Cum dezgheți conductele de apă: soluții, sfaturi și practici de evitat
publicat pe 01 nov. 2023Iarna, cel mai probabil, conductele casei tale sunt atinse de îngheț. Un dop de gheață pe conducte poate produce o mulțime de probleme. Așa că e important să știi cum să acționezi corect. Am descoperit cum dezgheți conductele de apă pe timp de iarnă fără să riști să le fisurezi. Detalii în articol.
Atunci când temperaturile exterioare scad cu mult sub 0 grade Celsius apare riscul înghețării conductelor de apă. Chiar dacă primul impuls ar fi dezghețarea lor cu apă caldă, trebuie să știi că o astfel de metodă poate afecta structura acestora. Și în felul ăsta te poți alege cu probleme și mai mari.
Ca să știi cum să dezgheți conductele de apă, trebuie să știi cum să acționezi și ce metode sunt cu adevărat potrivite.
Cum dezgheți conductele de apă: la ce să fii atent
Un prim pas pentru dezghețarea conductelor de apă este localizarea posibilului blocaj. În general, e vorba de un dop de gheață care a rămas blocat pe circuitul conductei. De multe ori, blocajul poate să apară chiar la nivelul robinetelor, însă dacă niciunul nu funcționează atunci problema poate să fie la contor. Iar dacă sesizezi că o porțiune din conductă se simte extrem de rece, atunci e posibil să fi localizat blocajul.
Atenție! Odată ce ai localizat blocajul nu încerca să încălzești acea zonă de conductă cu apă clocotită sau cu o flacără deschisă. Conducta se poate fisura din cauza diferenței mari de temperatură. Iar pagubele pot fi însemnate.
Cum dezgheți conductele de apă: metode de încercat
Înainte de orice operațiune, deschide robinetele și lasă presiunea acumulată să se elibereze în timpul procesului de dezghețare.
Dacă apa curge puțin câte puțin odată ce robinetele sunt deschise, atunci problema poate să nu fie așa de gravă. În acest caz, o metodă simplă prin care să dezgheți conductele de apă este să pornești robinetul de apă caldă. În felul ăsta creezi un echilibru și blocajul se va topi odată ce conductele se încălzesc.
Un uscător de păr poate să fie util pentru a dezgheța o conductă blocată. Asta pentru că diferența de temperatură nu este atât de mare. Singurul minus al acestei metode, este una de durată.
În aceeași măsură, o bandă electrică de încălzire, care vine la pachet cu un termostat, poate fi o alternativă. Atunci când temperaturile scad sub 0 grade Celsius, conductele se vor încălzi automat.
Poți să folosești și apă clocotită pentru a dezgheța conductele. Însă nu să uzi pur și simplu zona blocată. Înainte de a turna apa, înfășoară pe conductă haine vechi sau materiale pe care nu le mai folosești pentru a realiza o barieră de protecție. Toarnă apoi apa clocotită. Materialele vor absorbi apa, se vor încălzi și vor emana căldură constantă în conductă.
De ce îngheață conductele iarna:
- dacă sunt puse mai sus de nivelul de îngheț, conductele pot să fie atinse de ger. Ideal ar fi ca țevile să fie îngropate la o adâncime de minim doi metri;
- dacă nu sunt izolate corect, conductele îngheață destul de repede. Iar dacă sunt puse aproape de structurile de cărămidă și beton, materiale care se răcesc mai repede decât solul, atunci se impune o dublă izolare;
- dacă ai un consum redus de apă pe timp de iarnă atunci există riscul apariției blocajelor. În cazul unei case neîncălzite, ideal ar fi să nu lași apă în conducte și să o scurgi înainte de venirea iernii;
- dacă diametrul țevii este prea mic. Nu este recomandat să se instaleze conducte subterane cu un diametru mai mic de 50 milimetri.
Cum dezgheți conductele de apă: ce faci pentru canalizare
E posibil să ai parte de un blocaj și la nivelul unei conducte de canalizare. În acest caz, dacă țeava nu este îngropată adânc, poți porni un foc deasupra zonei înghețate. Solul se va încălzi, la fel și scurgerea. Procesul este unul lung și de durată, iar focul trebuie menținut până la deblocarea completă.
Dacă dopul de gheață nu este departe de ieșirea din vasul de toaletă, atunci poți să te folosești de un amestec de sare și apă. Este vorba de un kilogram de sare dizolvat în zece litri de apă fierbinte. Amestecul poate să topească destul de repede gheața formată pe conducte.
Cum dezgheți conductele de apă: măsuri de precauție
Pentru prevenirea apariției înghețului la nivelul conductelor, izolarea acestora ar trebui să fie printre priorități. Mai ales dacă locuiești într-o zonă în care temperaturile sunt mai mereu scăzute, iar apa îngheață des.
Nu uita că atunci când temperaturile sunt negative, apa din conducte îngheață și își mărește volumul. Țevile pot plesni dacă nu sunt din metal și pot fi foarte greu deblocate.
Mai poți lăsa pornită apa din furtunul cu care uzi în curte. Dacă apa rămâne în circuit cu greu mai poate să înghețe și să producă un blocaj.
Nu în ultimul rând, poți să folosești lichid de parbriz care îngheață doar la temperaturi de minus 30 de grade Celsius. Pui în jur de 250 de mililitri în fiecare scurgere a casei, inclusiv în vasul de toaletă, și în felul acesta țevile și conductele sunt ferite de îngheț.
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.
-
LIFE
Unde se pune șervețelul la masă: greșeli frecvente în aranjarea mesei în stil formal și informal
Contrar aparențelor, nu se folosește pentru șters.
-
Sponsored
VIDEO Cum poți crea un spațiu de locuit sănătos și eficient energetic prin ferestrele de mansardă și inovațiile arhitecturale VELUX
Ferestrele de mansardă îmbunătățesc semnificativ confortul și eficiența energetică a unei locuinței.