În cât timp crește un brad natural în grădina casei? Iată de ce are nevoie pentru prosperitate
publicat pe 26 nov. 2024Bradul crescut în grădină poate fi un adaos decorativ unic, dar și un simbol al rezistenței. Creșterea și vigurozitatea bradului depind de felul în care ai grijă de el. Îți spunem în cât timp crește un brad natural în grădina casei tale, de ce ritmul de creștere este lent și cum ar trebui să ai grijă de acest tip de arbore pentru a-i păstra aspectul pentru multă vreme.
Bradul este considerat de multe ori mai mult decât un arbore decorativ pentru grădină. De multe ori, creșterea unui brad în curtea casei este asociată cu stabilitatea și cu longevitatea, fiind o alegere simbolică.
Până să ajungă la acest statut, bradul crescut în grădina casei trebuie să fie tratat și îngrijit cu mare grijă. Longevitatea și creșterea acestuia depind în mare parte de felul în care ajungi să ai grijă de arbore.
Îți explicăm în cele ce urmează cum să ai grijă de bradul din curtea casei, în cât timp crește în funcție de specie și cu ce beneficii vine pentru grădină.
Ce să știi despre brad
Bradul este un arbore conifer din familia Pinaceae, recunoscut pentru frunzele sale aciculare, verzi tot timpul anului, și pentru forma sa conică elegantă. Este răspândit în regiunile montane și temperate din emisfera nordică. Dar, grație adaptării la medii de creștere dure, poate să fie acomodat în orice climat, cel puțin în zona specifică României.
Bradul este o specie importantă ecologic și economic, fiind utilizat pentru lemn, rășină, decorare și pentru crearea de remedii naturale.
Caracteristici esențiale ale bradului:
- Frunze: Sunt în formă de ace, moi și dispuse pe ramuri într-un mod simetric. Conferă pomului un aspect unic;
- Conuri: Se formează vertical pe ramuri, spre deosebire de alte conifere. Când sunt mature, se descompun pentru a elibera semințele necesare înmulțirii speciei;
- Rădăcini: Adânci și bine dezvoltate, oferă foarte multă stabilitate copacului și solului;
- Longevitate: unele specii pot să trăiască până la 400 sau 500 de ani;
- Înălțime: Variază de la 5 până la 10 metri pentru speciile mici, cum este cazul bradului coreean, până la peste 50 de metri pentru bradul argintiu.
Ce tip de brad poți crește în grădina casei
În funcție de dorințe, pentru grădina casei tale poți planta și acomoda câteva specii de brad, fiecare cu caracteristici unice în ceea ce privește estetic și îngrijirea.
Bradul argintiu
Bradul argintiu (Abies alba) este unul dintre tipurile populare de brad care apar în tot mai multe grădini. Are ace argintii strălucitoare care îi conferă un aspect distinctiv, fiind potrivit pentru grădinile mari grație aspectului de creștere drept și simetric.
Acest tip de brad este rezistent la frig și se adaptează bine la solurile umede și bogate în nutrienți. Bradul argintiu poate să ajungă până la 30 sau 50 de metri înălțime în pădurile sălbatice, dar într-o grădină crește mai lent și rămâne mai compact.
Bradul caucazian
Cunoscut pentru acele sale moi și lucioase care nu cad ușor, bradul caucazian (Abies nordmanniana) este des întâlnit ca pom de Crăciun, dar se potrivește și în grădini cu spațiu deschis.
Are ca avantaj rezistența ridicată la dăunători și boli, indiferent de anotimp. Poate să atingă maxim 30 de metri în grădinile bine întreținute.
Bradul coreean
Bradul coreean (Abies koreana) are un aspect compact, cu ace scurte, de un verde intens. Produce conuri decorative de culoare violet-albăstrui chiar și la vârste fragede, fiind ușor de recunoscut pentru acest aspect.
Este ideal pentru grădinile mici grație dimensiunilor sale reduse. De altfel, bradul coreean atinge între 5 și maxim 15 metri înălțime.
Molidul argintiu
Cunoscut și sub denumirea de bradul de Colorado, molidul argintiu (Picea pungens „Glauca”) are o toleranță crescută la secetă și la solurile mai puțin fertile. Înălțimea maximă pentru creșterea în grădină poate să fie între 10 și 20 de metri.
Principalele caracteristici a molidului argintiu este dată de acele albăstrui-metalice și de forma sa conică aproape perfectă. Pentru grădinile de dimensiuni medii, molidul argintiu poate fi integrat ușor ca arbore decorativ.
