Balcon

Cel mai bun pământ pentru mușcate. Sfaturi pentru îngrijirea corectă a plantei

publicat pe 10 iul. 2024

  Pământul pentru mușcate trebuie ales pentru a favoriza buna dezvoltare a plantei. Contează să fie fertil și bine drenat, iar pH-ul acestuia să fie unul propice mușcatei. Iată care este cel mai bun pământ pentru mușcate. Venim și cu sfaturi de îngrijire pentru plantă. Găsești toate detaliile în articol. 

  Mușcatele sunt unele dintre cele mai populare plante cultivate și îngrijite atât în mediul urban, cât și în cel rural. Pot să înfrumusețeze rapid orice spațiu, au un miros și un aspect plăcut, iar culorile florilor creează un adevărat spectacol. 

  Ca să te bucuri de frumusețea lor, pământul în care mușcatele sunt plantate reprezintă un aspect esențial al îngrijirii lor. 

  Ce să știi despre mușcate, pe scurt: 

  • Mușcata (Pelargonium domesticum) are forme și culori diferite, de la roșu, la roz sau alb, în nuanțe mai slabe sau puternice; 
  • Există trei categorii mari de mușcate: curgătoare, semi-curgătoare și drepte; 
  • Planta înflorește spectaculos în sezonul cald și rezistă până în toamnă. Are nevoie de multă lumină și de un spațiu aerisit; 
  • Face față cu bine și temperaturilor scăzute, astfel că mușcata rezistă la o temperatură de până la 5 grade Celsius; 
  • Mușcata trebuie să fie udată în permanență, dar nu în exces; 
  • Are capacitatea de a purifica aerul din încăpere, însă trebuie ținută la distanță de copii sau animale de companie pentru că, odată ingerată, poate provoca tulburări ale sistemului digestiv; 

  Cum alegi cel mai bun pământ pentru mușcate 

  pamant fertil pentru muscate
  Amestecul de pământ de grădină și nisip ajută mușcata să se dezvolte

  Mușcatele au nevoie de un pământ de calitate pentru a înflori și prospera. Totodată, pământul de calitate ajută la creșterea corectă a rădăcinilor plantei, prin oxigenarea lor. Și pH-ul pământului pentru mușcate are un rol important, pentru că ajută plantele să-și ia cantitatea necesară de nutrienți. 

  Cel mai bun pământ pentru plante este un amestec de pământ de grădină și nisip. Acest tip de pământ se poate folosi atât pentru mușcatele plantate în grădină, cât și pentru cele plantate în ghivece sau jardiniere. 

  Acest tip de sol este unul fertil și bine drenat, două avantaje clare care ajută la dezvoltarea plantei. Un amestec de turbă și nisip este la fel de util. 

  O alternativă de pământ pentru mușcate poate să fie și perlitul horticol. Pentru că asigură același drenaj bun pentru plante, adică reține suficientă apă și nu se usucă rapid. 

  Indiferent de alegere, pământul pentru mușcate trebuie să aibă un pH cuprins între 6 și 6.5. O valoare scăzută a pH-ului poate afecta creșterea mușcatelor. 

  Ce îngrășământ ai nevoie pentru mușcate

  cel mai bun pamant pentru muscate
  Planta are nevoie de nutrienții din îngrășământ ca să își mențină aspectul spectaculos

  Îngrășământul aplicat pământului mușcatei este necesar susținerii plantei. Mușcata consumă o mulțime de nutrienți atunci când înflorește pentru perioade lungi de timp, așa că florile au nevoie de substanțe nutritive. De aceea, mușcatele trebuie fertilizate o dată la două săptămâni. 

  Îngrășământul pentru mușcate trebuie să aibă în compoziție azot în proporție de 18%, fosfor 14% și potasiu 18%. Acest tip de îngrășământ se aplică în perioada de vegetație. 

  Dacă vrei să fertilizezi planta rar, atunci alege un fertilizator cu eliberare lentă. 

  Când trebuie schimbat pământul la mușcate

  Există două situații în care trebuie să schimbi pământul la mușcate.

  1. În primă fază, dacă observi că pământul existent nu drenează bine apa, atunci trebuie schimbat pentru a nu afecta rădăcinile plantei. 
  2. O altă situație când trebuie să schimbi pământul la mușcate este atunci când replantezi planta într-un ghiveci mai mare sau o muți din grădină pe perioada iernii. Îndepărtează cu grijă pământul din jurul rădăcinilor și pune pământ nou. 
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Cel mai bun pământ pentru mușcate. Sfaturi pentru îngrijirea corectă a plan...