Asigurarea facultativă a locuinței te poate scuti de multe bătăi de cap dacă alegi să îți asiguri astfel bunurile. Polița nu e obligatorie, însă costul în plus îți poate garanta o siguranță în cazul unui eveniment neprevăzut. Iată ce acoperă o asigurare facultativă a locuinței, cum o poți obține și ce alte detalii esențiale ar trebui să știi despre acest document.
În momentul în care devii proprietarul unei locuințe, ideal ar fi să o protejezi împotriva eventualelor pericole neprevăzute. Asigurarea facultativă are menirea de a-ți proteja casa și bunurile din interior. Această poliță acoperă o serie de evenimente minore sau majore și îți poate garanta o plasă de siguranță.
Ce acoperă o asigurare facultativă a locuinței
Asigurarea facultativă nu este obligatorie prin lege. Cu toate acestea, ca sa poți încheia o asigurare facultativă de locuință e nevoie să ai o asigurare PAD. Adică asigurarea împotriva dezastrelor naturale care este obligatorie prin lege. Tot ce trebuie să știi despre asigurare PAD, aici.
Asigurarea de tip PAD acoperă exclusiv daunele provocate de dezastre naturale: cutremur, alunecări de teren sau inundații. În schimb, asigurarea facultativă vine să completeze și să acopere mai multe riscuri, nu doar pentru locuință, ci și pentru bunurile tale.
Bunuri și daune acoperite de asigurarea facultativă a locuinței
Astfel, asigurarea facultativă a locuinței poate asigura
- bunuri precum: mobilier, electronice și electrocasnice;
- bunuri uzuale din interiorul sau din exteriorul locuinței: îmbrăcăminte și încălțăminte;
- documente, carduri, chei;
- avarii ale centralei termice, ale instalațiilor de aer condiționat sau a surselor de energie alternativă;
- avarii accidentale legate de instalațiile de gaz, apă, canal, încălzire și inundații;
- avarii și daune provocate de incendiu, explozii, trăsnete sau căderea aparatelor de zbor;
- daune cauzate de: furtuni, căderi de grindină, avalanșe de zăpadă, provocate de greutatea zăpezii, căderea accidentală a corpurilor sau aluviunile produse de inundații.
De asemenea, ia în considerare ceea ce se numește răspunderea civilă față de terți. Adică situațiile care nu depind de tine, dar care pot provoca daune altora. Cum e cazul unei inundații din propriul apartament care ajunge să afecteze și vecinii. O asigurare facultativă poate include și acest risc.
Asigurare facultativă te poate despăgubi și în cazul unui furt sau unui act de vandalism. Ori în cazul unui eveniment provocat în timpul unui protest sa a unei revolte.
În 2023, evidențele arătau că în România existau aproape zece milioane de locuințe. Dintre acestea, mai puțin de două milioane aveau asigurare obligatorie PAD. Tot anul trecut, datele Uniunii Naționale A Societății de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) arătau că doar 17% din locuințe aveau și asigurare facultativă.
Costul unei asigurări facultative a locuinței
Costul diferă de la un asigurator la celălalt, în funcție de pachete, dar și de opțiunile de personalizare pe care ți le dorești. De exemplu, un cost estimativ al pieței pentru o asigurare facultativă a locuinței variază între 8 și 12 euro la fiecare 10.000 de euro ai proprietății.
Fiecare risc adăugat în plus pe lista de asigurare aduce un cost suplimentar. Totodată, cumpărătorul poate alege diverse clauze care să fie incluse în pachetul de asigurare, ceea ce face costul uneori mai ridicat.
-
hotnews
Ce nu se spală la mașina de spălat vase. Obiecte pe care nu ar trebui să le cureți niciodată așa
Unele obiecte se pot deteriora, iar mașina poate avea probleme.
-
Sponsored
Secretele unui mobilier de baie impecabil: sfaturi pentru dulapuri și oglinzi rezistente în timp (P)
Baia este unul dintre cele mai solicitate spații din casa ta, expus constant la umiditate, temperaturi fluctuante și produse chimice. Mobilierul de baie, în special dulapul de baie și oglinda, […]
-
Plante
Soluție din apă cu scorțișoară pentru a readuce o orhidee la viață. Cum trebuie să procedezi
Soluția face minuni.