Curte

Ce înseamnă când ai brad în curte, potrivit superstițiilor din popor

publicat pe 17 feb. 2025

    Bradul în curte este o prezență impunătoare, cu beneficii pentru ecosistemul local. Cu toate acestea, în tradițiile românești din unele zone ale țării, prezența arborelui în curte nu este văzută cu ochi buni. Uite ce înseamnă când ai un brad în curte, potrivit superstițiilor din popor. Află mai multe, din articol. 

    Ce să știi despre brad

    brazi crescuti in natura
    Bradul este un conifer imounător care rămâne verde pe tot parcursul anului

    Bradul (Abies alba) este un conifer peren, recunoscut pentru frunzele sale aciculare și coroana piramidală. 

    Acest arbore poate atinge înălțimi de până la 50 de metri și are o longevitate impresionantă, de peste 300 de ani. Creșterea bradului este lentă, în special în primii ani de viață, iar pentru dezvoltarea armonioasă are nevoie de condiții specifice de sol și climă. 

    Astfel, bradul prosperă numai în condiții de climă răcoroasă, montană, tolerează bine frigul, dar nu se poate adapta temperaturilor extreme de secetă și caniculă. Are nevoie de o atmosferă umedă, cu precipitații frecvente, iar solul în care stă trebuie să fie ușor acid sau cu un pH neutru între 5 și 6,5. 

    În aceste condiții, bradul poate să devină un arbore impunător și sănătos. 

    Grație aspectului, simbolistica bradului din pădure este profund înrădăcinată în cultura românească, fiind asociat cu eternitatea datorită faptului că rămâne verde pe tot parcursul anului. În schimb, în unele părți ale țării, bradul are o altă conotație dacă ajunge să fie plantat în curte. 

    Ce înseamnă când ai brad în curte

    Dacă ne referim la ecosistemul local, prezența unui brad în curte aduce multiple beneficii. Acesta oferă adăpost pentru diverse specii de păsări și insecte și contribuie astfel la biodiversitatea zonei. 

    De asemenea, bradul ajută la purificarea aerului grație capacității de a absorbi dioxidul de carbon și de a elibera oxigen în schimb.

    În plus, umbra oferită de coroana sa densă poate crea un microclimat plăcut în grădină, protejând alte plante de arșița verii. Din punct de vedere estetic, bradul adaugă un element decorativ deosebit, menținându-și frumusețea și culoarea verde specifică pe tot parcursul anului. 

    De ce nu e bine să plantezi brad în curte, potrivit superstițiilor din popor

    brazi in curte in gradina
    Se spune că brazii care cresc aproape de locuință aduc ghinioane

    Pe de altă parte, în tradiția populară românească, plantarea unui brad în apropierea casei este adesea privită drept o asociere cu ghinionul

    Superstițiile locale sugerează că un brad plantat lângă casă sau în curte poate aduce ghinion sau chiar moarte în familie. În anumite regiuni ale România, în special în Muntenia și Moldova, se crede că atunci când rădăcina bradului din curte iese la suprafață, atunci poate avea loc un deces în familie. 

    De asemenea, se spune că utilizarea lemnului unui brad tăiat din curtea casei pentru construcția unei locuințe poate aduce un șir lung de ghinioane, iar casa „nu va ține”. 

    Alți copaci pe care nu e bine să îi plantezi în curtea casei

    salcam cu flori in curte
    Și despre salcâm se crede că poate să aducă ghinion dacă este plantat lângă casă

    Pe lângă brad, alte specii de copaci ajung să nu fie plantate în curțile românilor din cauza superstițiilor asociate. 

    De exemplu, se consideră că plantarea unui salcâm în apropierea casei poate atrage ghinion, iar plopul este adesea evitat deoarece se crede că aduce tristețe și neliniște. 

    Mai mult, se spune că sădirea unui nuc prea aproape de locuință poate umbri casa atât la propriu, cât și la figurat, aducând probleme și discordie în familie. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments