CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cu ce se curăță alama și bronzul: soluții eficiente cu substanțe de prin casă

  Obiectele din alamă sau bronz necesită o atenție deosebită când vine vorba de curățarea lor. Unele substanțe le pot deteriora, în timp ce altele le pot reda strălucirea metalică specifică. Iată cu ce se curăță alama și bronzul pentru a-și recăpăta strălucirea și aspectul ca nou cu ajutorul substanțelor de prin casă. 

  Obiectele din alamă și bronz pot fi integrate ușor în orice tip de decor, fiind potrivite oricărui stil, de la tradițional la modern. Strălucirea metalică a obiectelor din alamă și bronz poate atrage ușor privirile. Însă în timp această strălucire poate dispărea. Îți explicăm în continuare cum să cureți alama și bronzul pentru ca obiectele tale să arate ca noi. 

  Înainte de toate, trebuie să verifici un aspect important legat de aceste obiecte. Anume dacă articolele sunt fabricate în întregime din alamă sau din bronz sau sunt placate, pe dedesubt metalul fiind oțel, zinc sau fier. 

  Cu ce se curăță alama și bronzul: ce test să faci

  Pentru a verifica o să ai nevoie de un magnet pe care să îl pui aproape de obiect. Dacă magnetul pică, atunci articolul este din alamă pură, de exemplu. Dacă se lipește, atunci este doar placat. 

  Acest test te va ajuta să știi cum să cureți obiectul și ce substanțe să folosești pentru a nu îl deteriora. De exemplu, obiectele placate cu alamă nu pot fi lustruite deoarece învelișul metalic se poate deteriora. 

  Cu ce se curăță alama și bronzul: substanțe de prin casă

  cu ce se curata alama si bronzul shutterstock

  Curățarea bronzului sau a alamei trebuie să fie făcută cu grijă, cu ajutorul unei cârpe moi, ca să nu provoci daune sau zgârieturi

  Lămâia și sarea pot să redea strălucirea obiectelor din alamă sau bronz. Amestecă sucul de lămâie cu puțină sare și formează o pastă. Aplică pasta pe suprafața obiectelor și freacă ușor cu o cârpă moale. Clătește și șterge cu grijă fără să rămână reziduuri. Strălucirea obiectelor va reveni îndată. 

  La fel, poți să folosești oțet și făină. Amestecă cele două ingrediente până obții o pastă omogenă. Aplică pasta pe suprafața articolelor din alamă sau bronz și las-o să acționeze câteva minute. Freacă cu o perie moale sau cu o cârpă, apoi clătește și usucă. 

  Aceeași metodă, alte ingrediente. Este vorba despre bicarbonat de sodiu și apă. Cu acestea poți forma o altă pastă omogenă pe care să o aplici pe obiectele de bronz și alamă. Clătește apoi bine obiectele și usucă-le. 

  Suprafața metalică a obiectelor poate fi revigorată și cu pastă de dinți non-abrazivă. Pune pasta pe obiecte, freacă încet cu periuță de dinți și lasă să acționeze. Clătește și șterge cu atenție. 

  Cu ce se curăță alama și bronzul: cum ajută ketchup-ul sau apa oxigenată

  Și ketchup-ul poate să fie de folos grație naturii sale acide. Ca să vezi dacă funcționează, aplică puțin ketchup pe o porțiune a obiectului. Lasă-l să acționeze câteva minute, după care șterge cu o cârpă umedă.

  Dacă sesizezi că porțiunea este strălucitoare, atunci ketchup-ul este de efect și poate să fie folosit pe întreaga suprafață. Poate să fie lăsat să acționeze până la o oră. După care obiectul să fie spălat cu apă caldă și săpun, apoi pus la uscat. 

  Dacă obiectul este din alamă pură sau bronz, atunci poate să fie scufundat în apă oxigenată pentru 24 de ore. Apa oxigenată va îndepărta orice murdărie și va reda strălucirea obiectelor. 

  În aceeași măsură, băuturile de tip cola, fiind acide, pot scoate orice urme de impurități. Obiectele din alamă sau bronz trebuie lăsate cel puțin cinci minute scufundate în acest tip de substanță, după care să fie frecate ușor și clătite. 

  După fiecare astfel de curățare ar fi indicat să aplici o ceară de protecție. E nevoie de o ceară dedicată obiectelor din alamă și bronz. Aceasta va ajuta să menții strălucirea obiectelor și să protejezi suprafața metalelor fără ca acestea să fie deteriorate. De regulă, ceara de protecție se găsește în magazinele de bricolaj. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cu ce se curăță alama și bronzul: soluții eficiente cu substanțe de prin ...