SHOPPING

Cât de bine face față un robinet instant nevoilor tale și 4 modele din care să alegi

  Ai o bucătărie de vară ori un garaj în curte unde ai avea nevoie de o chiuvetă? Te-ai săturat să speli vasele cu apă rece în plină iarnă în apartament pentru că agentul termic nu e furnizat la temperatura potrivită? Un robinet instant poate fi o soluție ca să ai parte de apă caldă.

  Diana Pleșoianu, inginer instalații, Boloboc.com, îți explică care e principiul de funcționare și răspunde la cele mai importante întrebări despre robinetul instant. 

  În primul rând, nu e altceva decât un preparator de apă caldă – are în interior o rezistență electrică ce încălzește lichidul care trece prin el. Îl poți monta la fel de ușor ca pe o baterie normală de chiuvetă. Singura diferență e că trebuie să-l conectezi la o priză, având în vedere că folosește curent electric pentru a încălzi apa. Ca să nu ai probleme pe viitor, folosește o priză cu împământare – iar dacă nu ai, cheamă un electrician să te ajute. În niciun caz nu e recomandat să folosești prelungitoare sau alte improvizații!

  E bun doar la chiuvetă sau merge să-l pui și la duș?

  De regulă, robinetul instant poate încălzi un debit destul de mic de apă (până la doi litri de metri cub pe minut), comparativ cu o centrala termică (care poate asigura un debit de opt litri pe minut). În plus, atinge temperatura maximă doar la volume mici – adică apa este foarte fierbinte doar când e jetul mic, iar la un jet normal este mai degrabă „amorțită”. Și poate dura ceva timp până când robinetul încălzește apa dacă e rece – adică aștepți mai mult iarna sau dacă te afli în vârf de munte.  

  Așadar, folosirea unui robinet instant la duș e cam inutilă. N-ai cum să ajungi la același confort pe care îl oferă o centrală termică sau un boiler. Dacă totuși nu ai pretenții prea mari, atunci ai nevoie de un cap de duș special, foarte economic, care să sifoneze/perleze apa – cu un cap de duș normal nu face față să producă apă caldă la ritmul la care se consumă.

  Cât de repede se strică?

  Pentru a avea parte cât mai mult timp de un astfel de produs e nevoie să respecți întocmai regulile de montare și folosire. Dincolo de alimentarea de la o priză cu împământare, mai trebuie să știi că rezistența din interior e sensibilă la apa foarte dură, cu mult calcar. Iar garanția nu acoperă de regulă repararea sau înlocuirea din acest motiv.

  O să ai și apă rece?

  Evident. Funcționează pe același principiu ca oricare robinet: într-o parte furnizează apă caldă, în cealaltă dă apă rece. Însă în funcție de materialul din care e realizat, ar putea ceda destul de repede dacă alternezi apa fierbinte cu cea rece. Tocmai de aceea e util să citește recenziile altor persoanelor care l-au cumpărat și să afli experiențele lor.

  4 modele de robineți instant de apă caldă

  Ca să te ajutăm să iei o decizie, ți-am pregătit o listă cu patru modele de robineți instant de apă caldă.

  1.Delimano

  Robinet electric instant de la Delimano, 149,99 lei

  Poate cel mai cunoscut model din listă, robinetul electric instant de la Delimano are un design plăcut, se montează ușor și încălzește apa până la o temperatură de 60 de grade Celsius. Rezistența din interior are o putere de 3 kilowați (kW), iar capacitatea de încălzire este de 1,5-2 litri de apă pe minut. Așadar, dacă îl folosești 10 minute pe zi, atunci vei plăti cam 10 lei în plus la factura de curent. Are un comutator de alimentare automat, deci nu e nevoie să conectezi cablul sau să îl deconectezi mereu de la alimentarea electrică.

  2.Albatros Premium

   

   

   

  Robinet instant pentru apă caldă Albatros Premium, Dedeman.ro, 157 lei

  Robinetul Albatros Premium are o putere de 3 kW și asigură un debit de apă fierbinte de 2 – 2.5 litri/minut. Instalarea e simplă, iar pipa se rotește la 360º, astfel că îl poți folosi în chiuvete simple, duble sau cu platformă. De asemenea, are afișaj al temperaturii apei, un design elegant și dispune de un întrerupător de siguranță pentru cazurile în care sunt fluctuații majore în rețeaua electrică.

  3.Freddo

  Robinet electric pentru încălzit apa (instant apă caldă) Freddo, eMag.ro, 91,99 lei

  Robinetul electric pentru încălzit apă Freddo are, la rândul său, o putere de 5 kW și încălzește apa în 3-5 secunde. Ca și la celelalte, debitul dictează temperatura apei: cu cât e mai mic cu atât va fi mai caldă – poate ajunge până la 60 de grade Celsius. Un avantaj ar fi prețul, căci nu face parte din categoria premium – doar că materialul nu e la fel de calitativ.

  4.Reecomer 

  Robinet electric instant Reecomer, BricoDepot.ro, 89 lei

  Robinetul electric instant are și el o putere de 3 kW, o capacitate de încălzire a apei de 1,5-2 litri pe minut, putând să ajungă la o temperatură de 60 de grade Celsius (tot așa, în funcție de debit). Producătorul recomandă chiar un circuit electric separat, fiind un consumator mare.

  Produsele din acest articol au fost selectate de echipa lovedeco.ro în mod independent, iar prețurile afișate sunt valabile la data publicării.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cât de bine face față un robinet instant nevoilor tale și 4 modele din care ...