
Crizantema albă: când să o plantezi și cum să o îngrijești încât să reziste cât mai mult
publicat pe 24 mart. 2025Crizantema albă aduce un strop de prospețime în orice grădină, fiind o plantă asociată cu toamna. Felul în care ai grijă de această plantă îi asigura frumusețea specifică. Uite cum se plantează și cum ai grijă de crizantema albă. De asemenea, îți spunem ce semnificație are această plantă. Mai multe detalii, în cele ce urmează.
Semnificația crizantemei albe

Orice floare are o simbolistică proprie, o interpretare vizavi de folosirea ei în anumite contexte. În cazul crizantemei albe (Chrysanthemum hortorum), asocierea se face cu puritatea, sinceritatea și respectul. De aceea, această floare este adesea folosită în aranjamente florale pentru evenimente solemne, dar și pentru a aduce un aer de eleganță și serenitate în grădinile de acasă. Pe lângă valoarea estetică, crizantema are și utilizări medicinale, fiind folosită în ceaiuri pentru proprietățile sale calmante și antioxidante.
Perioada potrivită pentru plantarea crizantemei albe
Pentru a te bucura de frumusețea crizantemei albe în toată splendoarea ei, trebuie să alegi cu atenție momentul plantării.
Perioada cea mai bună pentru plantarea crizantemei albe este primăvara, din luna martie până în mai, când temperaturile sunt blânde, iar solul are suficientă umiditate pentru a sprijini dezvoltarea rădăcinilor.
Crizantemele pot să fie plantate și toamna, în septembrie sau octombrie. Numai în această perioada, planta își poate asigura înrădăcinarea până la venirea iernii, fără să fie afectată de îngheț.
Cum plantezi crizantema albă și cum ai grijă de ea

Pentru plantare, alege un loc luminos din grădină, unde crizantema să beneficieze de cel puțin șase ore de soare pe zi. Pregătește solul prin afânare și adăugarea de compost pentru a asigura nutrienții necesari. Ține minte că planta preferă un sol cu pH neutru sau ușor acid. Dacă solul este argilos, trebuie îmbunătățit cu mușchi de turbă pentru a asigura drenajul.
Temperatura ideală la care crizantema albă se dezvoltă trebuie să fie de 20 – 24 de grade Celsius pe timp de zi, iar pe timp de noapte rezistă bine între 10 și 15 grade Celsius. Aceste intervale de temperatură asigura o înflorire sănătoasă.
Sapă o groapă de aproximativ 20 ce centimetri adâncime și plantează crizantema la 60 – 90 centimetri distanță una de alta. Ai grijă ca ca rădăcinile să fie bine acoperite cu pământ. Udă moderat, fără a lăsa apa să stagneze. Crizantema are nevoie de apă în cantități moderate, așa că udă planta doar la bază pentru a evita apariția bolilor fungice sau a afidelor.
La fiecare 3 sau 4 săptămâni, planta de crizantemă cere fertilizare. Aplică un îngrășământ bogat în fosfor și potasiu pentru a-i asigura o înflorire abundentă. În aceeași măsură, pentru o creștere armonioasă, este bine să tai vârfurile lăstarilor odată cu venirea primăverii pentru a stimula ramificarea
Trucuri pentru tratarea crizantemei albe

La final, iată și alte trucuri utile pentru buna îngrijire a crizantemei albe care te vor ajuta să îi menții frumusețea și sănătatea:
- Mulcirea solului cu frunze uscate sau paie ajută la menținerea umidității și la protejarea rădăcinilor;
- Plantarea în ghiveci este o opțiune excelentă dacă vrei să decorezi balconul sau terasa;
- Replantarea la fiecare 2 – 3 ani menține vigoarea plantei și previne îmbătrânirea prematură;
- Lumina optimă: Evită zonele cu umbră excesivă pentru a avea flori bogate;
- Protejarea iarna: Dacă sunt plantate în grădină, acoperirea cu un strat protector din paie sau frunze uscate ajută crizantemele să reziste frigului.
-
DESIGN INTERIOR
Cele mai relaxante culori pentru dormitoare. 7 amenajări din care să te inspiri pentru o atmosferă zen
Culorile pot influența starea de spirit și calitatea somnului.
-
UTILE
De ce scârțâie patul cu somieră? Cum rezolvi repede această problemă
Rezolvarea este foarte rapidă odată ce află cauza sunetelor nedorite.
-
UTILE
Se poate face intabulare fără succesiune? Ce trebuie să știi înainte de a începe procedura
Legea arată ce ai de făcut, chiar și ce excepții există.