Plante

Cum îngrijești Cordyline fruticosa, planta tropicală pe care o uzi o singură dată pe săptămână

  Cordyline fruticosa este o plantă tropicală lemnoasă, veșnic verde, cu frunze colorate asemănătoare palmierului. În zonele cu climă temperat continentală, aceasta este cultivată exclusiv ca plantă de interior. Îndrăgită pentru frunzișul colorat și pentru rezistența ei, aceasta plantă exotică cu creștere rapidă include soiuri cu frunziș în nuanțe de roz, verde, violet, roșu și plante cu frunze pestrițe.

  Frunzele în formă de sabie, netede și flexibile, au o lungime cuprinsă între 30 și 60 de centimetri în cazul majorității soiurilor. Cordyline fruticosa are o creștere lentă și trebuie replantată la fiecare doi sau trei ani. Cordyline fruticosa este toxică – conține saponine care pot provoca simptome digestive și neurologice la oameni și animale de companie. Problemele de sănătate sunt frecvente în cazul câinilor și pisicilor câini și pisicile care mestecă în mod regulat plantele, în timp ce otrăvirea umană este rară.

  Nume comunCordiline, Cordyline fruticosa
  Nume botanicCordyline fruticosa, Cordyline terminalis
  FamilieAsparagaceae
  Tip plantăArbust
  Dimensiune la maturitateDe la 60 de centimetri până la trei metri înălțime
  LuminăLumină filtrată sau lumină parțială
  Tip solArgilos, bine drenat
  pH solneutru
  ProveniențăAsia, Australia
  ToxicitateCordyline fruticosa este toxică pentru animale.

  Îngrijirea plantei Cordyline fruticosa

  cordyline fruticosa roz
  Cordyline fruticosa Hawaiian Boy

  În climatele tropicale, unde Cordyline fruticosa este o plantă populară de grădină, aceasta se dezvoltă armonios într-o locație însorită, cu sol bine drenat, argilos sau nisipos. În ghiveci, ca floare de apartament, planta preferă substraturile mixte. O precizare importantă este însă faptul că acest gen are nevoie de un mediu umed, așa că este recomandat să crești nivelul umidității din casă, în special în lunile uscate de iarnă.

  Lumină

  Expunerea la lumină în cazul Cordyline fruticosa este puțin dificilă, pentru că deși soarele direct o ajută să-și păstreze culorile vibrante, prea multă lumină fierbinte directă poate provoca rumenirea vârfurilor și a marginilor frunzelor.

  Cordyline fruticosa poate fi expusă la soare cât timp lumina e filtrată printr-o perdea. În condiții de lumină scăzută culorile frunzelor plantei își vor pierde din strălucire și vor deveni mai verzi. Dacă încăperea în care ai pus Cordyline fruticosa nu este foarte luminoasă, planta se dezvoltă frumos și la lumină artificială, așa că poți investi într-o lampă UV pentru flori.

  Sol

  Cordyline fruticosa preferă solul ușor acid, bogat în nutriență și bine drenat. Solul nisipos sau argilos funcționează bine, condiția fiind prezența materiei organice din belșug. Evită argila umedă sau tare și acordă o atenție deosebită solului – un sol ud ar putea cauza putrezirea tulpinilor și a rădăcinilor, încurajează apariția dăunătorilor și a petelor pe frunze. 

  Apă

  Cordyline fruticosa trebuie udată, de obicei, o singură dată pe săptămână. Mai important este însă să verifici solul decât să uzi planta după un program strict: așteaptă ca partea de sus a solului să se usuce, apoi udă abundent planta până când apa curge prin orificiile de drenaj ale ghivechiului.

  Îndepărtează apoi apa din farfurioara sau din masca ghiveciului și nu lăsa rădăcinile plantei să stea în apă. Cordyline fruticosa este sensibilă la fluor, așa că este recomandat să o uzi cu apă filtrată sau cu apă de ploaie. Din cauza apei bogate în fluor vârfurile și marginile frunzelor devin maronii.

  Temperatură și umiditate

  Cordyline fruticosa nu tolerează să fie expusă îndelungat la temperaturi mai mici de 10 grade Celsius sau curenții de aer rece. Această plantă crește cel mai bine în mediile în care temperaturile constante sunt cuprinse între 20 și 30 de grade Celsius.

  Asemeni altor plante tropicale, Cordyline fruticosa preferă mediile umede. În lunile reci, când aerul devine mai uscat, pune ghivecele într-un vas de apă puțin adânc umplut cu pietricele pentru a crește umiditatea, fără a lăsa rădăcinile plantei să atingă apa sau folosește un umidificator de cameră pentru a menține nivelul optim de umiditate a aerului.

  Îngrăşământ

  Plantele Cordyline fruticosa trebuie fertilizate lunar cu un îngrășământ echilibrat solubil în apă. În ceea ce privește cantitatea folosită îți recomandăm să urmezi instrucțiunile de pe etichetă. Nu fertiliza plantele în lunile de toamnă-iarnă, în perioada latentă, când rata de creștere este oricum încetinită. 

  Tipuri de Cordyline fruticosa

  Există multe soiuri de Cordyline fruticosa disponibile în comerț. Printre acestea se numără:

  • Hawaiian Boy este o varietate clasică, cu frunziș colortat în tonuri de violet închis, până la roșu.
  • Florida Red are frunze late și lungi, în nuanțe de violet închis sau roșu ori pestrițe cu o nuanță roșu-roz.
  • Candy Cane este o varietate colorată care prezintă frunze verzi împodobite cu dungi contrastante crem și margini roz.
  • Black Magic este o varietate cu frunziș violet-negru intens.
  • Pink Passion are frunze arcuite, de culoare roz-violet strălucitor, înfrumusețate de margini roz îndrăznețe.
  • Black Mystique are frunze care sunt inițial verzi, dar care devin violet-negru intens.
  • Sherbert este un soi cu frunze verzi dungi cu culori roz, crem sau magenta.
  • Maria are frunze inițial magenta, dezvoltând apoi dungi roz strălucitoare.
  • Morning Sunshine are frunze în nuanțe de galben strălucitor, roz, portocaliu și verde.

  Tundere

  Singura tăiere esențială este îndepărtarea frunzelor îngălbenite pe măsură ce apar. Este destul de natural ca frunzele vechi moară pe măsură ce planta se maturizează.

  Taie, de asemenea, tulpinile slab dezvoltate sau inestetice. Astfel stimulezi creșterea lăstarilor noi și sănătoși.

  Pentru a controla înălțimea plantei, Cordyline fruticosa este adesea ciupită în partea superioară, ceea ce o face să se ramifice și să dezvolte un frunziș mai generos.

  Înmulțirea plantei Cordyline fruticosa

  înmulțire cordyline fruticosa
  Cea mai eficientă metodă de a înmulți plantele Cordyline fruticosa este prin recoltarea de butași.

  Cordyline fruticosa poate fi înmulțită prin mai multe metode, cea mai simplă și eficientă fiind înmulțirea prin butași înrădăcinați. Iată cum să o faci:

  Înmulțirea prin plasarea butașilor în sol

  1. Începe prin a lua butași de trei centimetri din tulpinile tinere și sănătoase, folosind un foarfece de grădină ascuțit și curat. 
  2. Plantează tulpina într-un vas plin cu pământ arid – o combinație de nisip, mușchi de turbă și perlit sau vermiculit. Îngroap-o la o adâncime egală cu un sfert din diametrul său.
  3. Păstrează solul umed și pune butașii într-un loc cald, parțial însorit. Rădăcinile ar trebui să se dezvolte din noduri în două, până la patru săptămâni. Când apar noi lăstari verzi, butașii tăi sunt gata de transplantare într-un ghiveci permanent.

