DESIGN EXTERIOR

Ce se pune sub piatra decorativă: materiale și pași de urmat

publicat pe 18 iul. 2023

  În cazul în care vrei să ai o alee din curte placată cu piatră decorativă ar fi bine să știi ce se pune sub ea. Prevenția face ca orice proiect de genul acesta să fie un succes. Îți explicăm în cele ce urmează ce se pune sub piatra decorativă și ce ai de făcut. 

  Indiferent că e vorba de un proiect de exterior sau unul de interior, piatra decorativă are rolul de a face spațiul în care este pusă să fie mult mai uniform și estetic din punct de vedere vizual. Totodată, are rol de delimitare între diverse zone sau de mascare. Pentru a proteja frumusețea pietrei decorative e nevoie să parcurgi câțiva pași preciși și să folosești o serie de materiale. 

  Ce se pune sub piatra decorativă: materialul permeabil care trebuie folosit

  membra geotextila ce se pune sub piatra decorativa
  Așa arată membrana geotextilă înainte să fie acoperită cu piatră decorativă

  De aceea este extrem de important să știi ce se pune sub piatra decorativă înainte să te apuci de proiect. 

  Concret, membrana geotextilă reprezintă cel mai bun material de pus sub piatra decorativă. La bază, membrana geotextilă este un material permeabil, care este realizat din polimeri sintetici cum ar fi polipropilena, polietilena sau poliester. 

  Alegerea unui anume tip de membrană geotextilă depinde de bugetul tău și de preferințele tale de brand. Însă, indiferent de acestea, toate membranele geotextile disponibile pe piață au aceleași proprietăți. 

  Pusă sub piatra decorativă, membrana geotextilă previne apariția buruienilor, stopează tasarea plăcilor de piatră decorativă și ajută ca pietrișul folosit în proiect să nu se amestece cu pământul. În aceeași măsură, membrana geotextilă, pusă sub pavajele de piatră, distribuie corect și uniform greutatea și împiedică ondularea. 

  Avantaje ale pietrei decorative: 

  • personalizează spațiul 
  • poate umple goluri sau zone inestetice ale gazonului 
  • eroziunea solului este oprită datorită pietrei decorative; totodată, apariția buruienilor este diminuată
  • reprezintă un bun punct de început pentru un proiect de tip DIY

  Ce se pune sub piatra decorativă: etape de urmat

  Înainte de instalarea membranei geotextile o să fie nevoie să treci prin câteva etape care să ajute la reușita proiectului tău. Este foarte important să știi ce diametru are pietrișul decorativ pe care o să îl folosești. În funcție de diametrul lui vei săpa aleea la dimensiunea necesară. 

  De exemplu, pietrișul decorativ cu un diametru mai mic de un centimetru trebuie să fie așezat la o adâncime de cinci centimetri. Dacă pietrișul este mai mare, undeva până la cinci centimetri în diametru, atunci trebuie așezat la zece centimetri adâncime. 

  Odată săpată aleea, trebuie să pui un strat subțire de nisip stabilizant. Adică o parte ciment la șapte părți de nisip. După care îl lași să se întărească. Odată uscat nisipul stabilizant, membrana geotextilă se taie conform dimensiunilor date de alee și se așază. Să dă un strat de nisip stabilizant și pe suprafața membranei, după care se acoperă uniform cu pietriș decorativ și cu piatra decorativă. 

  Ce se pune sub piatra decorativă: sfaturi de urmat

  Dacă montezi piatra decorativă la exterior, atunci suprafața de lucru trebuie să fie curățată, dreaptă, uscată și fixă. De asemenea, pentru eliminarea buruienilor deja existente trebuie să aplici un produs erbicid. 

  E posibil să vrei să tai unele pietre decorative în diverse forme. Pentru un rezultat dorit, ar fi bine să ai în dotare un polizor unghiular cu disc de separare diamantat. 

  Montarea plăcilor de piatră decorativă se face la temperaturi cuprinse între 5 și 35 de grade Celsius. Odată montate, pentru 24 – 48 de ore trebuie protejate de apă.

  Plăcile de piatră decorativă montate la interior trebuie curățate și îngrijite în prealabil. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Ce se pune sub piatra decorativă: materiale și pași de urmat