Apartamente cu 4 camere

Peste 100 metri pătrați de parchet Chevron într-un duplex din București amenajat cu 100.000 euro

  Un duplex din București ca o declarație de dragoste pentru parchetul Chevron, acel model clasic și atemporal de pardoseală. Alături de cromatica plăcută și texturile confortabile de catifea și stejar, creează o amenajare imposibil de ignorat.

  Apartamentul cu două niveluri are o suprafață de 134 metri pătrați. Proprietara, o tânără de 40 de ani cu o fetiță de patru ani, l-a cumpărat în 2019 la gri, nefinisat – fără gresie, parchet sau uși. Pentru amenajare, i-a ales pe arhitectul Alexandru Bucur și arhitecta Roxana Revin de la Interiology, care au lucrat douăsprezece luni pentru a duce proiectul la final. Bugetul investit a fost de aproximativ 100.000 euro.

  Arhitecții au început cu recompartimentarea spațiului. La parter se află zona de zi, cu living, bucătărie, birou și o baie. La etaj, erau prevăzute două băi și trei dormitoare, însă unul era foarte mic. Au hotărât să îl micșoreze și să îl transforme în dressing, prin mutarea unui perete. Au obținut astfel o baie mai generoasă, cu loc pentru cadă, și un dressing încăpător în locul fostului dormitor. La etaj se află și dormitorul fetiței, cu baie proprie.

  Parchetul Chevron e sufletul proiectului

  După partea de modificări, au trecut la amenajarea efectivă a spațiului. Au ales pentru pardoseală un model de parchet Chevron de la Kährs care, prin textura și nuanța sa, oferă spațiului dinamism și confort vizual. Pe hol și la intrarea în baia fetiței, pardoseala Chevron se îmbină cu plăcile de gresie.

  Amenajare duplex București - Interiology arh. Alexandru Bucur - living parchet Chevron (2
  Placarea scării a presupus un efort aparte, pentru a crea un joc vizual între diagonalele de pe trepte și contratrepte.

  Influențele orientale reprezintă un alt laitmotiv al proiectului. Totul a pornit de la un Sari adus de beneficiară din India, pe care l-au integrat pe tăblia patului, în dormitorul matrimonial. Din el s-au inspirat și pentru zona de zi, unde scările sunt delimitate printr-un panou traforat din MDF, cu motive geometrice orientale. Aceleași desene sunt reluate pe ușa de sticlă de la bucătărie și pe fronturile mobilierului din zona ferestrei.

  Amenajare duplex București - Interiology arh. Alexandru Bucur - living parchet Chevron (3)
  Panoul traforat din living este din MDF vopsit alb și a fost desenat de arhitecți.

  O altă sursă de inspirație pentru amenajare o reprezintă obiectele de familie pe care proprietara a dorit să le păstreze în noua casă: comoda TV din lemn masiv de la bunici a fost recondiționată și integrată în living, iar mașina de cusut Singer a devenit cadru pentru o măsuță, în dormitor.

  Catifea și pasteluri în living

  Livingul emană o atmosferă caldă și relaxantă, datorită texturilor moi de catifea folosite pentru canapea, tabureți, banchetă și scaunele de dining, toate lucrate pe comandă de Crisa’s Home. Diningul l-au gândit ca pe o alveolă și l-au amplasat în colțul de la geam.

  Din punct de vedere cromatic, nuanțele pastelate de turcoaz se îmbină cu cele de roz prăfuit.

  Minimalism în bucătărie și baie

  Bucătăria este simplă, cu un mobilier minimalist alb cu nuanțe calde de lemn. Mânerele negre tip gola sunt pete de accent, alături de faianța cu iz oriental. Un front deservește zona de gătit și depozitare, cu plită, blat de lucru, cuptor la semiînălțime, iar partea opusă conține chiuveta, mașina de spălat vase și un blat de lucru suplimentar, ce coboară într-o banchetă.

