
Cine plătește actele la vânzarea unei case: ce obligații revin cumpărătorului și vânzătorului
publicat pe 11 aug. 2023Dacă te regăsești în situația în care vrei să cumperi sau să vinzi un imobil, e important să știi cine plătește actele la vânzarea unei case. Plățile sunt împărțite între vânzător și cumpărător, iar noi îți explicăm ce pași trebuie urmați.
Vânzarea unei case implică o serie de taxe care trebuie să fie plătite astfel încât tranzacția să fie una validă. Atât de partea vânzătorului, cât și de partea cumpărătorului. Potrivit Codului Civil, în caz că nu există o stipulație contrară, cheltuielile pentru încheierea contractului de vânzare/cumpărare îi revin cumpărătorului.
Cine plătește actele la vânzarea unei case: calcul taxe notariale
Cumpărătorul trebuie să plătească onorariul notarial și taxele de intabulare pe numele său. În timp ce vânzătorul trebuie să achite contravaloarea pentru extrasul de carte funciară pentru autentificare. După încheierea contractului de vânzare-cumpărare, notarul va face intabularea în numele noului proprietar.
Onorariul notarial depinde de la un birou la altul. De regulă, onorariul cuprinde o parte fixă și una procentuală în funcție de prețul vânzării. Iată un exemplu de calcul: pentru un imobil care valorează între 60.001 și 300.000 lei, formula de calcul a onorariului notarial este 970 lei + 0,9% din suma care depășește 60.0001 lei.
Cine plătește actele la vânzarea unei case: documentele cerute vânzătorului
Pe de altă parte, vânzătorul trebuie să pună la dispoziția cumpărătorului o serie de documente pentru care și achită taxele aferente.
Între aceste documente se numără:
- documentul de identitate;
- actul de proprietate asupra imobilului, indiferent că este vorba de un act de donație, de moștenire sau un contract de vânzare-cumpărare;
- certificat fiscal (acesta se obține de la Administrația Fiscală și atestă faptul că proprietarul este cu plățile la zi);
- documentație cadastrală (cadastru și intabulare) – se realizează de o persoană autorizată de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și cuprinde măsurătorile și datele tehnice ale imobilului;
- extrasul de carte funciară (se obține de la biroul notarial de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, la solicitarea vânzătorului. Acesta din urmă va prezenta în acest sens următoarele documente: act de identitate, cerere tip, copie a încheierii de intabulare;
- certificat de performanță energetică, care se eliberează de un auditor energetic pentru clădiri, atestat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice şi care îşi desfăşoară activitatea ca persoană fizică autorizată;
- adeverință eliberată de la asociația de proprietari, dacă este vorba de un apartament (acesta denotă lipsa datoriilor, adică plata la zi a întreținerii;
- ultimele facturi la utilități.
Cine plătește actele la vânzarea unei case: ce impozit mai trebuie plătit
Totodată, vânzătorul se obligă să achite și impozitul de stat pentru vânzarea imobilului. Acest tip de impozit nu trebuie confundat cu impozitul pe clădire. Costul impozitului pe tranzacție variază în funcție de doi factori: de câtă vreme se află apartamentul în proprietatea actualului aparținător și de prețul apartamentului.
În situația în care imobilul este vândut cu mai mult de 450.000 lei, vânzătorul persoană fizică va achita un impozit către Statul Român de 3% din tot ce depășește această valoare. Acest impozit se va plăti fie anterior, fie în timpul semnării contractului de vânzare. Acest impozit se va calcula în funcție de prețul declarat de părți ca fiind prețul real al vânzării.
În acest timp, cumpărătorul trebuie să plătească valoarea imobilului, fiind răspunzător de costurile de vânzare.
Acestea sunt costurile și taxele de care trebuie să ții cont atunci când vrei să știi cine plătește actele la vânzarea unei case. Procesul este unul de durată, însă dacă toți pașii sunt respectați tranzacția se va desfășura lin. Dacă și tu vrei să cumperi sau să vinzi un imobil, iată că acum știi ce părți îți revin de plată.
-
UTILE
De ce scârțâie patul cu somieră? Cum rezolvi repede această problemă
-
Sponsored
Trendyol Super Spring Sale: Până la 70% reducere la sute de mii de produse! Descoperă alegerile Andreei Bălan pentru sezonul de primăvară.
-
Sponsored
Reducerea costurilor prin calitate: Ferestre din aluminiu sustenabile de la Aluprof
-
DESIGN INTERIOR
Cele mai relaxante culori pentru dormitoare. 7 amenajări din care să te inspiri pentru o atmosferă zen
Culorile pot influența starea de spirit și calitatea somnului.
-
UTILE
De ce scârțâie patul cu somieră? Cum rezolvi repede această problemă
Rezolvarea este foarte rapidă odată ce află cauza sunetelor nedorite.
-
UTILE
Se poate face intabulare fără succesiune? Ce trebuie să știi înainte de a începe procedura
Legea arată ce ai de făcut, chiar și ce excepții există.