În cât timp crește un brad în curtea casei
Ritmul de creștere al unui brad depinde de specie, de condițiile de mediu și de operațiunile de îngrijire aplicate. În general:
Bradul argintiu: Crește lent, undeva la 20 – 30 centimetri pe an. Poate dura între 10 și 15 ani să ajungă la 3 – 4 metri în grădină;
Bradul caucazian: Are o creștere moderată, de aproximativ 30 – 50 centimetri pe an. În 10 și 12 ani poate ajunge la maxim 5 metri înălțime;
Bradul coreean: Extrem de lent în creștere, poate să adauge numai 10, maxim 20 de centimetri pe an. De aceea, este perfect pentru grădini mici, dezvoltarea lui fiind compactă, fără să afecteze dezvoltarea altor arbori din jur;
Molidul argintiu: Cu cea mai rapidă creștere, chiar și de 60 centimetri pe an. În 8 sau 10 ani poate atinge 3 – 4 metri înălțime.
De ce cresc brazii atât de greu?
Creșterea lentă a brazilor este rezultatul adaptării la medii naturale dure, cum sunt regiunile montane. Dată fiind adaptarea, ritmul de creștere a brazilor s-a concentrat mai mult spre dezvoltarea unui sistem radicular puternic care să le asigure supraviețuirea în condiții dificile. De asemenea, dezvoltarea lentă le permite să creeze o structură lemnoasă rezistentă.
Cum trebuie îngrijit un brad, în funcție de sezon
Anotimpul dictează felul în care trebuie să ai grijă de bradul din grădina ta. În funcție de sezon, am punctat mai jos o serie de caracteristici de îngrijire pentru brad de care poți ține cont.
Primăvara:
- Fertilizare: Aplică un îngrășământ specific pentru conifere;
- Tăiere: Îndepărtează crengile uscate sau bolnave;
- Plantare: Este cel mai bun moment pentru a planta un brad tânăr, deoarece solul este umed și temperaturile sunt moderate.
Vara:
- Udat: Asigură o udare profundă în perioadele secetoase;
- Mulcire: Aplică un strat de mulci la baza bradului pentru a menține umiditatea și a reduce creșterea buruienilor;
- Protecție: Monitorizează apariția dăunătorilor, cum ar fi afidele sau păianjenii roșii.
Toamna:
- Pregătire pentru iarnă: Adaugă un strat suplimentar de mulci pentru a proteja rădăcinile de frig;
- Udat: Oferă o ultimă udare profundă înainte de îngheț pentru a ajuta bradul să facă față iernii.
Iarna:
- Protecție împotriva zăpezii: Scutură zăpada grea de pe ramuri pentru a preveni ruperea lor;
- Control: Verifică bradul pentru semne de deteriorare cauzată de îngheț sau vânt puternic.
Ce simbolizează bradul în grădină?
Bradul este simbolul rezistenței și al eternității datorită frunzelor sale perene, care rămân verzi tot timpul anului. De asemenea, este asociat cu armonia, protecția și energia pozitivă. În multe culturi, bradul este un arbore sacru, considerat un canal de legătură între pământ și cer.
Când se pot culege mugurii de brad
Dincolo de rolul decorativ, te poți folosi de mugurii de brad pentru diverse remedii naturiste.
Mugurii de brad se culeg primăvara, de obicei în luna mai, când sunt încă fragezi și de un verde deschis. Culege mugurii de pe crengile tinere, fără să rupi prea mulți din același loc pentru a nu afecta creșterea arborelui.
Cu mugurii de brad proaspăt culeși poți să faci sirop de brad, de exemplu. Acest remediu natural este util pentru combaterea tusei și a răcelii. În schmb dacă faci infuzie de muguri de brad, atunci îți ajuți organismul cu un surplus de vitamina C cu proprietăți revigorante.
Nu în ultimul rând, mugurii mai pot fi utilizați în prepararea produselor naturale pentru îngrijirea pielii, cum ar fi balsamurile sau cremele.
-
LIFE
Cât consumă instalația de brad. Ce se întâmplă de fapt dacă o lași tot timpul pornită
Nu e un cost atât de mare comparativ cu magia pe care o aduce bradului.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce se curăță ceaunul de fontă și ce e bine să faci după fiecare utilizare
Cu îngrijirea potrivită, vasele din fontă rezistă generații întregi.
-
LIFE
Ce semnificație are bufnița în Feng Shui. Unde se pune această amuletă în locuință
Locul în care o pui în casă poate stimula și mai mult puterile amuletei.
Depinde mult si de specia bradului sunt unii molizi care nu cresc mai mult de un metru si jumatate