  În toate băile, arhitecții au regândit complet pozițiile lavoarelor, dușului, toaletelor, pentru a optimiza la maxim spațiile.

  „Inițial, toaletele erau așezate frontal, le vedeai când intrai pe ușă, ceea ce era absolut ridicol. Mutarea acestor instalații sanitare a reprezentat o adevărată provocare pentru instalator. Ca sa mascăm numeroasele țevi și scurgeri apărute, am creat paravane și nișe de care ne-am folosit în design: le-am transformat în nișe iluminate, scafe, rafturi de depozitare”, precizează Alexandru.

  Fereastra „răsărită” pe casa scării

  Nici casa scării nu a rămas ca în proiectul inițial. Pentru că era un spațiu impersonal și rece, arhitecții au montat o „fereastră falsă”, cu leduri montate în spatele unei membrane elastice.

  Amenajare duplex București - Interiology arh. Alexandru Bucur - scara parchet Chevron duplex
  Scara, văzută de la etaj.

  „Am printat pe o suprafață translucidă o porțiune din tabloul Almond Blossom al lui Van Gogh, una dintre picturile preferate ale proprietarei, iar în spate am montat leduri”, explică Alexandru.

  La etaj, dressingul creat prin micșorarea dormitorului creează împreună cu baia și dormitorul matrimonial acel ansamblu necesar în zona de noapte, care nu fusese prevăzut în planul dezvoltatorului.

  Amenajare duplex București - Interiology arh. Alexandru Bucur - dormitor stil oriental
  Dormitorul matrimonial e spațiul preferat al proprietarei.

  Dormitorul e personalizat la maxim prin tăblia-sari, măsuța-mașină-de-cusut și corpurile de iluminat orientale, ce filtrează misterios lumina. Baia matrimonială are ca accent o nuanță vie de turcoaz, aleasă de proprietară. Inițial baia avea o lățime de 1,30 metri, dar după modificări s-a creat suficient loc pentru o cadă de 1,8 metri.

  Amenajare duplex București - Interiology arh. Alexandru Bucur - baie mobilier Dalet turcoaz
  Mobilierul turcoaz din lemn masiv are o notă clasică.

  Tot la etaj se află dormitorul fetiței cu baie proprie. Camera se conturează în jurul ideii de casă cu acoperiș – element ce se regăsește atât la dulapul ce integrează patul suspendat cât și la zona de birou. Cromatica de aici are nuanțe pastelate de roz prăfuit, completate de alb și negru, combinație reluată în baie. Locul de joacă se află sub pătuțul suspendat.

  Amenajare duplex București - Interiology arh. Alexandru Bucur - camera fetiței
  În camera fetiței, leagănul suspendat de grindă servește ca loc de relaxare.

  Baia ei a pornit de la desenul cu fațade din Amsterdam, realizat de o membră a familiei, studentă la arhitectură. L-au printat pe sticlă și l-au montat pe peretele căzii, iar forma căsuțelor au reluat-o în mobilierul din baie. Gresia hexagonală accentuează caracterul jucăuș al spațiului, iar la ieșirea din baie se îmbină cu parchetul Chevron.

  Tips&tricks pentru amenajare de la Alexandru Bucur

  Farmecul obiectelor personale: Nu ezitați să folosiți în amenajare obiecte personale, vechi sau noi, moștenite sau aduse din călătorii, atâta timp cât au valoare emoțională și estetică. Pot fi uimitoare resurse de inspirație în designul casei.

  Cum să îmbini gresia cu parchetul: Pentru a face o îmbinare corectă între gresie și parchet, este absolut necesar ca atât gresia cât și parchetul să fie lipite cu adeziv și tăiate foarte precis pentru a evita profilele de pardoseală.

  Foto: Vlad Crețeanu, Anatol Strună

  Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Alexandru Bucur.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Peste 100 metri pătrați de parchet Chevron într-un duplex din București amen...