Parchetul are nevoie de materiale izolante care să fie puse sub plăci. Aceasta este singura modalitate prin care pardoseala rezistă și își duce rolul la capăt. Iată ce se pune sub parchet și cum te ajută diversele materiale să îți ții pardoseala într-o stare bună pentru un timp îndelungat.
Un parchet rezistent în timp are nevoie de protecție pentru a-și păstra aspectul și utilitatea. Pardoseala nu poate fi pusă direct pe placa de beton, tocmai de aceea trebuie să știi ce să pui sub parchet. Ai nevoie de o izolație bună, iar în momentul de față există opțiuni pentru orice buget și pentru orice tip de parchet.
Rolul izolației este de a crește durata de viață a parchetului. Izolația absoarbe tensiunea și vibrațiile generate de apăsarea pe plăcile de parchet. La fel, izolația de sub parchet detensionează presiunea exercitată de piesele de mobilier.
Iar dacă este pusă corect, izolația elimină scârțâitul parchetului și asigură un confort termic ridicat. Totodată, protejează lemnul de acumularea de umiditate.
Lucruri de știut înainte să pui izolație sub parchet:
- Șapa nu trebuie să aibă o umiditate mai mare de 2%. Nu trebuie să existe diferențe vizibile de nivel. Diferența admisă este de doar trei milimetri;
- După ce șapa este uscată, ea va fi acoperită cu folie sau cu plăci izolante.
- Înainte să pui izolația dorită, este obligatoriu să montezi un substrat de folie de polietilenă de maxim 0,2 milimetri care să acționeze ca barieră anti-umiditate;
- Nu suprapune diverse materiale izolante. În caz contrar, senzația va fi de saltea atunci când mergi pe parchet.
În continuare, iată câteva recomandări de izolații care se pun sub parchet, fiecare cu avantajele sale.
Ce se pune sub parchet: folie de polietilenă
Folia de polietilenă expandată (PEE) reprezintă materialul standard folosit pentru izolarea pardoselii din parchet. Are rolul de a asigura montarea corectă a parchetului și de a atenua vibrațiile rezultate de trafic.
De regulă, folia de polietilenă se pune sub parchet la o grosime de doi sau cinci milimetri. Cu cât este mai groasă, cu atât va fi mai eficientă în a izola parchetul.
Ce se pune sub parchet: polistiren extrudat
O recomandare comună când vine vorba de izolația de sub parchet, polistirenul extrudat este un bun izolant termic. Are rezistență mare în timp, mai ales că plăcile de polistiren care se pun sub parchet au o grosime între trei și șase milimetri.
Ce se pune sub parchet: pluta
Pluta este una dintre cele mai cunoscute opțiuni ecologice de izolație care poate fi pusă sub parchet. Avantajele plutei este că oferă o izolație fonică superioară altor materiale, precum și un confort termic sporit. În aceeași măsură, pluta poate să fie folosită și la izolația pereților sau a tavanului.
Ce se pune sub parchet: fibre de lemn
O opțiune mai costisitoare, dar care oferă un confort termic deosebit, izolația din fibre de lemn pentru parchet poate fi o variantă de luat în calcul. Fibrele de lemn sunt realizate, de regulă, la o grosime de cinci milimetri, sunt ușor de montat și sunt foarte rezistente în timp.
Ce se pune sub parchet: lână sau cânepă
Marele avantaj al celor două tipuri de materiale este dat de proveniența lor naturală. Fibrele de lână (pâsla) și fibrele de cânepa izolează bine pardoseala și, în cazul celei din urmă, dioxidul de carbon din casă poate fi absorbit și eliminat pentru un climat sănătos de locuit.
Mai mult, au o capacitate mare de a absorbi și umiditatea, izolează bine termic și fonic și sunt rezistente la dăunători și mucegai. Cele două tipuri de fibre sunt ușor de prelucrat și de montat.
Când nu se pune izolație sub parchet
Dacă în casă ai un sistem de încălzire în pardoseală, atunci nu va mai fi nevoie să folosești materiale izolante sub parchet. O să ai nevoie de o folie specială cu orificii care să permită desfășurarea uniformă a transferului termic. Materialul acesta are o grosime de doar 1,5 milimetri și este suficient pentru a fi sub parchet.
-
hotnews
De ce să mergi la început de toamnă în Eforie Sud, cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc
Îți povestesc din propria experiență.
-
UTILE
Cu ce se curăță carioca de pe perete, canapea sau alte suprafețe. 5 trucuri geniale
Soluțiile cele mai simple au efectele cele mai vizibile.
-
UTILE
Miros de aer închis în cameră? Cele mai simple și eficiente soluții care pot rezolva problema
Chiar dacă aerisești, poate nu o faci cum trebuie.