CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

DIY: 4 soluții dezinfectante ușor de făcut, pentru o casă curată lună

  Ai făcut curățenie, dar vrei să te asiguri că ai scăpat de toți germenii care îți pot pune în pericol sănătatea? Pentru asta, ai nevoie de una sau mai multe soluții dezinfectante pentru casă. Rezultatele vor fi cu atât mai bune cu cât soluția are un procent mai mare de ingrediente naturale. Îți prezentăm patru rețete de soluții dezinfectante pe care le poți prepara ușor, cu produse ieftine și la îndemână.

  Conform The Spruce, pentru ca o suprafață să fie dezinfectată, ai nevoie de cel puțin un ingredient cu astfel de proprietăți. Printre acestea se numără oțetul, spirtul, apa oxigenată, sucul de lămâie și clorul. Pe lângă ele, îți mai trebuie apă și un recipient cu pulverizator. Iată mai jos patru soluții dezinfectante care, pe deasupra, mai sunt și eco-friendly.

  1. Soluție dezinfectantă pe bază de oțet și uleiuri esențiale

  Acidul acetic, cunoscut sub numele de oțet, este o substanță cu proprietăți antimicrobiene. Oțetul are multe întrebuințări casnice, drept urmare o soluție dezinfectantă pe bază de oțet va fi mai mult decât utilă în casa ta. Dacă adaugi câteva picături de ulei esențial (de lavandă, lămâie, portocală, eucalipt) vei obține obține o soluție nu doar eficientă, cât și plăcut mirositoare. Rețeta pe care ți-o recomandăm, de la The merrythought, presupune să amesteci într-o recipient cu pulverizator o cană cu apă, un sfert de cană de oțet și câteva picături de ulei esențial. Alegerea aromei rămâne la latitudinea ta.

  2. Soluție dezinfectantă pe bază de alcool etilic și ulei de lămâie

  Alcoolul etilic este mai des întâlnit sub numele de etanol și este folosit la fabricarea băuturilor alcoolice și a dezinfectanților, pentru că are proprietăți antiseptice. Îl găsești cel mai ușor sub formă de vodcă. Nu cumpăra o sticlă scumpă de vodcă pentru că nu asta e important acum, ci concentrația de alcool (minim 40%). Despre lămâi, se știe că au o mulțime de beneficii pentru sănătate și că sunt folosite ca dezinfectant. Uleiul de lămâie se găsește în coaja fructului.

  Pentru rețeta de față, care este o infuzie, pune într-un borcan cojile de la câteva lămâi și acoperă-le cu alcool. Păstrează borcanul într-un loc întunecat timp de cel puțin o săptămână. Soluția este gata când capătă o culoare galbenă (dacă o vrei mai concentrată las-o la infuzat mai mult timp). Filtrează lichidul și toarnă-l într-o sticlă cu pulverizator.

  3. Duo dezinfectant pe bază de oțet și apă oxigenată

  Despre oțet am vorbit deja. Peroxidul de hidrogen sau apa oxigenată este folosită adesea la dezinfectarea rănilor. Doar că de data aceasta, cele două ingrediente nu trebuie amestecate pentru a evita formarea acidului paracetic, o substanță puternic corozivă, potrivit The Make Your Own Zone. Toarnă-le în recipiente cu pulverizator separate și ține-le aproape. Să zicem că vrei să dezinfectezi blatul de lucru din bucătărie. Întâi îndepărtează murdăria cu apă și săpun, după care pulverizează unul dintre lichide, lasă-l să acționeze cinci minute, șterge-l cu o cârpă și procedează la fel cu cel de-al doilea. Nu contează ordinea în care le folosești, însă poți lăsa apa oxigenată la urmă pentru a elimina mirosul înțepător de oțet.

  4. Soluție dezinfectantă pe bază de oțet și spirt

  Se presupune că, pe lângă oțet, toată lumea are în casă o sticlă cu alcool sanitar (spirt). Nu știi niciodată când te tai la deget cu cutițul de bucătărie și trebuie să dezinfectezi zona înainte să pui un plasture. Iată o rețetă ușor de făcut garantată de Mama Instincts. Într-o sticlă cu pulverizator pune o cană cu apă, una cu oțet, patru linguri de spirt și câteva picături de ulei esențial. Alege aroma după preferințe. Apoi amestecă totul bine și bucură-te de un dezinfectant util pe orice suprafață.

  Cu aceste soluții dezinfectante pentru casă vei face o curățenie lună.

   

   

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  DIY: 4 soluții dezinfectante ușor de făcut, pentru o casă curată lună