UTILE

Diferența între brad și molid: cum îi deosebești ca să alegi pomul potrivit

publicat pe 29 nov. 2023

    Brad sau molid de Crăciun? Probabil nu te-ai gândit atât de bine la această diferență. Însă ea există și cele două conifere sunt mai diferite decât crezi. Uite care este diferența dintre brad și molid și la ce detalii importante să ții cont atunci când îl alegi pe unul sau pe altul. 

    Împodobirea bradului de Crăciun este cel mai important obicei al sezonului rece. Însă, de multe ori, din neștiință, atunci când alegi un pom de Crăciun poți să constanți că nu e un brad. Ci poate un molid. Chiar dacă provin din aceeași familie (Pinaceae), între brad și molid există câteva deosebiri importante. Iată cum să deosebești cele două tipuri de conifere ca să știi ce alegi. 

    Familia Pinaceae este împărțită între mai multe genuri. Bradul (Abies) și molidul (Picea) fiind unele dintre cele mai cunoscute. În aceeași familie se înscrie și pinul (Pinus). 

    Una dintre principalele asemănări, date de apartenența la aceeași familie, este că aceste conifere rămân verzi tot timpul anului, produc conuri lemnoase și au frunze care seamănă cu acele. 

    De aici, însă, asemănările se opresc și încep diferențele. 

    Diferența între brad și molid: la ce să ții cont

    diferenta intre brad si molid shutterstock
    Acele bradului nu înțeapă, aceasta fiind o diferență majoră

    Bradul se deosebește de alte tipuri de conifere prin așezarea frunzelor, denumite și ace. Acestea au în jur de doi centimetri lungime, sunt dispuse de-a lungul crengilor în același plan și sunt mai moi. În cazul altor conifere, acele înțeapă. Asta pentru că nervura din mijlocul lor se prelungește cu un milimetru și acționează astfel. 

    Tot în cazul bradului, o distincție deosebită este dată și de dungile albicioase din ceară de pe partea interioară a acelor. La molid, acele sunt verzi în întregime și nu au dungile albicioase. 

    Culoarea trunchiului este, iarăși, un element de diferențiere. Bradul are o culoare brun-cenușie la nivelul trunchiului. În timp ce culoarea trunchiului de molid este brun-roșcată. 

    Crengile de brad sunt mai scurte și bogate în ace. Spre deosebire de crengile de molid care sunt mai lungi. 

    Acele de brad sunt orientate în același plan, pe o parte și pe alta, aproape față în față.  În cazul molidului, acele sunt dispuse radial și orientate în direcții diferite. 

    Și conurile sunt indicator bun prin care să faci distincția între brad și molid. Brazii sunt singurul tip de conifere în care conurile cresc mai degrabă decât să cadă. În cazul molidului, conurile atârnă. 

    Diferența între brad și molid: ce să știi despre cele două conifere

    diferenta intre brad si molid shutterstock
    Acele de molid sunt dispuse în direcții diferite

    În România, molidul acoperă în jur de 22% din fondul forestier al țării. Crește la altitudini cuprinse între 600 și 1.200 de metri și uneori mai este denumit „molift” sau „brad roșu”. 

    Din conurile de molid se fac sirop sau ceai, cu rol benefic pentru sistemul imunitar. Rășina molidului poate să fie folosită drept cicatrizant. 

    Brazii cresc, de regulă, foarte drepți. Din acest motiv, lemnul de brad este unul rezistent, fiind folosit în construcții și în fabricarea de mobilă. 

    Există în jur de 50 de specii de brad și 50 de specii de molid. 

    Ambele tipuri de conifere au coroană în formă de con, iar durata medie de viață este cuprinsă între 100 și 1.000 de ani. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments