LIFE

Mușcata revine în tendințe, iar noi ți-am făcut un mic ghid pentru îngrijirea ei

    Când se scot mușcatele afară nu depinde atât de anotimpul propriu zis, cât de temperaturi. Înainte să îți spunem însă când scoatem mușcatele afară și la ce temperatură rezistă mușcatele, te vom învăța să le îngrijești corect, astfel încât plantele tale să fie sănătoase și puternice în fața schimbării de decor.

    Mușcatele sunt plante rustice decorative originare din Africa de Sud, însă specia Pelargonium, din care fac parte și care cuprinde 300 de sub-specii diferite, este răspândită în toată lumea. Astfel, găsim variante ale mușcatei și în Australia, Noua Zeelandă, Madagascar, Yemen, Africa de Est și Asia Mică.

    Mușcatele sunt astăzi întâlnite peste tot, atât în interior, cât și în exterior – fie înfrumusețează un balcon sau o terasă, fie dau culoare unei grădini. Sunt plante colorate, vesele și se numără, fără îndoială, printre cele mai populare plante decorative. Mușcata poate avea parfum de mentă, pin, scorțișoară, lămâie, ananas sau portocală și mărimi diferite, de la 30 la 100 de centimetri înălțime, cu flori și frunze cu forme diferite, mai intens sau mai slab colorate.

    Când se scot mușcatele afară: ghid de îngrijire pentru mușcate sănătoase și rezistente

    cand se scot muscatele afara

    Mușcatele sunt ușor de cultivat, colorate și emană un parfum minunat, așa că se numără printre favoritele iubitorilor de flori. Continuă să citești și află cum să crești mușcate viguroase în casă și în grădina.

    Când se scot mușcatele afară și cum să procedezi

    Mușcatele nu se scot brusc afară, pentru că trebuie să le acorzi puțin timp să se aclimatizeze, să își construiască o toleranță pentru condițiile de vânt și soare puternice. De exemplu, expunerea bruscă la soare le poate arde frunzele.

    În perioada în care intenționezi să scoți mușcatele afară, îți recomandăm să îndepărtezi o treime din solul din ghiveci și să scurtezi rădăcinile vechi cu o foarfecă. Taie și ramurile la dimensiunea aproximativă a noilor rădăcini.

    Pot fi mutate pe balcon sau în curte atunci când temperaturile sunt mai mari de 10°C. Când faci mutarea ai grijă să cureți plantele de frunze uscate și îngălbenite și să verifici dacă aceasta este sau nu afectată de boli sau dăunători.

    Tot atunci poate fi un moment bun să replantezi mușcata dacă nu ai făcut deja acest lucru la începutul primăverii, pentru că odată cu noile condiții meteo se schimbă și nevoile plantei.

    Așadar, începând cu jumătatea lunii martie poți scoate mușcatele afară în siguranță.

    La ce temperatură rezistă mușcatele: când este momentul să le muți în interior

    cand se baga muscatele in casa

    Muscatele pot fi cultivate ca plante de apartament sau ca plante decorative exterioare anuale. În lunile mai calde ale anului, între datele locale de îngheț, acestea pot fi ținute în aer liber într-o locație însorită.

    Dacă păstrezi mușcatele ca plante de apartament, asigură-te că le aduci în interior la sfârșitul verii sau la începutul toamnei, când temperaturile nocturne încep să scadă sub 13° C.

    Când cumperi mușcate acordă o atenție deosebită culorii și mărimii. Frunzele sănătoase nu trebuie să prezinte decolorări deasupra sau pe dedesubtul lor, iar tulpinile trebuie să fie rezistente, nu slabe, moi. Evită orice plantă cu semne evidente de dăunători. Dăunătorii obișnuiți ai plantelor de apartament includ insectele, muștele albe și acarienii.

    Ce tip de sol preferă mușcatele

    Când vine vorba de sol, mușcatele preferă pământul cu un pH de 6-6,2. Pământ fertil de grădină are calitățile de care mușcatele au nevoie să prospere, însă în lipsa lui este recomandat un sol mixt, ușor, nu compact, ci bine drenat atunci când sunt plantate în ghivece. Substratul ideal pentru mușcate este un amestec de mraniță, pământ de frunze, pământ de grădină și nisip – acesta se găsește în comerț.

    De cât de multă lumină au nevoie mușcatele

    Pentru flori frumoase și bogate așează mușcatele într-un loc luminos, unde vor fi expuse la lumina naturală timp de 4-6 ore pe zi. În perioadele caniculare însă mușcatele nu trebuie așezate in razele directe ale soarelui.

    Cum îngrijești mușcatele pe tot parcursul procesului de creștere

    Pe timpul verii ​​mușcatele se uda zilnic, dar nu în exces. Pământul ar trebui să fie relativ uscat a doua zi, înainte de următoarea udare. În zilele toride sfatul nostru este să scufunzi ghivecele mușcatelor în apă pentru o perioadă scurtă de timp și să permiți apoi scurgerea apei. Surplusul de apă din farfuria ghiveciului trebuie aruncat pentru a proteja rădăcinile. Recomandat este ca apa folosită pentru udarea mușcatelor să fie la temperatura camerei si preferabil, apă de ploaie. Udă doar rădăcinile plantei, nu florile, care pot suferi decolorări.

    O regulă importantă de care trebuie să ții cont este să reduci frecvența udărilor și cantitatea de apă pe timpul iernii, dar fără să lași rădăcinile să se usuce complet. Mușcatele se dezvoltă frumos atunci când li se oferă o perioadă de repaus în lunile de iarnă, timp în care folosesc mai puțină apă și nu cresc la fel de mult ca vara.

    Cum transplantezi butașii de mușcate

    butasi muscata
    Lunile martie și august sunt ideale pentru transplantarea butașilor de mușcată.

    Pentru a sprijini formarea unui tufiș bogat, taie o parte din ramuri în lunile februarie-martie, pentru îndesirea tulpinilor noi. Din ramurile tăiate poți să faci butași de 3-4 noduri pentru replantare. Aceștia au nevoie de recipiente de plantare mici, pentru a nu fi udate mai mult decât trebuie. Trebuie păstrate la umbră timp de aproximativ o săptămână, apoi mutate la soare.

    La transplatare încearcă să lași cât mai mult pământ pe rădăcinile butașilor și să nu le lezezi. Pământul în care îi transplantezi trebuie să fie bogați în substanțe nutritive, cu un conținut de 20-30% gunoi de grajd sau compost bine descompus.

    Luna august este al doilea moment potrivit pentru luarea butașilor de pe „planta mamă” și pentru transplantarea lor. Trebuie să urmezi aceeași pași ca-n cazul butașilor de primăvară.

    Reguli generale:

    • selectează lăstarii sănătoși, fără flori sau muguri;
    • taie butașii cu un cuțit ascuțit și curat sau, mai bine, cu o foarfecă de grădină pentru o tăietură curată înclinată, nu dreaptă, întotdeauna sub un mugure sau petiol;
    • plantează lăstarii noi în sol permeabil sănătos;
    • așază butașii în locuri luminoase, dar nu îi expune direct la soare, mai ales atunci când acesta bate cu putere;
    • pentru păstrarea unui nivel optim de umiditate atât a solului cât și a aerului acoperă butașii cu folie, dar nu uita să îi aerisești periodic. Eventual, fă câteva găuri mici în folia cu care i-ai acoperit;
    • adâncimea de plantare este de 2-3 centimetri;
    • amestecul de pământ preferat este format din nisip și pământ special pentru flori, în părți egale;
    • îndepărtează regulat frunzele ofilite sau căzute, pentru că pot putrezi și cauza micoze;
    • dacă pe butașii tăi apar semne ale unor noi vlăstari înseamnă că aceștia au format rădăcini;

    În timpul lunilor active de creștere, mușcatele se fertilizează la aproximativ fiecare două săptămâni. Folosește un îngrășământ solubil sau unul granulat cu eliberare treptată de până la șase luni. Nu fertiliza pe timp de iarnă, când planta ar trebui să fie latentă.

    Pentru a stimula creșterea primăvara poți muta planta într-un ghiveci nou, puțin mai mare.

    Când se scot mușcatele afară: mușcatele care iernează

    Mușcatele care au petrecut vara în aer liber pot fi păstrate ca plante de apartament, singura condiție fiind să primească lumină naturală din belșug. În timpul iernii, mușcatele preferă temperaturile nocturne cuprinse între 10°C – 16°C, dar supraviețuiesc și dacă temperaturile scad sub 0°C sau cresc peste 27°C. Reține, nu fertiliza mușcatele pe timp de iarnă. Este momentul lor de repaus.

    Dăunători și boli apărute la mușcate

    Cele mai comune probleme sunt lumina scăzută sau udarea în exces sau lipsa ei, iar un indiciu pentru una dintre aceste probleme este îngălbenirea frunzelor. Încearcă să uzi uniform mușcatele și să le muți într-un loc mai luminos, apoi urmărește-le evoluția.

    Deși este o plantă în general rezistentă la boli și dăunători, mușcata poate avea de suferit din cauza acestora. Totuși, majoritatea bolilor și dăunătorilor pot fi tratați ușor și sigur dacă sunt depistați din timp, cu substanțe speciale de tratament.

    Putregaiul cenușiu la mușcată este ușor de recunoscut. Acesta este cauzat de ciuperca Botrytis cinerea, care apare când mușcata este ținută la temperaturi de sub 15°C, umezeală ridicată si lumină insuficientă.

    Putregai bacterian la mușcată are drept semne petele de forme diferite în nuanțe de galben brun de pe frunze și este cauzată de bacteria Xanthomonas pelargonii. Din păcate, această boală nu poate fi combătută. Dacă o depistezi însă din timp și îndepărtezi complet părțile afectate ai șanse să salvezi mușcata.

    Înnegrirea și putrezirea butașilor la mușcată poate fi prevenită prin evitarea excesului de apă și utilizarea unui pământ ușor, bine drenat. Este cauzată de ciuperca Pythium de baryanum. Boala se manifesta la butașii nou plantați, la 7-10 zile de la plantare. Frunzele lor se usucă și cad. Există soluții specifice pentru această problemă în comerț.

    Cancerul bacterian la mușcată este cauzat de Agrobacterium tumefaciens – pe plantă apar tumori de dimensiuni diferite, favorizate de udările cu apă rece. Această boală nu poate fi, din păcate combătută. Poți încerca să salvezi planta prin îndepărtarea și distrugerea urgentă a plantelor afectate.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Mușcata revine în tendințe, iar noi ți-am făcut un mic ghid pentru îngriji...