DESIGN EXTERIOR

Cele mai frumoase 11 parcuri publice din lume, numai bune de pus pe bucket list

    Cele mai minunate parcuri publice din lume combină peisajele frumoase cu atracțiile arhitecturale și culturale. Au săli de concerte, teatre în aer liber, fântâni, pavilioane, grădini și multe altele. Uite care sunt acestea și trece-le pe lista de dorințe.

    Cele mai elaborate și extraordinare grădini au fost mult timp rezervate doar aristocrației. La începutul anilor 1880, unii urbaniști au propus următoarea idee democratică: orașele să aibă parcuri gratuite în care să aibă acces toți oamenii, nu doar înalta societate. Cei de la Architectural Digest au făcut un top cu 11 parcuri publice pe care trebuie să le vizitezi în viața asta. Și fiindcă se apropie primăvara cu cheful de ieșit în parc, ți le prezentăm și noi, poate te inspiră pentru o viitoare vacanță.

    1. Jardin du Luxembourg, Paris

    parcuri publice Paris

    Din nostalgie pentru Grădinile Boboli din orașul său natal Florence, Regina Marie de Medicis a comandat realizarea Jardin du Luxembourg în 1612, iar acum a devenit unul dintre cele mai iubite parcuri din Paris.

    La granițele cu Cartierul Latin, Saint Germain-des-Près și Montparnasse, parcul este împărțit în grădinile franceze și engleze, cu un bazin circular mare, unde copiii se joacă adesea cu bărci cu pânze de jucărie. În interiorul parcului sunt mai mult o sută de statui, care parcă prind viață  primăvara când înfloresc lalelele și narcisele.

    2. Central Park, New York

    E de la sine înțeles că orice vizită în New York ar fi incompletă fără să ajungi și în Central Park. Parcul de 341 de hectare se întinde între Străzile 59 și 110 și între Fifth Avenue și Eighth Avenue în Manhattan.

    A fost planificat în 1853 și e primul parc public amenajat din Statele Unite. Proiectat de Frederick Law Olmstead și Calvert Vaux, are peluze îngrijite, iazuri, un debarcader, fântâni, sculpturi, un castel, un teatru în aer liber și un sanctuar natural.

    3. Park Güell, Barcelona

    Unul dintre cele mai iconice parcuri din lume, Park Güell din Barcelona, a fost creat de Antoni Gaudi și construit între 1900 și 1914. Inițial trebuia să fie o comunitate închisă comandată de contele Eusebi Güell, dar numai două dintre case au fost construite, iar familia Güell a predat parcul orașului. Imensul parc are mai mult de 17 hectare, dar partea cu monumente, cu băncile acoperite de mozaic, faimoasa fântână șopârlă și alte atracții, necesită achitarea unui bilet.

    4. Parque Ibirapuera, São Paulo

    parcuri publice sao paulo

    Creat în 1954 pentru comemorarea celei de-a 400-a aniversare a înființării São Paulo, Parque Ibirapuera este o capodoperă a designului modernist brazilian, realizată de Roberto Burle Marx și Oscar Niemeyer. Pentru amenajare, Burle Marx n-a folosit designul convențional al grădinii, ci a creat în schimb planuri asimetrice cu corpuri de apă care curg liber, pavaje colorate și plante indigene care prosperă în mediul tropical al Braziliei. În parc poți încă admira auditoriul lui Niemeyer.

    5. Hyde Park, Londra

    Unul dintre cele mai iubite parcuri publice din Londra, Hyde Park a fost cândva teritoriul de vânătoare al Regelui Henry VIII, pe lângă Green Park și St. James’s Park. În el se află Cazarma Hyde Park, care găzduiește Cavaleria Casei – dacă te nimerești acolo la momentul potrivit, s-ar putea să-i vezi pe paznici în ținuta monarhică completă, călare pe cai mergând spre sau venind de la Palatul Buckingham.

    Cu o suprafață de 141,6 de hectare, parcul găzduiește Fântâna Memorială a Prințesei Diana de Wales și Serpentine Lido, unde te poți relaxa pe malul apei cu o gustare și o băutură la Lido Café Bar.

    6. Bosque de Chapultepec, Mexic

    Inima verde a Mexicului, acest parc de 647 de hectare a fost considerat un loc sacru de triburile indigene care l-au locuit timp de secole. Astăzi, este unul dintre cele mai iubite spații ale orașului, cu unele dintre cele mai frumoase muzee din Mexic, trei lacuri mici, o grădină botanică, un centru cultural, monumente, fântâni, o grădină zoologică, un cimitir național și palatul prezidențial mexican. Dintre cele trei secțiuni ale parcului, prima este cea mai populară datorită Muzeului de Artă Modernă, Muzeul Național de Antropologie și Muzeul Tamayo.

    7. Griffith Park, Los Angeles

    parcuri publice los angeles

    Arid și sălbatic, Griffith Park măsoară 1744 de hectare și este cel mai mare parc municipal din Statele Unite. Numele i-a fost dat după magnatul minier colonelul Griffith J. Griffith, care a donat 1214 hectare de teren orașului în 1896.

    Dacă nu ești pregătită pentru o drumeție ambițioasă, ia un Uber până la Griffith Observatory, care oferă priveliști panoramice superbe ale orașului. De acolo poți vedea și semnul Hollywood. În parc se află și Los Angeles Zoo, Teatrul Grecesc, două terenuri de golf, o piscină, trasee pentru drumeții și călărie, un carusel, un muzeu al trenurilor în aer liber și Bronson Canyon, unde era peștera Batcave din serialul TV Batman din anii 1960.

    8. Villa Borghese, Roma

    Odinioară parte a vastei proprietăți deținute de cardinalul Scipione Borghese, care a creat uimitorul muzeu Galleria Borghese în interiorul parcului, acest parc în formă de inimă, chiar la nord de Piazza del Popolo din Roma, este acum deschis publicului, iar intrarea este gratuită.

    Pe lângă Galleria Borghese, tot aici poți vedea Museo Nazionale di Arte Moderna și Muzeul Villa Giulia National Etruscan, cât și o grădină zoologică, o replică a Globe Theatre al lui Shakespeare, o grădină botanică și un mic lac unde poți închiria o barcă. Uneori apar și instalații de artă contemporană în zona din apropiere de Galleria Borghese.

    9. Yoyogi Park, Tokyo

    Unul dintre cele mai mari parcuri din Tokyo, Yoyogi Park din Shibuya este cunoscut pentru florile de cireș primăvara și o pădure mare de ginkgo, care înflorește cu frunze aurii toamna. Aici s-au ținut jocurile Tokyo Olympics în 1964 și e localizat lângă Altarul Meiji Jingu, a cărei intrare este marcată de o poartă masivă torii (o poartă tradițională japoneză ce marchează în mod simbolic trecerea de la profan la sacru). Parcul este un loc ideal în care să te uiți la oameni, fiindcă aici se întâlnesc echipe de dans, punk rockeri și cosplayers.

    10. Grădinile Botanice din Singapore

    Superbii copaci din Grădinile de lângă Golf din Singapore poate că sunt mai faimoși, dar Grădinile Botanice reprezintă primul sit al țării din Patrimoniul Mondial UNESCO. Înființată în 1859, grădina de 24 de hectare este raiul horticultorilor și atrage cercetători botanici din întreaga lume. Principala atracție este Grădina Națională de Orhidee – cea mai mare de acest fel din lume – unde există mai mult de 60 de mii de plante. Mai există și o pădure tropicală naturală de patru hectare, cât și elemente din era victoriană, precum foișoare, pavilioane și chioșcuri ornamentale.

    11. Table Mountain National Park, Cape Town

    Există puține locuri în lume în care poți explora frumusețea naturală a unui parc național în interiorul orașului, iar Table Mountain National Park este unul dintre ele. Parcul de 220 kilometri pătrați se extinde în Cape Peninsula, dar o mare parte din el – inclusiv Muntele Table și Capul Bunei Speranțe – se află în Cape Town. O parte a parcului este deschisă tuturor cu intrare gratuită, dar dacă vrei să vezi pinguinii de pe Plaja Boulders, va trebui să plătești o taxă de intrare.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Cele mai frumoase 11 parcuri publice din lume, numai bune de pus pe bucket list