UTILE

Repararea zgârieturilor de pe parchet cu marker, ceară sau chit

  Zgârieturile pe parchet sunt inestetice, însă apar odată ce pardoseala este supusă traficului și uzurii. Zgârieturile pot să fie corectate eficient cu substanțe din comerț. Uite cum faci repararea zgârieturilor de pe parchet cu câteva soluții, pe cont propriu. 

  Zgârieturile de pe parchet apar, inevitabil, după perioade lungi de utilizare, în zonele din casă cu trafic. Sau în situațiile în care muți mobilă ori faci diverse operațiuni de întreținere ale locuinței. Din fericire, aceste urme pot să fie corectate, iar parchetul să arate impecabil. 

  Trebuie să ții cont de trei aspecte importante în acest proces: gravitatea urmelor, tipul de parchet și culoarea acestuia. 

  La fel de important, înainte de orice metodă aplicată, curăță bine zona zgâriată. Urmele de praf sau murdărie pot deteriora materialul parchetului mai mult. 

  Repararea zgârieturilor de pe parchet: ce aplici pe cel laminat

  repararea zgarieturilor de pe parchet shutterstock

  Zgârieturile minore de pe parchetul laminat se pot corecta destul de ușor. O să ai nevoie de un creion de ceară care să se potrivească la culoare cu parchetul. Acest tip de creion se găsește în magazinele de bricolaj. 

  Umple zgârietura cu ceară, după care freacă vârful creionului înainte și înapoi. Cu mișcări scurte, adu ceara la nivel cu parchetul. Atunci când urma de pe pardoseală s-a umplut, ia o cârpă moale și freacă. Ceara se va nivela odată ce se îmbină cu restul parchetului. 

  Repararea zgârieturilor de pe parchet: cum repari urmele vizibile

  În cazul unei zgârieturi mai proeminente o să ai nevoie de un chit pentru repararea parchetului. 

  Chitul se pune peste zgârietură și se întinde cu un șpaclu ținut la un unghi de 45 de grade față de podea. Acest tip de mișcare se repetă până când zgârietura este umplută. Excesul de chit se răzuie și se nivelează. Chitul se întărește într-o zi și face ca urma să fie nevăzută. 

  Unii producători pun la dispoziție acest tip de chit potrivit nuanțelor de parchet comercializate. 

  Repararea zgârieturilor de pe parchetul din lemn

  repararea zgarieturilor de pe parchet shutterstock

  Mai poți folosi un marker special pentru a corecta zgârieturile de pe parchetul din lemn. Curăță zona de murdărie și praf cu o cârpă moale și umedă. Înainte de a aplica markerul în culoarea parchetului, testează-l pe o altă zonă pentru a fi sigur că nuanța este potrivită. Apoi, colorează zona zgâriată și uniformizeaz-o cu restul parchetului. 

  Repararea zgârieturilor de pe parchet: înlocuiește placa

  Nu în ultimul rând, dacă zgârieturile sunt prea adânci și nu pot fi reparate cu nicio metodă, atunci placa afectată trebuie înlocuită. O idee bună pentru a rezolva problema rapid este să ai mereu o rezervă de plăci de parchet la îndemână. 

  Scoate plinta de la cel mai apropiat perete și trage plăcile în sus, cu grijă, până ajungi la cea zgâriată. Înlocuiește-o cu o placă nouă de parchet și pune celelalte plăci la loc. 

  Nu uita să lași suficient de mult spațiu la perete pentru dilatare. Operațiunea poate să fie făcută pe cont propriu sau cu un meșter. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Repararea zgârieturilor de pe parchet cu marker, ceară sau chit