Ce este un cold brew, de ce m-am îndrăgostit iremediabil de el și cu ce e diferit de un iced coffee
publicat pe 27 feb. 2024Cred că am găsit băutura verii 2024 pentru mine și aceasta se numește cold brew. Am descoperit-o recent și mi-a plăcut imediat atât de mult, că m-a convins să o aleg în defavoarea altor preferate ale mele pentru sezonul cald: frappe și iced coffee. Fiindcă inițial nu am înțeles care este diferența între ele, am intrat într-un mic proces de documentare să aflu cum se face exact un cold brew și cu ce îl pot combina. Uite ce am aflat.
Cum se face un cold brew (da, îl poți face acasă)
Diferența între cold brew și iced coffee stă întocmai în procesul de preparare. Asta fiindcă un iced coffee presupune prepararea cafelei prin căldură. Când este gata, cafeaua fierbinte se toarnă într-un pahar cu gheață, ceea ce face procesul de răcire destul de rapid. Asta înseamnă că toate aromele au fost deja extrase din cafea prin căldură. Ei, aici vine partea interesantă. În cazul unui cold brew, așa cum îi spune și numele, toate aromele din cafea sunt extrase la rece.
Ai nevoie de:
- Cafea măcinată;
- Apă la temperatura camerei;
- Un filtru de cafea din hârtie.
Metoda de preparare pentru cold brew e foarte simplă
Fiindcă depinde întotdeauna de preferințe, cantitățile de cafea și apă pot fi diferite. O regulă generală pe care o poți respecta este să folosești întotdeauna o parte de cafea la patru părți de apă. Pentru mine personal, această rație de cafea și apă funcționează perfect, însă dacă ți se pare prea concentrat rezultatul, poți încerca cu o parte de cafea la cinci părți de apă. Metoda de preparare este mai simplă decât îți imaginezi. Tot procesul de extragere a aromelor cafelei are loc la rece: pui într-un recipient apa și cafeaua măcinată, amesteci și lași cafeaua să se „infuzeze” timp de cel puțin 12 ore, la temperatura camerei. Poți lăsa băutura să stea până la 24 de ore, iar apoi o poți păstra în frigider.
La rece, vei obține o cafea mai aromată, cu un gust mai intens dar cu o aciditate mai scăzută și mai puțin amară decât în cazul unei cafele preparate prin căldură. Când au trecut cele 12 ore sau mai mult, strecoară băutura obținută cu un filtru pentru a scăpa de zațul de cafea, iar asta este tot.
Tips: alege cafea măcinată mai grunjos, cum e cafeaua pentru espressor. Dacă nu ai filtre de cafea în casă dar vrei să încerci rețeta, poți folosi o strecurătoare fină, peste care să așezi unul-două prosoape de hârtie. Aceasta a fost metoda încercată de mine prima dată și deși a durat mai mult să se scurgă toată cafeaua prin prosoapele de hârtie, a funcționat.
Combinații delicioase
Prima combinație de cold brew pe care am încercat-o a și rămas preferata mea: Cold Brew Tonic. Nu e mare filosofie, pur și simplu amesteci cold brew cu apă tonică și puțină gheață și obții o băutură energizantă și super răcoritoare, cu o notă acidulată care îți va da o stare bună.
O combinație comună este cea de cold brew cu lapte – aici poți folosi inclusiv lapte vegetal. Eu am încercat cu lapte de cocos și mi s-a părut foarte bun. Opțional poți adăuga gheață și diverși îndulcitori, inclusiv siropuri aromate speciale pentru cafea.
Cold Brew Lemonade este o altă combinație super fresh pentru vară și, așa cum îi spune numele, presupune să amesteci cafea infuzată la rececu limonadă. Pe asta nu am încercat-o încă, însă la un moment dat am pus cuburi de suc de lime înghețat în cold brew-ul meu, iar gustul ușor acrișor mi s-a părut genial.
Unde poți gusta un cold brew în București
Dacă vrei să încerci această băutură înainte să încerci să o faci acasă, o găsești în meniul multor cafenele din București. Eu am încercat-o prima oară la Beans&Dots, apoi am găsit-o și în meniul Halef. Au inclus-o în meniu și cei de la Nomonym, iar fiindcă a căpătat atât de multă popularitate în ultima vreme, sunt șanse foarte mari să o găsești la cafeneaua ta preferată, oricare ar fi ea.
-
UTILE
Se poate vinde casa fără succesiune? Ce apare menționat în lege
Îți arătăm ce ai de făcut cu exactitate și ce spune Codul Civil.
-
Plante
Cum se îngrijesc mușcatele iarna. Ce e bine să faci ca să te bucuri de niște flori superbe
Le adăpostești, le tai și nu le mai uzi așa des.
-
hotnews
Ce nu se spală la mașina de spălat vase. Obiecte pe care nu ar trebui să le cureți niciodată așa
Unele obiecte se pot deteriora, iar mașina poate avea probleme.