Ce este un card de energie, sprijinul de stat în plata facturilor, cine beneficiază și cum poate fi folosit
publicat pe 03 ian. 2024Ce este un card de energie, cine îl poate obține și mai ales, cum ajută la plata facturilor? Îți povestim tot ce trebuie să știi despre el, ca ajutor oferit de stat.
În condițiile în care prețurile la energie electrică și gaze naturale au avut creșteri semnificative, Guvernul României a impus ordonanța de urgență nr. 166 din decembrie 2022, prin care se acordă sprijin persoanelor vulnerabile, aflate în situația de a nu putea plăti utilitățile.
Pe un card de energie se încarcă vouchere de plată care inițial puteau fi folosite până pe 31 decembrie 2023. Recent, însă, Președintele a promulgat legea sprijinului prin cardul de energie, în 2024.
În cele ce urmează, îți explicăm cum se folosește un card de energie, cine beneficiază de el și cum intri în posesia lui.
Cine primește un card de energie
Cardul de energie este oferit de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. În 2023 a avut o valoare de 1.400 lei și s-a acordat în două tranșe egale, de 700 lei fiecare. Prima tranșă a fost deja acordată între 1 și 28 februarie 2023. A doua tranșă a putut să fie luată între 1 și 30 septembrie.
În 2024, cardul de energie va asigura compensarea parţială a cheltuielilor cu energia, precum şi pentru compensarea, începând cu data de 15 aprilie 2024, a costului aferent achiziţiei şi montării unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică, în imobile racordate la sistemul de alimentare centralizată sau dotate cu o sursă proprie de producere a energiei termice.
Pentru compensarea costului achiziţiei şi montării unor sisteme de repartizare, sprijinul va avea valoare nominală de maximum 750 lei pe locuinţă sau gospodărie vulnerabilă, numai după montarea de către o societate autorizată a unor sisteme de repartizare, inclusiv robineţi pentru reglarea consumului de energie termică, pe baza procesului verbal de montare şi a facturii.
Categoriile vulnerabile care primesc acest ajutor sunt:
- pensionarii cu venitul sub 2.000 lei, inclusiv
- pensionarii de invaliditate cu venitul sub 2.000 lei, inclusiv
- persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu cu venitul sub 2.000 lei, inclusiv
- familiile cu alocații de susținere
- familiile/ persoanele care beneficiază de ajutor social
Beneficiarii primesc cardul prin Poșta Română, iar confirmarea primirii este obligatorie. Cei care au deja calitatea de beneficiar pot să utilizeze cardul primit și pentru tranșa a doua. Cei care devin eligibili între timp au primit cardul începând cu luna septembrie.
Cum se folosește cardul de energie: ce poți să plătești
Deși este numit generic „card de energie”, acest tip de voucher acoperă o gamă mai largă de servicii. Cu el poți să plătești servicii precum: energia electrică, energia termică centralizată, gaze naturale, achiziție butelie, lemne de foc, păcură sau peleți.
O să ai nevoie și de o serie de acte ca să poți utiliza cardul pentru plăți. Anume, cardul de energie, actul de identitate al beneficiarului și factura curentă. În unele cazuri o să ai nevoie de un document justificativ, cum ar fi certificatul de validare a datoriei de la asociația de proprietari. Asta dacă plătești valoarea încălzirii în sistem centralizat.
Cum se folosește cardul de energie: exemple de plată
Există două moduri prin care cardul de energie poate să fie folosit. Poți să plătești cu el la orice oficiu al Poștei Române sau la poștașul care se deplasează la beneficiar. În acest caz, trebuie să completezi plata prin mandat poștal către furnizorul de energie. După care primești de la Poștă dovada plății. Acesta din urmă arată și suma disponibilă rămasă pentru următoarele plăți.
O altă modalitate de plată cu cardul de energie este cea online. Pașii pe care trebuie să îi parcurgi sunt următorii:
- Intri pe platforma Poștei Române
- Alegi furnizorul către care vrei să faci plata și introduci codul cardului de energie. Codul este format din litere și cifre, se află pe partea dreaptă a cardului, sub codul de bare
- Îți Introduci CNP-ul și bifezi căsuțele „Acordul datelor personale” și „Nu sunt robot”
- Apeși butonul „Trimite”, ca mai apoi într-o nouă pagină să apară soldul cardului
- Adaugi adresa de e-mail unde alegi să primești confirmarea plății și suma de plată
- Selectezi opțiunea „Beneficiar” și încarci cele trei documente necesare: copie carte identitate, copie card energie și factură energie
- La final, bifezi căsuțele cu cele două informări, căsuța cu „Nu sunt robot” și apeși pe „Trimite”.
Confirmarea plății se face pe adresa de mail menționată, în maxim cinci zile.
Card de energie: ce e bine de știut
Cardul de energie este folosit exclusiv pentru achitarea facturilor la energie. Astfel că banii nu pot fi retrași de pe card. Mai mult, cardul nu poate fi vândut și nu pot fi făcute plăți pentru alte servicii. Pentru aceste fapte se pot da amenzi între 6.000 și 60.000 lei.
În calitate de beneficiar, poți să plătești doar energia termică, doar energia electrică sau ambele. Dacă ai de plată mai mult de 700 lei per tranșă, diferența poate fi achitată în numerar la ghișeele Poștei Române.
Poți beneficia de acest sprijin numai o dată, indiferent dacă te încadrezi la mai multe categorii.
Dacă la un loc de consum apar mai mulți beneficiari, cardul de energie se acordă o dată, per loc de consum.
Se poate plăti o factură pe alt nume decât cea a beneficiarului. În schimb, adresa locului de consum trebuie să coincidă cu domiciliul declarat al beneficiarului.
-
Case
Au renovat o casă de chirpici din Jurilovca și au folosit aceleași materiale din care a fost construită
Cea mai drăguță casă de vacanță.
-
UTILE
Când se trece o persoană la întreținere. Ce se întâmplă dacă nu faci asta, conform legii
Nedeclararea unei persoane la întreținere poate avea consecințe serioase.
-
Sponsored
Ploom X Ora ïto: colaborarea care stârnește emoții și senzații
O fuziune perfectă între formă și funcționalitate.