  Înmulțirea prin plasarea butașilor în apă

  1. Începe prin a tăia o bucată de trestie sănătoasă care are cel puțin 12 centimetri lungime.
  2. Pune butașul în apă până la jumătate și schimbă apa în mod regulat pentru a o menține curată și proaspătă.
  3. Când butașul a dezvoltat rădăcini robuste, plantează-l într-un ghiveci umplut cu substrat mixt sau într-un amestec făcut acasă din cantități egale de nisip, mușchi de turbă, vermiculit sau perlit.

  Reeplantarea plantei Cordyline fruticosa

  Solul cu drenaj bun este ideal pentru Cordyline fruticosa. Poți adăuga perlit pentru a potența această calitate, însă înainte de toate asigură-te că acesta nu conține fluor și că ghiveciul tău, indiferent de materialul din care este realizat, are orificii de drenaj. Planta are nevoie de replantare, de obicei, la fiecare doi sau trei ani – îreplanteaz-o atunci când rădăcinile care încep să crească și sunt vizibile sau ies din găurile de drenaj.

  Pe măsură ce plantele se maturizează ritmul de creștere încetinește, așa că frecvența replantărilor scade. 

  Iernare

  Atunci când temperaturile scad sub 10 grade Celsius planta trebuie, neapărat, să fie păstrată în interiorul casei. 

  Boli și dăunători

  Dăunătorii obișnuiți în cazul Cordyline fruticosa sunt ciupercile, coșnițele, acarienii, solzii și tripsul. Șterge în mod regulat frunzișul cu o cârpă curată și umedă pentru a preveni infestările. Udarea solului cu pesticide speciale ajută la ținerea la distanță a ciupercilor, ploșnițelor și solzilor, dar pulverizarea frunzișului funcționează cel mai bine pentru acarieni.

  Cordyline fruticosa poate fi vulnerabilă în fața unei varietăți de boli fungice, mai ales atunci când crește în condiții cu umezeală ridicată (în special în sol).  Acestea pot fi evitate prin udare prin imersie (n.r. scufundarea ghivecelor în apă timp de 10-15 minute) și prin ștergerea plantelor cu pulbere fungicid.

  Probleme comune în cazul Cordyline fruticosa

  cordyline fruticosa frunze uscate
  Frunzele pot avea de suferit dacă mediul plantei Cordyline fruticosa este prea uscat.

  Cordyline fruticosa este, în general, o plantă fără mari probleme, dar este posibil să observi:

  Rumenirea frunzelor

  Cea mai comună problemă prezentă la Cordyline fruticosa este rumenirea vârfurilor frunzelor. Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când condițiile sunt prea uscate – în special umiditatea scăzută a aerului, comună în lunile de iarnă în climatele temperate. Nu uita să uzi în mod regulat planta și să te asiguri că nivelul umezelii din încăperea care o găzduiește este potrivit, nu uscat.

  Rumenirea vârfurilor și a marginilor frunzelor poate fi cauzată și de prea mult fluor în apă.

  Decolorarea frunzelor

  Dacă culorile frunzelor își pierd strălucirea, devin verzi sau slab pigmentate există șanse mari ca planta ta să sufere din cauza luminii insuficiente. Mută așadar planta într-un loc în care poate primi lumină solară timp de șase sau opt ore pe zi sau folosește o lampă UV pentru plante.

  Care este diferența dintre Dracaena și Cordyline fruticosa?

  Cordyline fruticosa a fost inițial clasificată ca făcând parte din genul Dracaena și este în continuare confundată cu Dracaena. Ambele au frunze colorate în formă de sabie, iar nevoile lor de îngrijire sunt aproape identice. Cu toate acestea, plantele Dracaena au rădăcini portocalii sau galbene, în timp ce Cordyline fruticosa are rădăcini albe. 

  Cât timp trăiește Cordyline fruticosa?

  Plantele Cordyline fruticosa pot fi păstrate în viață la nesfârșit dacă sunt îngrijite corespunzător și replantate atunci când au nevoie. Atunci când acestea cresc prea mult și devin greu de îngrijit sau găzduit se pot obține, prin înmulțirea prin butași de tulpină, plante noi. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum îngrijești Cordyline fruticosa, planta tropicală pe care o uzi o singură...