LIFE

Obsesia lunii: colecția limitată de mobilă statement care e atât de frumoasă încât o s-o visezi

  Colecția ALTMOD X Ghica Popa nu are cele mai comune tipuri de piese de mobilier. Din contră, ele au fost realizate ca piese statement, din materiale și accesorii de calitate, cu un stil minimalist scandinav, dar playfull, a cărei combinații de culori a anticipat un trend global. „Combinația asta de galben cu gri a ales-o Alex în 2019, iar, un an mai târziu, astea au fost culorile Pantone 2020”, spune Radu Mihai, de la Modul Design. El și arhitectul Alex Ofrim, doi dintre oamenii din spatele colecției, ne-au povestit mai multe.

  Colecția de mobilier ALTMOD a pornit din dorința lui Radu Mihai, omul din spatele Modul Design, producător de mobilă custom și nu numai, de a arăta că și în România se poate face un tip de mobilă mai apropiată de stilul și de gustul din Vest, decât de cele din Est. „Nu am încercat să arăt că așa trebuie făcută mobila. Am căutat să arăt că și în România se poate face mobilă altfel”, explică Radu. De aici și denumirea colecției. „Toată lumea face mobila la fel. Noi o facem în alt mod – AltMod”, mai zice tot el.

  Cum s-a ajuns la colecția de mobilier ALTMOD x Ghica Popa

  Cu această dorință în minte, Radu i-a cooptat în proiect pe arhitectul Alex Ofrim și pe artistul grafic Ghica Popa. Alex e fondatorul Ateliero, birou de arhitectură și design interior. În portofoliu, Alex are tot felul de proiecte, de la winebar-uri, la cafenele și apartamente private. „Alex este absolut îndrăgostit de armonie și caută întotdeauna soluția care se impune prin simplitate, dar care generează efecte subtile și sofisticate, indiferent dacă proiectează o casă caldă și primitoare, un birou de ultimă oră sau o braserie, fie în București, fie în Berlin”, stă scris despre el pe site-ul Ateliero.

  La artistul Ghica Popa, Radu s-a gândit după o cafea băută cu Cristian Șimonca, aka Blogu’ lu Otravă. „Era plin de pin-uri pe haine. De acolo mi-a atras atenția. Mi s-a părut că Ghica este un artist down to Earth, care are un stil recognoscibil. Once you see Ghica Popa, you know it’s Ghica Popa”, povestește Radu.

  pattern ghica popa altmod foto Bogdan Catargiu
  Ghica Popa a venit, pentru această colecție, cun design unic de pattern

  Zis și făcut. Alex Ofrim a desenat, iar Ghica a venit cu pattern-ul, „cu arta”, cum îi place lui Radu să spună. Radu a fost cel care a produs piesele la Modul Design. Dar procesul nu a fost atât de ușor, nici la propriu, nici la figurat, așa cum pare. Totul a durat câteva luni bune.

  „Alex a desenat mai multe piese, din mai multe stiluri, cum a considerat el. Apoi, am făcut un mini focus grup, le-am dat mai multor oameni, cărora le prețuiesc părerile și care au tangențe cu stilul, să aleagă cele mai bune piese. E vorba de oameni din publicitate, din zona de design interior. Am făcut niște topuri. După care Alex a luat ce a fost apreciat și a dus toate piesele în același stil – adică acel cabinet, mediaset-ul, TV stand-ul și noptierele”, explică Radu.

  Ulterior, piesele din colecția au ajuns și în casele unor celebrități precum Andi Moisescu, Mihai Morar sau Ana Maria Brânză.

  noptiere altmod ghica popa Foto: Bogdan Catargiu
  Setul de noptiere se completează perfect în stil și aspect Foto: Bogdan Catargiu

  După tot acest proces, lui Ghica i-a revenit misiunea de a vedea pattern-ul de mobilier și de a desena pe el. „Lui Ghica, după ce a văzut cum arată piesele de mobilier, i-a trebuit o săptămână să vină cu ideea de design. Apoi am început cu detaliile. Pe noptiere, de exemplu, pattern-ul e zoom-uit. Pe TV stand, un pattern e mai în față, altul mai în spate, pentru profunzime. Cabinetul nu are pattern pe toată zona de alb, tocmai ca să nu fie in your face. A urmat apoi partea de producție”, spune Radu.

