UTILE

Ce este certificatul energetic al locuinței: ce indică, de ce e necesar și cum te ajută

publicat pe 10 ian. 2024

    Certificatul energetic indică ce consumuri de energie are un spațiu sau un imobil. Cu acest acest document poți înțelege mai bine ce costuri sunt necesare pentru confortul locuinței. Iată ce este certificatul energetic, cum îți poate influența decizia de a cumpăra sau nu o locuință și cum te ajută să îți faci calculele la utilități pe termen lung. 

    Certificatul energetic este un document informativ cu ajutorul căruia se indică performanța energetică a unei clădiri sau a unei unități dintr-o clădire. 

    Practic, documentul arată câtă energie se consumă prin iluminat, prin încălzire, prin producerea apei menajere, prin climatizare sau ventilare. Aici este inclus și consumul din surse regenerabile, dar și cantitatea de emisii CO2. 

    Aceste consumuri, de energie primară și finală, sunt exprimate în kWh/mp/an. 

    Raportul informează astfel care este cantitatea de energie consumată anual pe metru pătrat de spațiu util pentru a asigura confortul. 

    Ce este certificatul energetic: ce indică

    Cunoscut și sub denumirea de certificat de performanță energetică, documentul prezintă doi indicatori importanți: 

    1. clasa energetică: cuprinsă între A și G, unde fiecare categorie reprezintă valoarea eficienței din punct de vedere energetic; 
    2. nota energetică: este cuprinsă între 1 și 100. Valoarea 100 indică un grad maxim de confort. 

    Imobilele care se încadrează în clasa A au un consum estimat de 125 kWh/mp/an. Aceste costuri sunt considerate eficiente în ceea ce privește cheltuielile cu facturile la utilități. Pe de altă parte, o locuință încadrată la clasa energetică G are un consum estimat de 820 kWh/mp/an care atrage costuri ridicate. 

    Nu confunda certificatul energetic cu auditul energetic. Acesta din urmă indică o lucrare mult mai complexă care pune la dispoziția celui care îl solicită soluții de reabilitare și modernizare pentru instalațiile termice, energetice și de apă caldă. Prin auditul energetic se caută îmbunătățirea performanței energetice.

    Ce este certificatul energetic: acte și costuri

    Certificatul energetic intră în atribuțiile proprietarului, administratorului sau investitorului pentru a fi solicitat și obținut. Actul este necesar pentru clădirile noi, care se construiesc, dar și pentru cele deja existente. 

    Pentru obținerea certificatului sunt necesare următoarele acte

    • releveul imobilului și schița cadastrală; 
    • documentația care a stat la baza emiterii autorizației de construire (pentru clădirile noi); 
    • documente cu detalii despre pereții exteriori și despre tipul de izolație utilizată; 
    • detalii despre modalitatea de realizare a încălzirii și a preparării apei calde menajere; 
    • detalii despre tipul de centrală termică utilizată; 
    • detalii și documente despre tipul de tâmplărie existentă. 

    Costurile pentru obținerea certificatului energetic variază și sunt greu de precizat. Acestea sunt dictate de tipul de imobil. 

    Fără acest document nu se pot face tranzacții imobiliare, cum ar fi vânzarea sau închirierea. În lipsa certificatului energetic orice contract de vânzare – cumpărare devine nul. Iar în baza legii nr. 159 din 15 mai 2013 devine susceptibil de contestație în instanță. 

    În cazul unei locuințe cumpărate prin programul Prima Casă, există o condiție ca aceasta să fie încadrată în clasele energetice A, B sau C. Acest lucru poate să fie dovedit doar prin prezentarea unui certificat energetic. 

    Ce este certificatul energetic: cine îl eliberează

    Auditorii energetici sunt singurii specialiști avizați și atestați de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației care pot să elibereze certificatul energetic. 

    Cei care au gradul I profesional pot să elibereze acest document pentru toate tipurile de imobile. Auditorii de gradul II eliberează documente doar pentru imobile rezidențiale. 

    Certificatul de performanță energetică are o valabilitate de 10 ani de la data emiterii. Dacă în perioada de valabilitate se fac renovări majore asupra imobilului, consumurile energetice fiind altele, actul trebuie refăcut. 

    Ce este certificatul energetic: de ce e important

    Certificatul energetic are ca scop oferirea unei imagini clare asupra calității energetice a unei locuințe. Actul permite unui cumpărător, de exemplu, să înțeleagă cât de eficientă energetic este o locuință și care sunt costurile de întreținere și utilizare ale acesteia pe termen lung. 

    Certificatul poate influența decizia de cumpărare a unui spațiu și poate lăsa loc de negocieri. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments