CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

6 metode naturale și eficiente care te ajută să scapi foarte repede de furnici

publicat pe 27 mai 2024

  Apariția furnicilor în casă poate fi un factor de disconfort. Dacă nu acționezi rapid te vei trezi că furnicile s-au înmulțit și apar mai repede și mai des. Iată o serie de metode eficiente cu ingrediente naturale care te ajută să scapi de furnici în cel mai scurt timp. Sfaturi și idei, în articol. 

  De ce apar furnicile în casă

  furnici in casa close up
  Pentru furnici, interiorul casei este mediul prielnic de explorare și de găsit hrană

  Furnicile apar în casă, inevitabil, odată cu venirea sezonului cald. Sunt atrase de resturi de mâncare, firimituri și dulciuri. La fel de mult preferă umiditatea și de căldura, iar locuința reprezintă un mediu prielnic de explorare și de hrană. 

  Chiar dacă nu sunt dăunătoare, apariția furnicilor poate provoca disconfort. Mai mult, furnicile se pot înmulți destul de rapid dacă mediul le este prielnic și nu se intervine pentru eliminarea lor. 

  De regulă, furnicile ajung în casă pe lângă ferestre, prin conductele de ventilație, prin fisurile fundației sau prin pasajele cablurilor electrice. Orice mică deschizătură cu mediul interior al casei poate fi o poartă bună de intrare pentru furnici. 

  Metode naturale care te scapă de furnici 

  Cele mai bune metode de a scăpa de furnicile din casă sunt cele care implică ingrediente naturale. 

  1. Momeală cu borax

  Resturile de mâncare și de dulciuri sunt preferate de furnici. Pentru a imita aceste alimente, prepară o momeală cu zahăr și borax. Amestecă cele două ingrediente în cantități egale, iar momeala rezultată poate să fie apoi pusă în locurile în care furnicile apar frecvent. Soluția își va face efectul în cel mai scurt timp, iar furnicile vor fi eliminate. 

  2. Condimente 

  Mirosul puternic și specific al condimentelor ține furnicile la depărtare. Scorțișoara, de exemplu, cu aroma ei tare, poate fi folosită pe post de insecticid natural. 

  Pune un sfert de linguriță de scorțișoară într-o cană cu apă. Amestecă pentru a se omogeniza, iar apoi ia o dischetă de bumbac și înmoaie în soluție. Umezește zonele în care apar furnicile. Și repetă procedura cât timp e nevoie, o dată pe zi, până când furnicile nu mai apar. 

  Piperul negru sau foile de dafin au același efect repelent asupra furnicilor.

  3. Lămâie 

  Aciditatea sucului de lămâie are puterea de a acoperi feromonii pe care furnicile îi lasă în urmă, pentru recunoașterea zonei. Când furnicile merg în șir, marchează drumul cu urme de feromoni pentru a recunoaște traseul către hrană. 

  Pune câteva picături de lămâie pe o dischetă demachiantă. Șterge cu discheta zonele în care furnicile apar. Repetă procedura până când furnicile nu mai apar.

  4. Oțet 

  Oțetul de mere este foarte eficient pentru dispersarea furnicilor. Are același efect de acoperire a urmelor de feromoni. Ai nevoie de o soluție din părți egale de apă și oțet pe care să o pulverizezi în locurile frecventate de furnici.

  5. Plante aromatice 

  Menta poate să fie considerat un alt insecticid natural. Aroma puternică a mentei perturbă simțul mirosului pentru furnici, care ajung să nu mai fie capabile să recunoască drumul către hrană. 

  Pune câteva picături de ulei esențial de mentă într-un recipient cu apă. Pulverizează soluția în toate locurile în care ai văzut că apar furnicile. Procedeul trebui repetat de două ori pe zi pentru rezultate pe măsură. La fel de bine poate funcționa și menta în ghiveci, pusă strategic în locurile de apariția a furnicilor.

  6. Usturoi

  Cățeii proaspeți de usturoi, cu aroma lor persistentă, ajută la eliminarea furnicilor. Pune usturoi pisat într-o sticlă cu apă și lasă la macerat pentru 24 de ore. A doua zi, fierbe amestecul la foc mic, pentru 15 minute. 

  Pune soluția în pulverizator și dă în zonele preferate de furnici. Acestea nu vor mai apărea. 

  Cum previi apariția furnicilor în locuință

  furnici in casa aparitie la colturi
  Orice colț al casei este o „poartă” de intrare pentru furnici

  Ca să nu mai ai parte de apariția furnicilor în casă, prevenția este soluția inițială a problemei. Sfaturile de mai jos te vor ajuta să ții furnicile departe de casă: 

  • foarte important, nu lăsa resturi de mâncare la îndemână. În special resturi care conțin zahăr. Ține alimentele în borcane închise ermetic; 
  • acoperă fisurile din locuință, mai ales cele din pereți și de la nivelul ferestrelor. Pentru a preveni intrarea furnicilor în casă prin aceste zone, poți da cu o soluție naturală anti furnici sau cu una din comerț; 
  • dacă ai găsit furnici în casă, atunci identifică locul unde apar cele mai multe și curăță bine; 
  • controlează nivelul de umiditate din casă și aeriseste bine. Locurile uscate nu sunt preferate de furnici. 
  ALTE SUBIECTE INTERESANTE
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  6 metode naturale și eficiente care te ajută să scapi foarte repede de furnic...