Grădină

Cu ce metode și soluții naturale poți să împuținezi buruienile din grădină

publicat pe 10 oct. 2023

    Buruienile în grădină dau un aspect neplăcut și pot cauza probleme florilor și plantelor. E de preferat să acționezi la timp, chiar dacă combaterea lor e un proces de durată. Îți prezentăm câteva soluții și metode de combatere a buruienilor în grădină care te pot ajuta. 

    Apariția buruienilor în grădină devine o problemă pentru orice plantă sau cultură dacă răspândirea se face necontrolat. Buruienile apar, de regulă, odată cu venirea primăverii, iar multe dintre ele persistă pentru perioade lungi de timp. 

    E important să știi că indiferent de cum alegi să combați buruienilor din grădină acestea vor tot apărea. Nu vei reuși niciodată să scapi în totalitate de ele. Eliminarea buruienilor e un proces de durată și nu se poate face de pe o zi pe alta. 

    Combatere buruieni în grădină: tipuri și exemple

    combatere buruieni gradina shutterstock

    Printre cele mai comune buruieni de grădină se numără: păpădia, coada calului, piciorul cocoșului, rocoina, mohorul, mușețelul, urzica moartă, busuiocul sălbatic, stirul sau loboda porcească. Ele apar cel mai adesea în zona culturilor de legume

    Există mai multe tipuri de buruieni: 

    • buruieni anuale: cresc și se înmulțesc într-o singură lună, mai ales vara. Rezistă un singur anotimp și lasă semințe care cresc în anul următor; 
    • buruieni perene: grație rădăcinilor adânci, aceste buruieni se răspândesc repede și pe suprafețe mari. Apar an de an dacă nu sunt îndepărtate complet; 
    • buruieni lemnoase: au o tulpină puternică, rezistentă și lemnoasă, fiind foarte greu de îndepărtat; 
    • buruieni de gazon: acest tip de buruieni ajung să fie îndepărtate doar cu un erbicid foarte puternic. 

    Combatere buruieni în grădină: soluții pe care să le aplici

    combatere buruieni gradina shutterstock

    Una dintre cele mai practice soluții prin care să combați apariția buruienilor în grădină este să sapi pământul. Un sol lăsat nelucrat devine un mediu prielnic apariției și dezvoltării buruienilor. Dacă sapi pământul ajungi să împiedici procesul apariției buruienilor, în special când vine vorba de cele anuale. 

    Îndepărtarea manuală a buruienilor sau plivitul culturii este o metodă tradițională, dar care trebuie repetată constant. Practic, trebuie să smulgi buruienile cu tot cu rădăcină ori de câte ori apar în grădină. 

    Mulcirea sau acoperirea solului cu materii organice, precum rumeguș, frunze sau iarbă, este, iarăși, o soluție de încercat. Mulciul ține sub control umiditatea solului, astfel că buruienile nu mai apar și nu mai cresc. Mai mult, mulciul e benefic solului pentru că oferă substanțe nutritive. Poți folosi și o folie specială de plastic, cu același efect contra buruienilor. 

    O metodă ecologică de combatere a buruienilor este și arderea solului. În felul acesta scapi de buruieni și combați și eventualele boli care pot afecta plantele. 

    Sterilizarea solului prin solarizare poate fi, de asemenea, o soluție eficientă. Sterilizarea se face înainte de a pune răsad nou de plante în sol, în felul acesta pământul fiind dezinfectat. 

    Combatere buruieni în grădină cu metode naturale

    Există și o serie de metode naturale care te pot ajuta să scapi de buruienile nedorite din grădină. Acestea pot avea efect și în grădinile mici sau în spațiile verzi din jurul casei unde apar buruieni, iar solul nu este afectat. 

    Iată cu ce metode naturale poți combate buruienile: 

    • cu oțet: se aplică nediluat, direct pe buruiană, prin pulverizare. Poate fi pus și la rădăcinile buruienii după ce a fost scoasă din pământ; 
    • cu sare și cu oțet: scoate buruienile cu tot cu rădăcină și sapă pământul. După care, în locul în care creșteau, pune un amestec format dintr-un litru de oțet, trei linguri de sare și două linguri de apă. Efectele vor fi vizibile; 
    • cu bicarbonat de sodiu: un proces asemănător poate fi făcut dacă alegi să amesteci două linguri de bicarbonat de sodiu cu 250 mililitri de apă; 
    • cu mălai: glutenul conținut de mălai este un erbicid natural. Este foarte eficient contra buruienilor și nu afectează dezvoltarea plantelor din jur. Pământul trebuie săpat înainte să pui mălai; 
    • cu suc de lămâie: lichidul poate să fie pulverizat direct pe buruieni astfel încât acestea să fie combătute și eliminate. 

    Dacă aceste metode natural de combatere a buruienilor nu funcționează, atunci poți apela la erbicide. Aceste substanțe pot fi folosite în funcție de tipul buruienii apărute, în funcție de cultură și de timpul potrivit. Deși combat buruienile eficient, erbicidele au marele dezavantaj de a polua solul și de a rămâne în pământ pentru multă vreme. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments