7 culturi care cresc rapid și sunt ușor de îngrijit dacă le plantezi în martie
publicat pe 05 ian. 2024Când plantezi primăvara, important este să ții cont de câțiva factori esențiali fiecărei culturi. Iată ce se plantează în martie ca să ai parte de culturi bogate și roditoare într-un timp relativ scurt.
Luna martie, deși uneori vine cu temperaturi scăzute sau aproape de îngheț, poate fi perioada ideală pentru o serie de culturi de legume. Unele dintre ele se vor dezvolta și vor rodi mult mai bine decât în sezonul cald. Și chiar pot să fie gata de consum într-un timp mai scurt.
În continuare, îți explicăm ce se plantează în martie, ce semințe se pot semăna la exterior și ce ai de făcut.
1. Ce se plantează în martie: morcov
În mod normal, morcovul se seamănă la două săptămâni după ultimul îngheț. În cazul zonelor de câmpie, morcovul se poate pune din luna martie.
Recomandarea e să-l semeni prin împrăștiere. Rândurile trebuie să aibă o distanță de 20 – 25 centimetri, iar distanța dintre plante să fie de maxim zece centimetri.
Ca să capete dimensiune ideală, morcovii au nevoie de spațiu. Iar solul trebuie să fie umed pe perioada de germinare. Dacă temperatura solului ajunge la aproape 23 grade, germinarea se face într-o săptămână. Dacă temperatura este mai scăzută, atunci procesul poate dura și trei săptămâni.
2. Pătrunjel
Patrunjelul are menirea de a respinge majoritatea dăunătorilor culturilor de legume. Poate să fie plantat și la interior, dar și la exterior. Însă, în aer liber, pătrunjelul se plantează abia după ce pământul s-a dezghețat.
Semințele de pătrunjel trebuie să fie plantate la doi centimetri în pământ. Ulterior, plantele trebuie să fie distanțate la cinci centimetri unele de alte. Solul favorabil pătrunjelului este cel de tip acid, iar culturile trebuie să fie puse direct în lumina soarelui.
3. Ce se plantează în martie: ridichi
Culturile de ridichi cresc foarte repede. La o lună de la semănare poți să ai parte de ridichi gata de consum. Sunt ușor de cultivat, iar luna martie le este favorabilă creșterii. De altfel, ridichiile pot fi semănate în orice moment al sezonului, de primăvara devreme.
Tot ce ai de făcut este să arunci semințele în sol, la maxim doi centimetri. Solul trebuie menținut umed pentru maxim zece zile. Opțional, poți adăuga un strat de compost. Indiferent de condiții, cultura va crește rapid, nu necesită întrețineri majore și germinează destul de repede.
4. Ceapa
La fel ca ridichiile, ceapa crește repede și aproape în orice condiții. Important este ca solul să nu fie înghețat.
Plantează arpagicul la 4 – 5 centimetri în sol. Distanța dintre plantele de pe același rând trebuie să fie de minim șase centimetri, iar distanța dintre rânduri de 25 centimetri.
Planteaz-o într-o zonă însorită unde solul este drenat și bogat în materie organică. În mod normal, ceapa trebuie udată o dată pe săptămână. Contează și temperatura la care crește cultura de ceapă. Fereastra ideală este cuprinsă între 10 și 25 grade Celsius.
5. Ce se plantează în martie: mazăre
Mazărea preferă temperaturile scăzute, fiind o cultură de sezon rece. Luna martie este una favorabilă acestei culturi.
Semințele de mazăre se plantează la trei centimetri adâncime, distanța dintre ele fiind de 2 – 5 centimetri. Rândurile trebuie să fie de cel puțin 25 centimetri unul de altul.
Dacă solul are o temperatură de peste 15 grade Celsius, cultura de mazăre va germina într-o săptămână. Solul unde se va planta mazărea trebuie să fie drenat și în bătaia luminii soarelui.
Dacă alegi să cultivi un soi de mazărea cățărătoare, atunci o să ai nevoie de stâlpi sau garduri de susținere în momentul plantării. În ceea ce privește udarea, mazărea are nevoie de un sol umed. O udare pe săptămână este suficientă.
6. Spanac
Spanacul este o plantă rezistentă la frig. Astfel că indiferent de condițiile climatice din luna martie, spanacul poate fi cultivat fără probleme. De altfel, în funcție de condiții, cultura de spanac poate să fie gata de consum în două luni de la plantare.
După ultimul îngheț al lunii martie, semințele de spanac se seamănă atunci când solul are 5 – 7 grade Celsius. Măsoară temperatura solului înainte de semănare.
Spanacul preferă un sol aerat, peste care s-a pus compost de maxim cinci centimetri grosime.
Planta nu are nevoie de multă apă. Însă e ideal să fie udată de două sau trei ori pe săptămână. Are nevoie de o sursă constantă de umezeală. La fel de important e ca spanacul să fie plantat într-o zonă unde soarele luminează.
7. Ce se plantează în martie: ierburi aromatice
Începutul de primăvară întrunește condițiile ideale de plantare pentru ierburile aromatice de genul mărar, leuștean sau coriandru.
Mărarul, de exemplu, preferă să fie cultivat într-un sol umed, atins de razele soarelui minim șase ore pe zi. Astfel că într-un timp scurt va ajunge la maturitate. Semințele se plantează în rânduri. E important să păstrezi 60 centimetri între ele. Iar odată ce germinează pot să fie rărite. Cultura de mărar trebuie udată măcar o dată pe săptămână.
-
UTILE
Care este temperatura corectă pentru sterilizarea borcanelor la cuptorul electric
Oferim și alte metode tradiționale de sterilizare a borcanelor.
-
UTILE
Ce poți face pentru eliminarea calcarului din apă. 3 metode simple de ajutor
Poți să fierbi apa și să elimini multe minerale dure.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce se curăță lipiciul de pe geamul termopan și ce metodă funcționează rapid
Fără detergenți abrazivi sau unelta care zgârie.