagi în mașină, întoarce geaca pe dos, cu fermoarele închise. În felul acesta protejezi culoarea și textura materialului exterior. 

  Programul la care geaca cu puf se spală este indicat pe eticheta interioară. Mai toți producătorii recomandă ca o geacă cu umplutură de puf să fie spălată la maxim 30 – 40 de grade Celsius, la un program normal, iar rotațiile ciclului de spălare să fie cât mai mici. 

  În această fază a spălării folosește detergent special pentru spălarea gecilor de puf. Ca alternativă poți folosi și detergent lichid pentru hainele delicate sau unul neutru. 

  Nu folosi balsam de rufe sau înălbitor. Ambele substanțe pot deteriora ireversivil materialul și umplutra gecii. 

  Cum să speli geaca de puf: redistribuie umplutura

  După ce va fi spălată, geaca de puf scoasă din mașina de spălat va arăta altfel. Puful se va aduna și va forma un fel de cocoloașe. E în regulă ca geaca să fie șifonată, adunată și lipsită de volum. 

  Înainte să o pui la uscat, scutur-o energic pentru ca geaca să își recapete oarecum forma. Redistribuie umplutura gecii cu mâna ca să nu rămână straturi între materiale. 

  Cum să speli geaca de puf: nu o usca pe umeraș

  Geaca de puf trebuie pusă la uscat pe un uscător de rufe sau pe o suprafață cât mai întinsă. Zona în care este pusă la uscat trebuie să fie bine aerisită, iar razele soarelui să nu pătrundă. 

  Nu pune geaca la uscat pe umeraș. Acest lucru poate duce la adunarea penelor sau pufului în zonele inferioare ale gecii. 

  Cum să speli geaca de puf: cum redai volumul

  Verifică din când în când geaca dacă s-a uscat și mai redistribuie umplutura dacă este cazul. Geaca trebuie să se usuce uniform. Nu trebuie să lași zone sau pete umede, altfel pot apărea mirosuri neplăcute și chiar mucegai

  Odată uscată, geaca nu va mai avea același aspect de plin. Ca să îi redai volumul, geaca trebuie să treacă printr-un ciclu de centrifugare la mașina de spălat haine. 

  Pentru asta, o să ai nevoie de două – trei mingi de tenis pe care să le pui cu geaca în mașină. Mingile de tenis vor aera puful și vor readuce volumul gecii. Dacă nu ai mingi de tenis poți să folosești câteva perechi de șosete făcute ghemotoace. 

  Cum să speli geaca de puf: sfaturi de urmat și aplicat

  • Spală geaca de puf într-o zi însorită, fără vânt. Însă nu o expune razelor UV ale soarelui pentru a nu o deteriora sau decolora; 
  • Geaca cu puf se spală separat de alte articole vestimentare pentru a evita adunarea umpluturii; 
  • La finalul ciclului de spălare poți să efectuezi o clătire suplimentară pentru curățare extra; 
  • Lasă geaca la uscat pentru minim două – trei zile ca să te asiguri că toată umezeala este eliminată; 
  • Dacă sesizezi pete de mucegai sau mirosuri neplăcute trebuie să reiei urgent procedura de spălare. 
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Cum să speli geaca de puf fără să îi deteriorezi umplutura