Plante

Cum să ai grijă și să înmulțești planta de ananas

publicat pe 25 iul. 2022

    Planta de ananas este o plantă tropicală erbacee perenă cu frunze lungi, înguste, dure, cerate, cu țepi mici pe marginile de culoare verde-albăstrui și fruct comestibil. Acesta are creștere lentă.

    Nume comun Ananas
    Nume botanic Ananas comosus
    Familie Bromeliacea
    Tip plantă Fruct
    fruct ananas de apartament

    Îngrijirea Ananasului

    Ananasul nu este o plantă greu de cultivat în interior. Un Ananas înrădăcinat cu succes începe să crească în doar câteva săptămâni dacă este ținut într-o cameră cu temperaturi medii spre ridicate și o umiditate adecvată. Odată înrădăcinat, Ananasul poate produce fructe în miniatură în aproximativ doi ani, deși perioada variază în funcție de condițiile de mediu.

    Crește Ananasul cumpărând mai întâi o plantă din florării prin îndepărtarea și plantarea vlăstarilor prezenți la baza plantei sau prin rozeta de frunze detașată de la un fruct matur.

    Lumină solară

    Ananasul preferă soarele direct, așa că are nevoie de multă lumină – cel puțin șase, până la opt ore pe zi. Atunci când alegi unde să plasezi Ananasul în casă este recomandat să alegi un pervaz însorit.

    Lumină artificială

    Dacă lumina din casa ta nu este tocmai puternică, investește într-o lampă de creștere. Luminile de mare intensitate sunt perfecte și ajută Ananasul să prospere și să se dezvolte armonios. Mai ales în timpul iernii asigură-te că planta primește (tot) cel puțin opt ore de lumină pe zi.

    Temperatură și umiditate

    Fidel rădăcinilor lui tropicale, Ananasul nu se poate dezvolta pe vreme rece și uscată și niciodată în condiții de îngheț. Pentru cele mai bune rezultate, păstrează planta de Ananas la temperaturi care variază de la 25 de grade la 35 de grade Celsius. Când vine vorba de umiditate, planta ta de Ananas se adaptează la condițiile de interior. Totuși, dacă locuiești într-o zonă cu un climat deosebit de uscat, poți să stropești ocazional planta, dar niciodată până la saturație.

    ananas grafic

    Apă

    Udă abundent planta de Ananas pe tot parcursul vieții. Dar la fel ca în majoritatea bromeliilor, Ananasul nu trebuie niciodată lăsat să stea în apă (golește farfuria sau masca ghiveciului dacă apa se adună pe fund la 10-15 minute de la udare) și trebuie udat de sus în jos. Dacă nu primește suficientă apă, Ananasul va crește mai lent. Cu toate acestea, nu exagera cu cantitatea de apă sau frecvența udărilor. Pământul plantei nu trebuie să fie saturat în permanență.

    Putrezirea vârfului și a rădăcinii sunt boli fungice cauzate de udarea frecventă a plantei sau de un sol cu ​​drenare proastă. Pentru a rezolva această problemă, ia în considerare replantarea acesteia într-un sol bine drenat sau schimbă rutina de udare și lasă solul să se usuce între udări.

    Îngrăşământ

    Fertilizează plantele tinere de Ananas lunar cu un îngrășământ lichid slab pe tot parcursul sezonului de creștere. După primul an de viață al Ananasului poți fertiliza planta o dată la câteva luni.

    Tundere și întreținere

    Tăierea unei plante de Ananas ține mai mult de estetica plantei decât de sănătatea acesteia. Pentru un aspect mai uniform planta taie pur și simplu frunzele mai lungi.

    Sol

    Plantează planta de Ananas într-un sol umed, dar bine drenat. Orice substrat mixt de ghiveci este bun pentru aceasta, dar un substrat specific bromeliei este excelent. Recomandat este ca solul să fie acid în mod natural, dar Ananasul prosperă și într-un sol cu pH neutru.

    Ananasul are nevoie de un ghiveci de dimensiuni mari din teracotă, ceramică sau de o găleată de plastic, acestea fiind potrivite dacă au un drenaj adecvat.

    Replantarea plantei de Ananas

    De obicei, Ananasul nu ar trebui să aibă nevoie de replantare. Un Ananas proaspăt înrădăcinat va dezvolta frunze zimțate lungi de aproximativ 30 de centimetri lungime la o plantă sănătoasă.

    Pe măsură ce planta se maturizează, va începe să producă vlăstari de la bază. Aceștia pot fi separați cu grijă și plantați individual, însă planta mamă nu va avea nevoie de transplantare într-un nou ghiveci. După ce planta produce fructe, fructele plantei și recoltați fructele, planta mamă va începe să se deterioreze, așa că cel mai bun lucru ar fi să renunți la ea și să te concentrezi asupra vlăstarilor.

    Sfaturi

    Ananasul suportă mai bine situațiile în care nu primește foarte multă apă decât udarea excesivă. Acesta poate fi mutat afară pe timpul verii, însă trebuie adus înăuntru toamna, când temperaturile încep să scadă. Înainte de a-l aduce înăuntru, aclimatizează-l la condițiile de interior pe timpul iernii și expune-l treptat la umbră.

    Este ușor să înmulțești Ananasul?

    Pentru a înmulți un Ananas dintr-un fruct de la magazin alimentar, răsucește sau taie vârful cu frunze al plantei. Îndepărtează câteva dintre frunzele inferioare.

    Lasă tăietura inferioară să se cicatrizeze timp de câteva zile. Plantează butașii astfel încât frunzele să fie la nivel sau puțin deasupra liniei solului, apoi începe să uzi noua plantă pentru a menține solul umed. Rădăcinile vor începe să se formeze în aproximativ opt săptămâni.

    Ce dăunători apar în cazul Ananasului?

    Ananasul este predispus la infestările cu solzi și coșnițe. Dacă observi semne de infestare, tratează planta cu un ulei horticol netoxic, cum ar fi uleiul de neem, până când dăunătorii au dispărut.