  ALTMOD de a privi mobila

  Așa a luat ființă o colecție de piese de mobilier statement, din materiale și accesorii de calitate, cu un stil minimalist scandinav, dar playfull, a cărei combinații de culori a anticipat un trend global. „Combinația asta de galben cu gri a ales-o Alex în 2019, iar, un an mai târziu, astea au fost culorile Pantone 2020”, arată Radu.

  „Mobila gri-beton nu e pentru toată lumea. Dar, din punctul meu de vedere, aceste piese se potrivesc oriunde. Ele sunt piese-statement. Nu pot fi puse toate în aceeași cameră. Ele înseamnă ceva acum, dar și peste zece ani. Materialul tip beton l-am văzut ca pe un perete. Galbenul ca o ramă și arta lui Ghica ca un tablou. Ne-am propus să avem piese pentru fiecare cameră. Am vrut să arat că în România se poate face mobilier marfă. Prin care să ieșim din ideea de reinterpretare a scăunelului lui Moromete”, a mai zis el.

  Un alt țel al colecției a fost acela de a schimba percepția asupra folosinței unui astfel de mobilier. „În general, mobilierul de genul ăsta e făcut să îl pui la perete. Piesele din colecția ALTMOD x Ghica Popa nu sunt făcute, neapărat, să le pui la perete. Poți, de exemplu, să le folosești pentru a despărți spațiul dintre două camere. Spațiul trebuie să te reprezinte”, explică Radu.

  Iată un videoclip explicativ care îți arată cum se asamblează una dintre piesele colecției

  Lecții învățate din colecția ALTMOD x Ghica Popa

  Radu Mihai spune că din această colecție a avut ce învăța, mai mult pe partea tehnică. A avut și o mică problemă atunci când a trebuit să pună design-ul lui Ghica pe mobilă. Însă s-a ajuns la o variantă convenabilă tuturor, după cum zice Radu: „S-a schimbat tehnologia de printare, nu se mai folosesc lămpi UV, ci lămpi cu LED. Lămpile astea nu mai usucă în profunzime și riscam ca pattern-ul să se ia cu degetul. Până la urmă am ales varianta unui colant, care arată bine și are și rezistență în timp”.

  detaliu altmod ghica popa Foto: Bogdan Catargiu
  Aspectul cabinetului e complet de culorile gri-galben și de pattern-ul lui Ghica Popa Foto: Bogdan Catargiu

  Detalii despre viitoarea colecția de mobilier ALTMOD

  În același stil, Radu Mihai și Alex Ofrim pregătesc o viitoare colecție, din care ne-au oferit și un hint: „Mergem tot pe direcția de piese statement, în ediții limitate, care schimbă spațiul în care stai, dar mai ales care să reziste în timp. Se va baza mult pe lumină”. Pe viitor, Radu își dorește să vândă mai mult în Europa, deși a avut câteva comenzi internaționale pentru actuala colecție pe site-ul wayfair. Dar din cauza greutății produselor nu a putut onora comenzile. „În continuare, ceea ce cred, am arătat și o să arăt”, a conchis el.

  În prezent, mai există doar câteva piese de mobilier disponibile din colecția ALTMOD X Ghica Popa. Dacă îți dorești ca una dintre ele să fie a ta, intră pe site-ul ALTMOD, folosește codul altmodlovedeco25 și beneficiezi de 25% discount până la finalul lunii iulie.

  Fotografii: Bogdan Catargiu

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Obsesia lunii: colecția limitată de mobilă statement care e atât de frumoas�...